Pluimveehouderij

Nieuws

Voerconcept Soliq ook voor vleeskuikenouderdieren

Het voerconcept Soliq, dat Agrifirm, Bonda en Roxell eind vorig jaar presenteerden voor legpluimvee, komt ook beschikbaar voor vleeskuikenouderdieren. Het vochtige voermengsel moet leiden tot hogere productiecijfers en uitkomsten, minder uitval en dus een beter rendement.

Het Soliq-voer is een combinatie van droog kernvoer en vloeibare legmix. De grove en fijne voerdeeltjes plakken in dit licht vochtige voermengsel aan elkaar. Kippen kunnen daardoor niet meer selectief pikken en krijgen zodoende alle voedingsstoffen binnen. Dat moet niet alleen de gezondheid en ontwikkeling van de dieren ten goede komen, maar draagt ook bij aan een uniforme ontwikkeling van het koppel. Het vochtige Soliq-voer wordt momenteel gevoerd op een pilotbedrijf met 20.000 vleeskuikenouderdieren.
Het vochtige voermengsel leidt in de legsector tot betere resultaten, zo blijkt uit onderzoek. Proeven van het Agrifirm Innovation Center op onderzoeksbedrijf Laverdonk laten zien dat leghennen het voer efficiënt benutten en gemiddeld vier eieren per ronde meer leggen. Het financiële voordeel van de pluimveehouder kan oplopen tot €0,45 per hen per jaar, zo schrijven Agrifirm, Bonda en Roxell in een persbericht.
Het voerconcept Soliq is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de drie bedrijven. Agrifirm ontwikkelde het kernvoer. Bonda stelde de vochtrijke legmix samen uit vloeibare bijproducten en Roxell ontwikkelde een gepatenteerde doseer- en mengtechniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.