Pluimveehouderij

Foto & video

Tegenvallende eendenmarkt, positieve vooruitzichten

De coöperatieve integratie VSE is positief over de toekomst van de eendenhouderij en wil zijn slachtcapaciteit verhogen. VSE zet in op kwaliteit en werkt aan het besparen van kosten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Eendenhouder Erik Staal in Ermelo (Gld.) hoopt dit snel terug te zien in zijn opbrengstprijs. Die valt hem nu tegen.

Foto

 • Erik en Roelie Staal hebben in Ermelo (Gld.) een boerenbedrijf met verschillende takken. Ze houden eenden, vleeskuikens en hebben een winkel aan huis. Daarin verkopen ze onder meer hun eigen eendenvlees en groente en fruit uit de pluktuin op het bedrijf.

  Erik en Roelie Staal hebben in Ermelo (Gld.) een boerenbedrijf met verschillende takken. Ze houden eenden, vleeskuikens en hebben een winkel aan huis. Daarin verkopen ze onder meer hun eigen eendenvlees en groente en fruit uit de pluktuin op het bedrijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eenden vormen de hoofdmoot op het bedrijf. Staal werkt met twee leeftijden eenden, om zijn staloppervlakte optimaal te benutten. Hij zet iedere vier weken 12.500 eendenkuikens op. Die vangt hij op in één stal. Na drie weken drijft hij de eenden over naar de drie meststallen op het bedrijf. Die zijn zichtbaar op deze foto. De achterste loods gebruikt Staal voor de opslag van stro.

  De eenden vormen de hoofdmoot op het bedrijf. Staal werkt met twee leeftijden eenden, om zijn staloppervlakte optimaal te benutten. Hij zet iedere vier weken 12.500 eendenkuikens op. Die vangt hij op in één stal. Na drie weken drijft hij de eenden over naar de drie meststallen op het bedrijf. Die zijn zichtbaar op deze foto. De achterste loods gebruikt Staal voor de opslag van stro.

  Foto: Koos Groenewold
 • Deze twee stallen staan aan de andere kant van het erf, tegenover de meststallen. In de stal links houdt Staal 24.000 vleeskuikens. De stal rechts is voor de opvang van de eendenkuikens.

  Deze twee stallen staan aan de andere kant van het erf, tegenover de meststallen. In de stal links houdt Staal 24.000 vleeskuikens. De stal rechts is voor de opvang van de eendenkuikens.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eenden groeien in zes tot zeven weken naar een streefgewicht van 3,1 kilo. 's Winters groeien de dieren harder dan 's zomers. De voederconversie  bij Staal ligt tussen 1,80 en 1,90, teruggerekend naar 2.900 gram. De bruto voederconversie varieert tussen 1,90 en 2,00.

  De eenden groeien in zes tot zeven weken naar een streefgewicht van 3,1 kilo. 's Winters groeien de dieren harder dan 's zomers. De voederconversie  bij Staal ligt tussen 1,80 en 1,90, teruggerekend naar 2.900 gram. De bruto voederconversie varieert tussen 1,90 en 2,00.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eendjes worden in de opfokstal onderverdeeld in drie groepen. Op het moment dat Staal de eenden overdrijft naar de drie meststallen hoeft hij zodoende geen telraam te gebruiken. In de opfokstal houdt Staal vijftien eenden op een vierkante meter. In de meststallen is de bezetting  ruim de helft lager.

  De eendjes worden in de opfokstal onderverdeeld in drie groepen. Op het moment dat Staal de eenden overdrijft naar de drie meststallen hoeft hij zodoende geen telraam te gebruiken. In de opfokstal houdt Staal vijftien eenden op een vierkante meter. In de meststallen is de bezetting  ruim de helft lager.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eendenstallen op het bedrijf zijn eenvoudig ingericht. Staal voert vanuit twee inpandige silo's. De eendjes drinken uit de nippels. Bij het opvangen van de eendagskuikens gebruikt hij ter ondersteuning extra drinkbakken.

  De eendenstallen op het bedrijf zijn eenvoudig ingericht. Staal voert vanuit twee inpandige silo's. De eendjes drinken uit de nippels. Bij het opvangen van de eendagskuikens gebruikt hij ter ondersteuning extra drinkbakken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Na drie weken drijft Staal de eenden naar de mestallen. Dat gaat zonder problemen. Eenden hebben een prima loopvermogen. "Voordat de mestwetgeving veranderde, hield ik een deel van de eenden buiten", vertelt Staal, die al 22 jaar eenden houdt en het bedrijf overnam van zijn schoonouders.

