Pluimveehouderij

Foto & video

Familiebedrijf houdt al 25 jaar scharrelhennen

Johan (51), Rianne (49), Mirjam (24) en Erik (20) Bouwhuis runnen gezamenlijk Bouwhuis Agro in Witteveen (Dr.). De pluimveestallen zijn opnieuw ingericht, net als het moderne eierlokaal.

Foto

 • "In 1988 kochten we het akkerbouwbedrijf. Sinds 1991 houden we ook legkippen. We zijn begonnen met 6.500 scharrelhennen in een traditionele grondstal", vertelt Johan Bouwhuis. Sindsdien kwam de focus steeds meer op de pluimveetak te liggen. Op de foto poseert Johan (51, links) met zijn vrouw Rianne (49) en hun beide kinderen Erik (20) en Mirjam (24).

  "In 1988 kochten we het akkerbouwbedrijf. Sinds 1991 houden we ook legkippen. We zijn begonnen met 6.500 scharrelhennen in een traditionele grondstal", vertelt Johan Bouwhuis. Sindsdien kwam de focus steeds meer op de pluimveetak te liggen. Op de foto poseert Johan (51, links) met zijn vrouw Rianne (49) en hun beide kinderen Erik (20) en Mirjam (24).

 • De akkerbouwtak omvat 100 hectare grond. Jarenlang werkte Bouwhuis Agro met een traditioneel Veenkoloniaal bouwplan, aangevuld met enkele groentesoorten. Sinds enkele jaren richt het bedrijf zich hoofdzakelijk op de teelt van tarwe, mais en koolzaad ten behoeve van de pluimveetak.

  De akkerbouwtak omvat 100 hectare grond. Jarenlang werkte Bouwhuis Agro met een traditioneel Veenkoloniaal bouwplan, aangevuld met enkele groentesoorten. Sinds enkele jaren richt het bedrijf zich hoofdzakelijk op de teelt van tarwe, mais en koolzaad ten behoeve van de pluimveetak.

 • De pluimveetak bestaat uit vier stallen. Daarin zijn straks 73.000 leghennen gehuisvest. Het gaat om 46.000 scharrelhennen en 27.000 Freilandhennen. "We houden al 25 jaar scharrelhennen. In 1991 kwam dat net opzetten. We hebben de dieren nooit in kooien gehouden", vertelt Johan Bouwhuis, die jarenlang gewend was te werken in traditionele grondstallen.

  De pluimveetak bestaat uit vier stallen. Daarin zijn straks 73.000 leghennen gehuisvest. Het gaat om 46.000 scharrelhennen en 27.000 Freilandhennen. "We houden al 25 jaar scharrelhennen. In 1991 kwam dat net opzetten. We hebben de dieren nooit in kooien gehouden", vertelt Johan Bouwhuis, die jarenlang gewend was te werken in traditionele grondstallen.

 • Dit is de Freilandstal, met rechts de wintergarten (overdekte uitloop). De onoverdekte uitloop omvat 11 hectare. De bomen zorgen voor beschutting tegen met name buizerds. Eerder werkte Bouwhuis al eens met stroken mais. Dat werkte goed, maar was niet toegestaan door controle-instantie KAT. "Het werd beschouwd als dubbelteelt", vertelt Johan Bouwhuis.

  Dit is de Freilandstal, met rechts de wintergarten (overdekte uitloop). De onoverdekte uitloop omvat 11 hectare. De bomen zorgen voor beschutting tegen met name buizerds. Eerder werkte Bouwhuis al eens met stroken mais. Dat werkte goed, maar was niet toegestaan door controle-instantie KAT. "Het werd beschouwd als dubbelteelt", vertelt Johan Bouwhuis.

 • Deze luchtfoto is door Johan Bouwhuis gemaakt en prijkt <a href="http://www.bouwhuisagro.nl/">op de website van het bedrijf</a>. De witte hennen komen traditiegetrouw van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker. "We werken al 25 jaar met hen samen. De ervaringen zijn goed", aldus Bouwhuis.

  Deze luchtfoto is door Johan Bouwhuis gemaakt en prijkt op de website van het bedrijf. De witte hennen komen traditiegetrouw van Kuikenbroederij en Pluimveebedrijf Het Anker. "We werken al 25 jaar met hen samen. De ervaringen zijn goed", aldus Bouwhuis.

