Pluimveehouderij

Foto & video 4460 x bekeken 1 reactie

Positieve ervaring met ‘Hollandse Kip’

Albert Heijn nodigde donderdagochtend een groep journalisten uit op het bedrijf van Ad Groen. Hij produceert voor het Hollandse Kip-concept van Albert Heijn.

Foto

 • Het vleeskuikenbedrijf van Ad Groen in ’t Veld was donderdag de locatie waar Albert Heijn het startschot gaf voor de promotiecampagne ‘Leef het boer’nleven’. Groen liet zijn vleeskuikenhouderij zien aan een groep journalisten van vakbladen en publieksbladen als De Telegraaf, NRC en Trouw. Groen hield tot dit voorjaar 35.000 reguliere vleeskuikens. Hij stapte op verzoek van Plukon over op de trager groeiende vleeskuikens van het Hubbard-ras, waarvan er nu 24.000 stuks in de stal zitten.

  Het vleeskuikenbedrijf van Ad Groen in ’t Veld was donderdag de locatie waar Albert Heijn het startschot gaf voor de promotiecampagne ‘Leef het boer’nleven’. Groen liet zijn vleeskuikenhouderij zien aan een groep journalisten van vakbladen en publieksbladen als De Telegraaf, NRC en Trouw. Groen hield tot dit voorjaar 35.000 reguliere vleeskuikens. Hij stapte op verzoek van Plukon over op de trager groeiende vleeskuikens van het Hubbard-ras, waarvan er nu 24.000 stuks in de stal zitten.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Groen heeft een bedrijf met 20 hectare akkerbouw, een windmolen en een stal met 24.000 vleeskuikens die worden gehouden volgens de CBL richtlijnen voor de ‘Kip van Morgen’. Bij Albert Heijn ligt vlees van de Kip van Morgen onder naam Hollandse Kip in het schap.

  Groen heeft een bedrijf met 20 hectare akkerbouw, een windmolen en een stal met 24.000 vleeskuikens die worden gehouden volgens de CBL richtlijnen voor de ‘Kip van Morgen’. Bij Albert Heijn ligt vlees van de Kip van Morgen onder naam Hollandse Kip in het schap.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Een overzichtsbeeld van de stal. Groen houdt 19 dieren per vierkante meter. In de reguliere houderij is dat 21 dieren per vierkante meter. De dieren groeien trager dan de reguliere dieren: zo’n 48 gram per dag. Reguliere kuikens groeien wel zo’n tien gram meer per dag. De dieren worden afgevoerd op een leeftijd van 46 dagen.

  Een overzichtsbeeld van de stal. Groen houdt 19 dieren per vierkante meter. In de reguliere houderij is dat 21 dieren per vierkante meter. De dieren groeien trager dan de reguliere dieren: zo’n 48 gram per dag. Reguliere kuikens groeien wel zo’n tien gram meer per dag. De dieren worden afgevoerd op een leeftijd van 46 dagen.

  Foto: Diederik van der Laan
 • De dieren beschikken over afleidingsmateriaal in de vorm van strobalen, waarvan ze dan ook gretig gebruik maken.

  De dieren beschikken over afleidingsmateriaal in de vorm van strobalen, waarvan ze dan ook gretig gebruik maken.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Groen houdt zijn dieren op een bed van gehakseld stro, afkomstig van het eigen akkerbouwbedrijf. Voer wordt toegediend via voerpannen. Het voer bevat verantwoorde soja die volgens de voorwaarden van de RTRS (Rondetafel conventie verantwoorde soja) wordt geproduceerd. Boven de voerketting is een draad gespannen om te voorkomen dat te veel kuikens de voerketting als zitstok gaan gebruiken.

  Groen houdt zijn dieren op een bed van gehakseld stro, afkomstig van het eigen akkerbouwbedrijf. Voer wordt toegediend via voerpannen. Het voer bevat verantwoorde soja die volgens de voorwaarden van de RTRS (Rondetafel conventie verantwoorde soja) wordt geproduceerd. Boven de voerketting is een draad gespannen om te voorkomen dat te veel kuikens de voerketting als zitstok gaan gebruiken.

  Foto: Diederik van der Laan
 • De drinkwatervoorziening. De kuikens in Groens stal zijn levendig en levenslustig ook op het eind van de mestperiode zoals hier. Ze zijn goed ter been. Het antibioticumverbruik is minimaal, zo meldt Groen. Groen zegt verder dat de houderij van deze dieren hem goed bevalt. Het gaat allemaal wat rustiger dan in de reguliere houderij. De dieren doen het gewoon goed.

  De drinkwatervoorziening. De kuikens in Groens stal zijn levendig en levenslustig ook op het eind van de mestperiode zoals hier. Ze zijn goed ter been. Het antibioticumverbruik is minimaal, zo meldt Groen. Groen zegt verder dat de houderij van deze dieren hem goed bevalt. Het gaat allemaal wat rustiger dan in de reguliere houderij. De dieren doen het gewoon goed.

  Foto: Diederik van der Laan

Eén reactie

 • John*

  waarom hard lopen als het ook makkelijk kan. mss tegen het zere been van wakker dier, maar zo kan een verzorger veel kuikens af dan alles op een hoop en hard laten groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.