Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:23 nov 2014

Preventieve ruiming in Barneveld

Den Haag - In Barneveld wordt vandaag een bedrijf met achtduizend eenden uit voorzorg geruimd.

Uit onderzoek is gebleken dat de vrachtwagen die woensdag slachtrijpe eenden heeft geladen op het eendenbedrijf in Kamperveen, dat vrijdagmiddag besmet bleek, vervolgens naar het eendenbedrijf in Barneveld is gereden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke Barneveld geen enkel risico nemen en heeft besloten het bedrijf preventief te ruimen. Er zijn momenteel geen verdenkingen van vogelgriep in Barneveld.

De eenden op het bedrijf worden vanmorgen getaxeerd, waarna de dieren vanmiddag gedood en afgevoerd zullen worden.

De ruiming in Barneveld zal op eenzelfde wijze gebeuren als bij besmette bedrijven. De dieren worden volledig vergoed, net zoals dat gebeurt bij een ruiming bij een geïnfecteerd bedrijf. "Zieke dieren worden voor 50 procent vergoed en dode dieren worden niet vergoed", legt een woordvoerder van de NVWA uit.

Risico dat de ruimingsploeg juist het virus meeneemt naar het pluimveecentrum van Nederland is er volgens de NVWA niet. "Ruimingsploegen werken volledig volgens een hygiëneprotocol. Een speciale hygiëneofficer zorgt ervoor dat het protocol ook zorgvuldig wordt nageleefd", aldus de NVWA.

Rondom het bedrijf dat preventief wordt geruimd worden geen kilometerzones ingesteld, omdat het niet om een besmet bedrijf gaat.

De ruimingen in Kamperveen worden vandaag afgerond. Daar wordt vandaag een bedrijf met ruim 40.000 vleeskuikens preventief geruimd dat in een straal van 1 kilometer ligt van de twee besmette bedrijven met eenden en vleeskuikenhouderdieren. De ruiming in Ter Aar is afgelopen nacht afgerond. De noodverordening in de gemeente Nieuwkoop is ingetrokken.

De landelijke standstill die donderdag is ingesteld in verband met de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Ter Aar is vooralsnog van kracht. Het ministerie kan nog niet melden welke maatregelen genomen zullen worden als deze standstill zondag afloopt.

"Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen", aldus staatssecretaris Dijksma.

Eén reactie

  • Probe

    Alstublieft andere foto erbij. Indruk ontstaat dat dit foto van betreffende eenden bedrijf is. Die heeft het heel wat strakker en hygienischer. Mensen niet meer raken dan ze al geraakt worden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.