 • De afgelopen 4,5 jaar zijn alle stallen ingericht met het volièresysteem Comfort 2 van Jansen. Nu ook de Freilandstal (op de foto) met dit systeem is ingericht, voelt dat voor Bouwhuis Agro als het afronden van een fase. Een open dag past in het plaatje, zo vinden de gezinsleden. "We houden bovendien al 25 jaar scharrelhennen. Het is ook mooi om daar bij stil te staan", vertelt Rianne Bouwhuis.

  De afgelopen 4,5 jaar zijn alle stallen ingericht met het volièresysteem Comfort 2 van Jansen. Nu ook de Freilandstal (op de foto) met dit systeem is ingericht, voelt dat voor Bouwhuis Agro als het afronden van een fase. Een open dag past in het plaatje, zo vinden de gezinsleden. "We houden bovendien al 25 jaar scharrelhennen. Het is ook mooi om daar bij stil te staan", vertelt Rianne Bouwhuis.

 • Aan de Freilandstal is een spantvak bijgebouwd. Daarin is onder meer ruimte vrijgemaakt voor een Kletec ANT 30 palletiser. Die zorgt voor capaciteit, arbeidsgemak en -verlichting. "Het werk in het eierlokaal komt iedere dag terug. We willen het graag nog even volhouden", vertelt Rianne.

  Aan de Freilandstal is een spantvak bijgebouwd. Daarin is onder meer ruimte vrijgemaakt voor een Kletec ANT 30 palletiser. Die zorgt voor capaciteit, arbeidsgemak en -verlichting. "Het werk in het eierlokaal komt iedere dag terug. We willen het graag nog even volhouden", vertelt Rianne.

 • De vorige twee foto's zijn gemaakt vanuit de kantine. Die doet tevens dienst als skybox. Door de familie worden ook wel eens groepen rondgeleid. Die kunnen hiervandaan een kijkje nemen in de stal. Mirjam is bij de <a href="http://mmmeggies.nl/">Mmmeggies</a> aangesloten en promoot daarmee het Nederlandse ei. Vanuit de skybox heb je prachtig zicht op de dieren in de stal en het fraaie stukje automatisering in het eierlokaal. 'Kom binnen, dan kun je naar buiten kijken', staat er dan ook vrij vertaald op dit bordje.

  De vorige twee foto's zijn gemaakt vanuit de kantine. Die doet tevens dienst als skybox. Door de familie worden ook wel eens groepen rondgeleid. Die kunnen hiervandaan een kijkje nemen in de stal. Mirjam is bij de Mmmeggies aangesloten en promoot daarmee het Nederlandse ei. Vanuit de skybox heb je prachtig zicht op de dieren in de stal en het fraaie stukje automatisering in het eierlokaal. 'Kom binnen, dan kun je naar buiten kijken', staat er dan ook vrij vertaald op dit bordje.

 • Dit is de Prinzen Speedpack 110. De sorteermachine en de palletiser zijn sinds november 2015 in gebruik. De pluimveehouders zijn uitermate tevreden over de werking van beide systemen. "We denken straks ruim 3,5 uur nodig te hebben in het eierlokaal. We gaan meer kippen houden, maar zijn door de capaciteitsverhoging en automatisering niet meer tijd kwijt met sorteren en inpakken", vertelt Johan Bouwhuis.

  Dit is de Prinzen Speedpack 110. De sorteermachine en de palletiser zijn sinds november 2015 in gebruik. De pluimveehouders zijn uitermate tevreden over de werking van beide systemen. "We denken straks ruim 3,5 uur nodig te hebben in het eierlokaal. We gaan meer kippen houden, maar zijn door de capaciteitsverhoging en automatisering niet meer tijd kwijt met sorteren en inpakken", vertelt Johan Bouwhuis.

 • De eitjes draaien automatisch rond op de sorteerband. Mirjam kan zo beide kanten van de eieren bekijken. De kwaliteit van het af te leveren product stijgt daardoor. Op de achtergrond verricht Erik wat installatiewerk. "Ze tonen veel inzet en werken volop mee. Daar raak ik ook enthousiast van. Rianne en ik betrekken hen ook overal bij. Ik vind het prachtig om het bedrijf op deze manier te runnen", vertelt Johan Bouwhuis over het werken met zijn vrouw en kinderen.

