Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Kuikens met extra welzijn voor McDonald‘s

Riëtte Dijkmans-Koolen en haar zoon Roel Dijkmans kozen met hun 175.000 kuikens voor het zogenoemde Enrichment-concept. Ze produceren voor McDonald‘s. Een impressie van een gangbaar vleeskuikenbedrijf, met oog voor extra dierwelzijn.

Foto

 • Riëtte Dijkmans-Koolen (55) heeft in het Brabantse Bergeijk een vleeskuikenbedrijf met 175.000 dieren. Ze runt het bedrijf samen met haar zoon Roel Dijkmans (30). Hij neemt het bedrijf op termijn over. Foto's: Galama Media

  Riëtte Dijkmans-Koolen (55) heeft in het Brabantse Bergeijk een vleeskuikenbedrijf met 175.000 dieren. Ze runt het bedrijf samen met haar zoon Roel Dijkmans (30). Hij neemt het bedrijf op termijn over. Foto's: Galama Media

 • De vleeskuikenhouders produceren sinds afgelopen zomer voor het Enrichment-concept. Dat is gangbare productie met een plus. De dieren leven volgens een dag- en nachtritme en beschikken over baaltjes stro. De stallen zijn ingericht met verduisterbare dakramen, zitstokken en er is afleidingsmateriaal.

  De vleeskuikenhouders produceren sinds afgelopen zomer voor het Enrichment-concept. Dat is gangbare productie met een plus. De dieren leven volgens een dag- en nachtritme en beschikken over baaltjes stro. De stallen zijn ingericht met verduisterbare dakramen, zitstokken en er is afleidingsmateriaal.

 • Het vleeskuikenbedrijf werd in juni 2016 hard getroffen door de beruchte hagelstorm. De ondernemers grepen de rampspoed aan om over te gaan op het Enrichment-concept. "Alle asbestdaken zijn gesaneerd. De nieuwe daken zijn allemaal voorzien van lichtplaten", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen.

  Het vleeskuikenbedrijf werd in juni 2016 hard getroffen door de beruchte hagelstorm. De ondernemers grepen de rampspoed aan om over te gaan op het Enrichment-concept. "Alle asbestdaken zijn gesaneerd. De nieuwe daken zijn allemaal voorzien van lichtplaten", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen.

 • De kuikenhouders hebben onlangs een nieuwe stal in gebruik genomen, op de plaats waar eerst een oude stal stond met dezelfde afmetingen. De stal is 123 meter lang en 13,50 meter breed en heeft een lessenaarsdak.

  De kuikenhouders hebben onlangs een nieuwe stal in gebruik genomen, op de plaats waar eerst een oude stal stond met dezelfde afmetingen. De stal is 123 meter lang en 13,50 meter breed en heeft een lessenaarsdak.

 • De nieuwe stal biedt plaats aan 30.000 kuikens en is aangesloten op twee warmtewisselaars. Het is de bedoeling om de naastgelegen stal op termijn te vervangen voor een tweede stal met lessenaarsdak.

  De nieuwe stal biedt plaats aan 30.000 kuikens en is aangesloten op twee warmtewisselaars. Het is de bedoeling om de naastgelegen stal op termijn te vervangen voor een tweede stal met lessenaarsdak.

 • Een overzicht van de nieuwe stal, die eind november in gebruik is genomen. Bijzonder is dat er geen inlaatventielen in de zijwanden zijn. Verse lucht wordt via de nok aangevoerd. De kuikens zijn hier een week oud.

  Een overzicht van de nieuwe stal, die eind november in gebruik is genomen. Bijzonder is dat er geen inlaatventielen in de zijwanden zijn. Verse lucht wordt via de nok aangevoerd. De kuikens zijn hier een week oud.

 • Op 24 november was er een open dag op het bedrijf. Daar kwamen veel belangstellenden op af. "Bij de officiële opening waren 400 mensen aanwezig. In totaal zijn er naar schatting 800 tot 1.000 bezoekers geweest", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen.

  Op 24 november was er een open dag op het bedrijf. Daar kwamen veel belangstellenden op af. "Bij de officiële opening waren 400 mensen aanwezig. In totaal zijn er naar schatting 800 tot 1.000 bezoekers geweest", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen.

 • "Vele Duitse vleeskuikenbedrijven produceren volgens het Enrichment-concept. Wij zijn hier het enige bedrijf in het zuiden van Brabant dat hierop is overgestapt", aldus Dijkmans-Koolen.

  "Vele Duitse vleeskuikenbedrijven produceren volgens het Enrichment-concept. Wij zijn hier het enige bedrijf in het zuiden van Brabant dat hierop is overgestapt", aldus Dijkmans-Koolen.

 • De kuikenhouders zetten 18 dieren per vierkante meter op. De kuikens groeien in 42 dagen naar een streefgewicht van 2.800 gram. Een deel van de kuikens word tussentijds uitgeladen (1 keer).

  De kuikenhouders zetten 18 dieren per vierkante meter op. De kuikens groeien in 42 dagen naar een streefgewicht van 2.800 gram. Een deel van de kuikens word tussentijds uitgeladen (1 keer).