  Na drie weken drijft Staal de eenden naar de mestallen. Dat gaat zonder problemen. Eenden hebben een prima loopvermogen. "Voordat de mestwetgeving veranderde, hield ik een deel van de eenden buiten", vertelt Staal, die al 22 jaar eenden houdt en het bedrijf overnam van zijn schoonouders.

  Foto: Koos Groenewold
 • Staal is zelfstandig ondernemer. Hij werkt op contractbasis voor de coöperatieve eendenintegratie VSE. Staal koopt eendagskuikens bij VSE en verkoopt de slachtrijpe dieren terug aan dezelfde organisatie. De commerciële eendenhouderij is in ons land een relatief kleine sector. Naast VSE is er met Tomassen Duck-To nog een Nederlandse slachterij.  Samen slachten ze jaarlijks zo'n negen miljoen eenden.

  Staal is zelfstandig ondernemer. Hij werkt op contractbasis voor de coöperatieve eendenintegratie VSE. Staal koopt eendagskuikens bij VSE en verkoopt de slachtrijpe dieren terug aan dezelfde organisatie. De commerciële eendenhouderij is in ons land een relatief kleine sector. Naast VSE is er met Tomassen Duck-To nog een Nederlandse slachterij.  Samen slachten ze jaarlijks zo'n negen miljoen eenden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Stromanagement is voor eendenhouders een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Eenden hebben dagelijks een vers laagje stro nodig. Dat zorgt voor afleiding en houdt het verenpak schoon. Het strooien gebeurt semiautomatisch, met behulp van deze slangen. Staal verbruikt per ronde ruim een kilo stro per eend.

  Stromanagement is voor eendenhouders een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Eenden hebben dagelijks een vers laagje stro nodig. Dat zorgt voor afleiding en houdt het verenpak schoon. Het strooien gebeurt semiautomatisch, met behulp van deze slangen. Staal verbruikt per ronde ruim een kilo stro per eend.

  Foto: Koos Groenewold
 • De eenden op de foto zijn 3,5 weken oud. In de meststallen hangen de waterlijnen boven roosters. Zo voorkomt Staal dat het te nat wordt in de stal en bespaart hij stro.

  De eenden op de foto zijn 3,5 weken oud. In de meststallen hangen de waterlijnen boven roosters. Zo voorkomt Staal dat het te nat wordt in de stal en bespaart hij stro.

  Foto: Koos Groenewold
 • Kai Nijboer (links) is integratiemanager bij VSE. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het contact met de aangesloten eendenhouders. Staal is een van de veertig eendenhouders die aan VSE levert. Wat Nijboer betreft stijgt dit aantal. "Afhankelijk van de beschikbare stalruimte hebben we plaats voor vijf tot tien extra leveranciers."

  Kai Nijboer (links) is integratiemanager bij VSE. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het contact met de aangesloten eendenhouders. Staal is een van de veertig eendenhouders die aan VSE levert. Wat Nijboer betreft stijgt dit aantal. "Afhankelijk van de beschikbare stalruimte hebben we plaats voor vijf tot tien extra leveranciers."

  Foto: Koos Groenewold
 • VSE-integratiemanager Nijboer wijst op de voordelen van het houden van eenden. „Productierechten zijn niet nodig. Pluimveehouders die het met eenden willen proberen, kunnen hun rechten verleasen en meteen beginnen. Eenden zijn gemakkelijke en sterke dieren. Ingerichte pluimveestallen hoeven meestal niet aangepast te worden voor het houden van de dieren en het medicijngebruik in de sector is nihil."

  VSE-integratiemanager Nijboer wijst op de voordelen van het houden van eenden. „Productierechten zijn niet nodig. Pluimveehouders die het met eenden willen proberen, kunnen hun rechten verleasen en meteen beginnen. Eenden zijn gemakkelijke en sterke dieren. Ingerichte pluimveestallen hoeven meestal niet aangepast te worden voor het houden van de dieren en het medicijngebruik in de sector is nihil."

  Foto: Koos Groenewold
 • Terwijl VSE kansen ziet zijn afzet te vergroten en op zoek is naar extra stalruimte, hoopt Staal vooral op een betere prijsvorming. „Door technisch goed te draaien en mijn kostprijs scherp in de gaten te houden, kan ik nog wel wat verdienen. Maar de prijs blijft wat achter bij mijn verwachtingen", aldus Staal.

  Terwijl VSE kansen ziet zijn afzet te vergroten en op zoek is naar extra stalruimte, hoopt Staal vooral op een betere prijsvorming. „Door technisch goed te draaien en mijn kostprijs scherp in de gaten te houden, kan ik nog wel wat verdienen. Maar de prijs blijft wat achter bij mijn verwachtingen", aldus Staal.