  De eitjes draaien automatisch rond op de sorteerband. Mirjam kan zo beide kanten van de eieren bekijken. De kwaliteit van het af te leveren product stijgt daardoor. Op de achtergrond verricht Erik wat installatiewerk. "Ze tonen veel inzet en werken volop mee. Daar raak ik ook enthousiast van. Rianne en ik betrekken hen ook overal bij. Ik vind het prachtig om het bedrijf op deze manier te runnen", vertelt Johan Bouwhuis over het werken met zijn vrouw en kinderen.

 • De palletiser staat zo ingesteld dat er zes lagen trays worden opgestapeld. Voorheen gingen er vijf lagen op een pallet. "Ik ben niet zo groot. Die zesde laag had ik er zonder trappetje ook niet opgekregen", vertelt Rianne Bouwhuis lachend. Een volle pallet bevat 12.960 eieren.

  De palletiser staat zo ingesteld dat er zes lagen trays worden opgestapeld. Voorheen gingen er vijf lagen op een pallet. "Ik ben niet zo groot. Die zesde laag had ik er zonder trappetje ook niet opgekregen", vertelt Rianne Bouwhuis lachend. Een volle pallet bevat 12.960 eieren.

 • Het extra spantvak zorgt voor veel extra opslagruimte. Net voordat de fotograaf arriveert, worden enkele tientallen pallets met eieren opgehaald. De eieren gaan naar Amshoff in Duitsland. Als straks de Freilandstal ook weer bevolkt is, werkt Bouwhuis Agro met kippen van drie leeftijden.

  Het extra spantvak zorgt voor veel extra opslagruimte. Net voordat de fotograaf arriveert, worden enkele tientallen pallets met eieren opgehaald. De eieren gaan naar Amshoff in Duitsland. Als straks de Freilandstal ook weer bevolkt is, werkt Bouwhuis Agro met kippen van drie leeftijden.

 • Overzicht van de opnieuw ingerichte Freilandstal. De stal heeft vier systeemrijen. Op donderdag 21 juli komen de nieuwe bewoners. De stal heeft dan ruim twee maanden leeggestaan. "De inrichting verloopt volgens planning. Daar zijn we dik tevreden over", aldus Johan Bouwhuis.

  Overzicht van de opnieuw ingerichte Freilandstal. De stal heeft vier systeemrijen. Op donderdag 21 juli komen de nieuwe bewoners. De stal heeft dan ruim twee maanden leeggestaan. "De inrichting verloopt volgens planning. Daar zijn we dik tevreden over", aldus Johan Bouwhuis.

 • Om de bloedluisdruk in de hand te kunnen houden, kozen de pluimveehouders voor deze draadroosters. "Bloedluis is hier beheersbaar, maar we moeten het wel bijhouden. Doordat we met meerdere mensen zijn, lukt dat ook", vertelt Mirjam Bruinenberg-Bouwhuis. Haar man Gert-Jan Bruinenberg werkt als voeradviseur in de pluimveesector. "Hij helpt ons ook mee en draait ook weekenddiensten", vertelt Johan Bouwhuis.

  Om de bloedluisdruk in de hand te kunnen houden, kozen de pluimveehouders voor deze draadroosters. "Bloedluis is hier beheersbaar, maar we moeten het wel bijhouden. Doordat we met meerdere mensen zijn, lukt dat ook", vertelt Mirjam Bruinenberg-Bouwhuis. Haar man Gert-Jan Bruinenberg werkt als voeradviseur in de pluimveesector. "Hij helpt ons ook mee en draait ook weekenddiensten", vertelt Johan Bouwhuis.

 • De drinknippels in de stal draaien nog wel, maar zijn minder wendbaar dan voorheen. Dat past beter bij hennen met onbehandelde snavels, vertelt Johan Bouwhuis. "Die hennen hebben net een ander drinkpatroon."

  De drinknippels in de stal draaien nog wel, maar zijn minder wendbaar dan voorheen. Dat past beter bij hennen met onbehandelde snavels, vertelt Johan Bouwhuis. "Die hennen hebben net een ander drinkpatroon."

