Pluimveehouderij

Nieuws

'Geen vaccin tegen deze vogelgriepvariant'

Den Haag - Tegen de H5N8-variant van de vogelgriep die nu is vastgesteld op vier pluimveebedrijven, bestaat nog geen vaccin.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelde dinsdag dat het niet mogelijk is om de ziekte te beteugelen door alle kippen in te enten.

Ook als het wel zou kunnen, dan nog voorziet Dijksma geen einde aan de problemen. "Met inenten laat je de dieren misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. Als een hoogpathogeen virus gaat muteren, bedreigt dat de volksgezondheid; dat moeten we niet willen.'' Mensen die in direct en intensief contact komen met pluimvee met dit virus, kunnen daardoor besmet raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

Vanwege de vogelgriep zijn inmiddels zes bedrijven geruimd, waarvan twee uit voorzorg, en gelden allerlei beperkingen. Zo is het vervoer van vleeskuikens verboden en mag geen nieuw pluimvee naar bedrijven worden gebracht. Dijksma werkt aan maatregelen om de problemen op de bedrijven met vleeskuikens te verminderen. Ze kondigde een plan aan waardoor de vleeskuikens "onder strakke begeleiding via een corridor'' toch naar slachterijen in het westen van het land zouden kunnen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om financiële problemen enigszins te leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.