  Foto: Koos Groenewold
 • Erik en Roelie Staal hebben sinds een paar jaar hun eigen boerderijwinkel: Landwinkel Arkelandshoeve. "De winkel is een mooie aanvulling op ons bedrijf. Het loopt goed", aldus Staal. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt dat bevestigd. Het is een komen en gaan van klanten.

  Erik en Roelie Staal hebben sinds een paar jaar hun eigen boerderijwinkel: Landwinkel Arkelandshoeve. "De winkel is een mooie aanvulling op ons bedrijf. Het loopt goed", aldus Staal. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt dat bevestigd. Het is een komen en gaan van klanten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Tijdens de vakantieperiode staan er ook kraampjes uitgestald en wordt er op warme dagen ook ijs verkocht.

  Tijdens de vakantieperiode staan er ook kraampjes uitgestald en wordt er op warme dagen ook ijs verkocht.

  Foto: Koos Groenewold
 • De winkel heeft een nette en professionele uitstraling. Klanten kunnen er kiezen uit diverse producten.

  De winkel heeft een nette en professionele uitstraling. Klanten kunnen er kiezen uit diverse producten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Nijboer poseert  in de winkel met een van de eendenproducten. De VSE-integratiemanager is positief over de toekomst van de eendensector. "We zetten volop in op productontwikkeling en kwaliteit. Daarmee winnen we de concurrentieslag met landen als Polen en Hongarije. We voeren bovendien kostenbesparingen door. Dit alles moet zich doorvertalen in een betere opbrengstprijs voor onze leveranciers."

  Nijboer poseert  in de winkel met een van de eendenproducten. De VSE-integratiemanager is positief over de toekomst van de eendensector. "We zetten volop in op productontwikkeling en kwaliteit. Daarmee winnen we de concurrentieslag met landen als Polen en Hongarije. We voeren bovendien kostenbesparingen door. Dit alles moet zich doorvertalen in een betere opbrengstprijs voor onze leveranciers."

  Foto: Koos Groenewold
 • VSE slacht wekelijks 70.000 tot 80.000 eenden en wil de productie opvoeren. Een greep uit de producten van VSE: hele eenden, (gerookte) eendenborstfilet, -dijen en hammen.

  VSE slacht wekelijks 70.000 tot 80.000 eenden en wil de productie opvoeren. Een greep uit de producten van VSE: hele eenden, (gerookte) eendenborstfilet, -dijen en hammen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Pekingeend is in ons land relatief onbekend. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 200 gram eendenvlees. Het gros van de in Nederland geslachte eenden wordt geëxporteerd.

  Pekingeend is in ons land relatief onbekend. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 200 gram eendenvlees. Het gros van de in Nederland geslachte eenden wordt geëxporteerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Bezoekers van de boerderijwinkel hebben bij familie Staal demogelijkheid hun eigen groenten te plukken. Daarvoor kunnen ze terecht In de kas en de tuin op het bedrijf.

  Bezoekers van de boerderijwinkel hebben bij familie Staal demogelijkheid hun eigen groenten te plukken. Daarvoor kunnen ze terecht In de kas en de tuin op het bedrijf.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een deel van de eigen groenten staat uitgesteld in deze kraam op het erf.

  Een deel van de eigen groenten staat uitgesteld in deze kraam op het erf.

  Foto: Koos Groenewold
 • Staal betrekt het voer van De Valk Wekerom in Lunteren. Net als andere eendenhouders gebruikt hij twee soorten voer: start- en afmestvoer. Staal kiest voor een iets luxer voersoort. Die kost meer, maar levert hem ook meer op. „Eenden zijn gemakkelijke dieren, maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Ze hebben aandacht nodig. Net als bij vleeskuikens is ieder koppel weer anders."

  Staal betrekt het voer van De Valk Wekerom in Lunteren. Net als andere eendenhouders gebruikt hij twee soorten voer: start- en afmestvoer. Staal kiest voor een iets luxer voersoort. Die kost meer, maar levert hem ook meer op. „Eenden zijn gemakkelijke dieren, maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Ze hebben aandacht nodig. Net als bij vleeskuikens is ieder koppel weer anders."

  Foto: Koos Groenewold
 • Lees in Pluimveehouderij binnenkort meer over het bedrijf van Staal en zijn samenwerking met eendenintegratie VSE.

  Lees in Pluimveehouderij binnenkort meer over het bedrijf van Staal en zijn samenwerking met eendenintegratie VSE.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.