 • Wanneer het buiten warmer is dan 15 graden wordt buitenlucht gebruikt voor het beluchten van de mestbanden. Is het buiten aan de frisse kant dan wordt hier stallucht voor gebruikt. "Dankzij de mestbandbeluchting krijg je 's zomers ook verse lucht bij de kippen. Zeker met die uitloopschuiven is het lastig om dan goed te ventileren", vertelt Johan Bouwhuis.

  Wanneer het buiten warmer is dan 15 graden wordt buitenlucht gebruikt voor het beluchten van de mestbanden. Is het buiten aan de frisse kant dan wordt hier stallucht voor gebruikt. "Dankzij de mestbandbeluchting krijg je 's zomers ook verse lucht bij de kippen. Zeker met die uitloopschuiven is het lastig om dan goed te ventileren", vertelt Johan Bouwhuis.

 • Geissler verzorgt het installatiewerk. Bouwhuis is er goed over te spreken. Het bedrijf ontwierp ook naar eigen inzicht het hekwerk van de compartimentering. "De deuren kunnen beide kanten op draaien. Dat komt bij het lopen van de controleronde goed van pas. Het maakt dan ook niet van welke kant je komt", vertelt Bouwhuis.

  Geissler verzorgt het installatiewerk. Bouwhuis is er goed over te spreken. Het bedrijf ontwierp ook naar eigen inzicht het hekwerk van de compartimentering. "De deuren kunnen beide kanten op draaien. Dat komt bij het lopen van de controleronde goed van pas. Het maakt dan ook niet van welke kant je komt", vertelt Bouwhuis.

 • Beeld van de lichtstraat, de luchtinlaatventielen en de brede uitloopschuiven. De arbeid op het bedrijf is mooi verdeeld. De gezinsleden kunnen daarbij elkaars taken overnemen. Dat maakt hen flexibel. "We doen nagenoeg alles zelf, van bloedluisbestrijding tot spuiten. Mirjam en Erik hebben beide een <a href="http://www.spuitlicentie.nl/?gclid=Cj0KEQjwzZe8BRDguN3cmOr4_dgBEiQAijjVFnEs6lKWRnJXSPyB9roNaFWcPEiARj3S0G8IVGhzYDQaAm5p8P8HAQ">spuitlicentie</a>", vertelt Johan Bouwhuis. Erik is net klaar met zijn opleiding en werkt ook nog 2 dagen op een andere pluimveebedrijf.

  Beeld van de lichtstraat, de luchtinlaatventielen en de brede uitloopschuiven. De arbeid op het bedrijf is mooi verdeeld. De gezinsleden kunnen daarbij elkaars taken overnemen. Dat maakt hen flexibel. "We doen nagenoeg alles zelf, van bloedluisbestrijding tot spuiten. Mirjam en Erik hebben beide een spuitlicentie", vertelt Johan Bouwhuis. Erik is net klaar met zijn opleiding en werkt ook nog 2 dagen op een andere pluimveebedrijf.

 • Dit is de overdekte uitloop. Deze ruimte wordt tijdens de open dag gevuld door standhouders en de cateraar.

  Dit is de overdekte uitloop. Deze ruimte wordt tijdens de open dag gevuld door standhouders en de cateraar.

 • Erik Bouwhuis (20) rondde onlangs de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde af. Zijn afstudeerproject bij Geissler was het ontwerpen en maken van deze luzerneruif. Voordeel van dit ontwerp is het kantelsysteem. De kippen kunnen zo van meerdere kanten bij het luzernebaaltje komen. Als pluimveehouder hoef je het baaltje niet om te draaien of te verplaatsen.

  Erik Bouwhuis (20) rondde onlangs de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde af. Zijn afstudeerproject bij Geissler was het ontwerpen en maken van deze luzerneruif. Voordeel van dit ontwerp is het kantelsysteem. De kippen kunnen zo van meerdere kanten bij het luzernebaaltje komen. Als pluimveehouder hoef je het baaltje niet om te draaien of te verplaatsen.

 • Boven deze computerkast hangen de omvormers van de zonnepanelen. De omvormers zetten de gelijkstroom om in wisselstroom.

  Boven deze computerkast hangen de omvormers van de zonnepanelen. De omvormers zetten de gelijkstroom om in wisselstroom.

 • Op deze monitor kunnen de pluimveehouders én bezoekers van het bedrijf precies aflezen hoe de zonnepanelen het doen. De panelen (800 vierkante meter) zijn sinds 5,5 jaar in gebruik.

