Pluimveehouderij

Nieuws 1801 x bekeken 5 reacties

GGD: te veel dioxine in ei van hobbyboer

Harlingen - De GGD in Friesland wil een landelijk onderzoek naar de concentraties dioxine in eieren van hobbyboeren. Aanleiding is dat bij kleine kippenboeren rond Harlingen te veel van de kankerverwekkende stof in eieren is aangetroffen. Uit onderzoek van het RIVM is nu gebleken dat de dioxine niet afkomstig kan zijn van de nieuwe afvaloven in de Friese havenplaats, zoals eerder werd verondersteld.

Volgens de gemeente Harlingen en de GGD Friesland wijst het onderzoek uit dat er 'geen specifiek Harlinger patroon' is. Het kan daarom evengoed een landelijk probleem zijn en dat er dus veel meer kippenhouders zijn die eieren verkopen die te veel dioxines bevatten, zo meldden zij maandag. Daar zou verder onderzoek naar gedaan moeten worden, vindt de GGD.

Het RIVM onderzocht eieren van zes Harlinger hobbykippenhouders die zich, na een oproep van de gemeente, vrijwillig hadden aangemeld voor het onderzoek. In vier gevallen bleek de hoeveelheid dioxines groter dan de wettelijke norm voor de verkoop van eieren.
De GGD heeft de bewoners van de zes adressen benaderd en gaat met hen in overleg over te nemen maatregelen. De gemeente gaat een aantal maanden later opnieuw onderzoek doen of de hoeveelheid dioxines in de eieren gewijzigd zijn. Het is niet verboden om de eieren te eten, maar de GGD blijft het eten van veel eieren van eigen kippen afraden.

Laatste reacties

 • l coumans

  de norm een beetje opkietelen misschien ???

 • eimania

  de norm voor hobby verlagen naar max 5 kippen in plaats van 200. is het probleem zo opgelost

 • jehanvankroaks

  Algemeen Nederlands Woordenboek
  http://anw.inl.nl/article/hobbyboer#s=0&l=&lp=

  Een hobbyboer...
  is een boer; is een persoon houdt vee, pluimvee of andere boerderijdieren op kleine schaal of bewerkt land op kleine schaal boert voor zijn plezier en heeft daarnaast meestal een andere baan of functie; is boer als hobby

  'De wetgeving kent geen hobbyboeren', stelt tuyckens.
  'Er zijn alleen mensen die aangifteplichtig zijn voor de Mestbank en anderen die dat niet zijn. En het criterium daarvoor is duidelijk. Iedereen die meer dan twee hectare cultuurgrond in gebruik heeft of die dieren heeft die samen meer dan 300 kg fosfaat produceren, moet een mestaangifte indienen.

 • jehanvankroaks

  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2013/12/RIVM-gaat-eieren-onderzoeken-op-dioxine-1431954W/

  De NVWA naar aanleiding van het Toxicowatch-onderzoek een risicobeoordeling op zijn site geplaatst, gemaakt en geüpdatet RIVM en Rikilt. Dat eieren van kippen die in de buitenlucht worden gehouden, hogere dioxinegehalten hebben dan de eieren van kippen die binnen zitten is een bekend fenomeen.

 • Castor

  De norm is een ALARA norm. ALARA staat voor: As Low As Reasonable Achievable. Het laagst haalbare, redelijkerwijs. Hoeveel dioxine mensen dagelijks zonder risico voor hun gezondheid binnen mogen krijgen is niet vastgesteld. Waar we de autoriteiten niet over horen is de logische oplossing: Zorgen dat de vuilverbrander minder dioxine uitstoot!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.