 • Op de vorige foto's zijn strobalen en zitstokken te zien. Deze kettingen dienen als extra afleidingsmateriaal.

  Op de vorige foto's zijn strobalen en zitstokken te zien. Deze kettingen dienen als extra afleidingsmateriaal.

 • De stallen zijn behoorlijk lang. Er wordt daarom vanuit het midden gevoerd. "Het is net alsof we 2 afzonderlijke stallen voeren", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen. "We willen goed en snel voeren, zonder kans op ontmenging."

  De stallen zijn behoorlijk lang. Er wordt daarom vanuit het midden gevoerd. "Het is net alsof we 2 afzonderlijke stallen voeren", vertelt Riëtte Dijkmans-Koolen. "We willen goed en snel voeren, zonder kans op ontmenging."

 • De kuikenhouders kozen voor de nieuwe voerpan van Landmeco. Bij aanvang van de ronde wordt het voer over de rand van de pan gevoerd, zodat de eendagskuikens er gemakkelijk bij kunnen en direct voer opnemen. Na de ronde worden de voer- en waterlijnen met een buisopliersysteem omhoog gehaald. De kantelbare pannen zijn gemakkelijk schoon te spuiten.

  De kuikenhouders kozen voor de nieuwe voerpan van Landmeco. Bij aanvang van de ronde wordt het voer over de rand van de pan gevoerd, zodat de eendagskuikens er gemakkelijk bij kunnen en direct voer opnemen. Na de ronde worden de voer- en waterlijnen met een buisopliersysteem omhoog gehaald. De kantelbare pannen zijn gemakkelijk schoon te spuiten.

 • Detail van 1 van de waterlijnen. De kuikenhouders kozen voor een drinksysteem met cupjes. Tijdens de ronde wordt gemiddeld 26% tarwe bijgevoerd. De tarwe wordt ongezuiverd aangekocht en door een tarwereiniger bij de silo gezuiverd.

  Detail van 1 van de waterlijnen. De kuikenhouders kozen voor een drinksysteem met cupjes. Tijdens de ronde wordt gemiddeld 26% tarwe bijgevoerd. De tarwe wordt ongezuiverd aangekocht en door een tarwereiniger bij de silo gezuiverd.

 • De kuikenhouders produceren sinds 27 juni voor McDonald's. "We zijn nu bezig met de vierde ronde", aldus Riëtte Dijkmans-Koolen, die een goed gevoel heeft bij het Enrichment-concept.

  De kuikenhouders produceren sinds 27 juni voor McDonald's. "We zijn nu bezig met de vierde ronde", aldus Riëtte Dijkmans-Koolen, die een goed gevoel heeft bij het Enrichment-concept.

 • Warmtewisselaars zijn nieuw op het bedrijf. "Als het gaat om emissies moeten we in Noord-Brabant aan strenge eisen voldoen. Wie door wil gaan, moet investeren. Dat hebben we gedaan. We zijn met deze stal klaar voor de toekomst." In de stal hangt ledverlichting.

  Warmtewisselaars zijn nieuw op het bedrijf. "Als het gaat om emissies moeten we in Noord-Brabant aan strenge eisen voldoen. Wie door wil gaan, moet investeren. Dat hebben we gedaan. We zijn met deze stal klaar voor de toekomst." In de stal hangt ledverlichting.

 • Met de warmtewisselaars is het mogelijk om ieder uur 2 kuub per dier te ventileren, met een stofreductie van 50%. "De warmtewisselaars en het klimaatsysteem van DACS werken beide op basis van gelijke druk. We hebben geen treklucht meer."

  Met de warmtewisselaars is het mogelijk om ieder uur 2 kuub per dier te ventileren, met een stofreductie van 50%. "De warmtewisselaars en het klimaatsysteem van DACS werken beide op basis van gelijke druk. We hebben geen treklucht meer."

 • Het bedrijf koos voor Deense stalcomputers van DACS. Daarmee kan de ventilatie, het licht en voer en water worden ingesteld.

  Het bedrijf koos voor Deense stalcomputers van DACS. Daarmee kan de ventilatie, het licht en voer en water worden ingesteld.

 • Alle belangrijke informatie wordt weergegeven op een handig touchscreen. De ramen in de nok van de stallen zijn verduisterbaar. Met behulp van de computer worden de lamellen open en dicht gezet. "Wanneer we overdag uitladen, verduisteren we de stallen", aldus Riëtte Dijkmans-Koolen.

  Alle belangrijke informatie wordt weergegeven op een handig touchscreen. De ramen in de nok van de stallen zijn verduisterbaar. Met behulp van de computer worden de lamellen open en dicht gezet. "Wanneer we overdag uitladen, verduisteren we de stallen", aldus Riëtte Dijkmans-Koolen.

 • Tot slot nog een luchtfoto van de bedrijfsgebouwen.

  Tot slot nog een luchtfoto van de bedrijfsgebouwen.

Eén reactie

 • mazzel1

  De journalist had zich wel een beetje beter kunnen laten informeren. Er zijn in het Zuiden al een flink aantal bedrijven die al langer meedraaien in het Enrichment concept.
  Hoe is de eerste ronde verlopen? Zijn ze al geladen?

Of registreer je om te kunnen reageren.