  Op deze monitor kunnen de pluimveehouders én bezoekers van het bedrijf precies aflezen hoe de zonnepanelen het doen. De panelen (800 vierkante meter) zijn sinds 5,5 jaar in gebruik.

 • De pluimveehouders voeren eigen tarwe, mais en koolzaad bij. "We voeren sinds tien jaar tarwe bij. Korrelmais voeren we acht jaar bij. Dit is het vierde jaar dat we koolzaad gebruiken. Alles gaat naar de kippen", vertelt Erik Bouwhuis. Deze silo is afkomstig uit Canada en is goed voor de opslag van 200 ton tarwe.

  De pluimveehouders voeren eigen tarwe, mais en koolzaad bij. "We voeren sinds tien jaar tarwe bij. Korrelmais voeren we acht jaar bij. Dit is het vierde jaar dat we koolzaad gebruiken. Alles gaat naar de kippen", vertelt Erik Bouwhuis. Deze silo is afkomstig uit Canada en is goed voor de opslag van 200 ton tarwe.

 • Met gepaste trots geeft Johan Bouwhuis een rondleiding over het erf. Links is de nieuwe werktuigenloods te zien. De schuur rechts wordt gebruikt voor de opslag van tarwe. Voorheen werden hierin ook aardappelen bewaard.

  Met gepaste trots geeft Johan Bouwhuis een rondleiding over het erf. Links is de nieuwe werktuigenloods te zien. De schuur rechts wordt gebruikt voor de opslag van tarwe. Voorheen werden hierin ook aardappelen bewaard.

 • Beeld van de tarweopslag. Bouwhuis Agro investeerde in opslagcapaciteit. Zo kunnen ze op het juiste moment tarwe aankopen én bewaren. "We doen onder meer zaken met enkele collega-akkerbouwers uit de buurt", vertelt Johan Bouwhuis.

  Beeld van de tarweopslag. Bouwhuis Agro investeerde in opslagcapaciteit. Zo kunnen ze op het juiste moment tarwe aankopen én bewaren. "We doen onder meer zaken met enkele collega-akkerbouwers uit de buurt", vertelt Johan Bouwhuis.

 • Johan Bouwhuis werkt nauw samen met zijn broers Jan en Gert. Zij hebben in de nabije omgeving ook een akkerbouwbedrijf met een pluimveetak. De broers delen een combine (rechts op de foto) en maken gezamenlijk prijsafspraken met de afnemer van de eieren. De drie bedrijven houden in totaal 188.000 leghennen. "De combine heeft afgelopen jaar 180 hectare tarwe geoogst en 200 hectare mais. Daarbij zat ook een stukje loonwerk", vertelt Johan Bouwhuis.

  Johan Bouwhuis werkt nauw samen met zijn broers Jan en Gert. Zij hebben in de nabije omgeving ook een akkerbouwbedrijf met een pluimveetak. De broers delen een combine (rechts op de foto) en maken gezamenlijk prijsafspraken met de afnemer van de eieren. De drie bedrijven houden in totaal 188.000 leghennen. "De combine heeft afgelopen jaar 180 hectare tarwe geoogst en 200 hectare mais. Daarbij zat ook een stukje loonwerk", vertelt Johan Bouwhuis.

 • Vrijdag 15 juli is er een open dag bij Bouwhuis Agro. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.30 uur van harte welkom aan de Mr. J.B. Kanweg 89 in Witteveen (Dr.). Lees binnenkort een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij over dit bedrijf. Daarin meer over de werkwijze, investeringen en toekomstdromen van het bedrijf.<br />Kijk voor mooie luchtfoto's en meer informatie ook op <a title="bouwhuis" href="http://www.bouwhuisagro.nl/" target="_blank">www.bouwhuisagro.nl</a>.

  Vrijdag 15 juli is er een open dag bij Bouwhuis Agro. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 17.30 uur van harte welkom aan de Mr. J.B. Kanweg 89 in Witteveen (Dr.). Lees binnenkort een uitgebreide reportage in Pluimveehouderij over dit bedrijf. Daarin meer over de werkwijze, investeringen en toekomstdromen van het bedrijf.
  Kijk voor mooie luchtfoto's en meer informatie ook op www.bouwhuisagro.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.