Pluimveehouderij

Nieuws 1182 x bekeken

Bijeenkomsten pluimveehouders geannuleerd

ForFarmers Hendrix heeft de twee VitaFocus Regiotaps in België geannuleerd wegens de vogelgriep. De voerfabrikant heeft hier maandag toe besloten. Het gaat om bijeenkomsten op 2 en 9 december met en bij Dierenartspraktijk Degudap in Izegem (Bel.). ForFarmers Hendrix had al eerder, vorige week, deze bijeenkomsten voor legpluimveehouders in Nederland afgeblazen.

De voor vandaag geplande studiedag van de WPSA in Wijchen (Gld.) is vrijdagmiddag afgeblazen. De NOP heeft de bestuursvergadering van de NOP-kring leghennenhouders, die donderdag (27 november) in Wageningen zou plaatshebben, geannuleerd, net als de voor woensdag (26 november) geplande excursie van de NOP-afdeling Noord-Holland naar een vermeerderingsbedrijf in Overijssel.
Ook enkele geplande open dagen zijn uit voorzorg geannuleerd.  Het gaat om de open dag op vrijdag 28 bij het legkippenbedrijf Maatschap Erents - Von Pickartz in Vroomshoop (Ov.) en die op 4 december bij vleeskuikenbedrijf Saels in Halen (België). De studiedag leghennenhouderij van en bij Proefbedrijf Pluimveehouderij, Poiel 77 in Geel (Bel.) op donderdag 27 november gaat wel door. Directeur Johan Zoon is er zich van bewust dat de pluimveesector zeer alert moet zijn voor het gevaar van verspreiding van het vogelgriepvirus en heeft overwogen de studiedag af te gelasten, maar toch besloten die door te laten gaan. ,,Omdat er sinds het weekend geen vogelgriephaarden in het midden en noorden van Nederland zijn bijgekomen en het risico op vogelgriep gedurende de gehele komende winter reëel is, vinden we het niet noodzakelijk om ook bijeenkomsten met pluimveehouders te annuleren.'' En: ,,Wij vinden het zeer belangrijk dat de kennis van het Proefbedrijf Pluimveehouderij zo snel mogelijk de pluimveehouders bereikt en dat het ook belangrijk is dat pluimveehouders niet geïsoleerd raken.''

Maatregelen
Het Proefbedrijf neemt wel voorzorgsmaatregelen. Zo gaat het voor de studiedag geplande bezoek aan de pluimveestallen niet door. ,,Om het risico tot ziekteoverdracht te beperken zal er evenwel geen bezoek aan de proefstallen georganiseerd worden en zal het terrein rond de stallen ook niet toegankelijk zijn.'' Zoons rekent op de verantwoordelijkheidszin van elke deelnemer aan de studiedag, zodat de kans op verspreiding van de ziektekiem onder de deelnemers minimaal is.

Of registreer je om te kunnen reageren.