Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Stallen verlengd en geoptimaliseerd

Joop en Ike van Steenbergen hebben hun beide stallen voor vleeskuikenouderdieren in Bennekom (Gld.) verlengd en geoptimaliseerd. Ze kozen voor warmtewisselaars, voerden enkele praktische aanpassingen in de stallen door en richtten hun eierlokaal opnieuw in.

Foto

 • Joop (57) en Ike (50) van Steenbergen hebben in Bennekom (Gld.) een boerenbedrijf met 39.000 vleeskuikenouderdieren en 700 vleesvarkens. Onlangs breidden ze de pluimveetak uit van 27.000 naar 39.000 vleeskuikenouderdieren. Het bedrijf omvat in totaal 14 hectare, inclusief het bouwblok. Een gedeelte wordt verhuurd voor boomteelt en op het andere deel wordt mais geteeld.

  Joop (57) en Ike (50) van Steenbergen hebben in Bennekom (Gld.) een boerenbedrijf met 39.000 vleeskuikenouderdieren en 700 vleesvarkens. Onlangs breidden ze de pluimveetak uit van 27.000 naar 39.000 vleeskuikenouderdieren. Het bedrijf omvat in totaal 14 hectare, inclusief het bouwblok. Een gedeelte wordt verhuurd voor boomteelt en op het andere deel wordt mais geteeld.

  Foto: Bart Nijs
 • Boerderij Dickenes kent een lange geschiedenis, zoals op de gevel te zien is. De boerderij werd in 1910 opgesplitst en over meerdere families verdeeld. In 1927 werden de gevels vernieuwd. Joop van Steenbergen nam het bedrijf in 1986 over van zijn ouders, nadat hij toen al enige jaren met hen in maatschap had geboerd. “We hadden destijds vleesvee, vleesvarkens en moederdieren.”

  Boerderij Dickenes kent een lange geschiedenis, zoals op de gevel te zien is. De boerderij werd in 1910 opgesplitst en over meerdere families verdeeld. In 1927 werden de gevels vernieuwd. Joop van Steenbergen nam het bedrijf in 1986 over van zijn ouders, nadat hij toen al enige jaren met hen in maatschap had geboerd. “We hadden destijds vleesvee, vleesvarkens en moederdieren.”

  Foto: Bart Nijs
 • De twee identieke stallen voor vleeskuikenouderdieren, te zien op de achtergrond, zijn in 1998 en 2000 gebouwd. Beide stallen zijn 110 meter lang en 25 meter breed.

  De twee identieke stallen voor vleeskuikenouderdieren, te zien op de achtergrond, zijn in 1998 en 2000 gebouwd. Beide stallen zijn 110 meter lang en 25 meter breed.

  Foto: Bart Nijs
 • Van Steenbergen wilde aan de noordzijde van zijn bedrijf graag een derde stal bijbouwen. Voor dat plan kreeg hij geen goedkeuring van de gemeente, waarna hij besloot de bestaande stallen te verlengen. “Een duurdere variant, maar de enige mogelijkheid om uit te breiden”, aldus de pluimveehouder. Beide stallen zijn met 35 meter verlengd.

  Van Steenbergen wilde aan de noordzijde van zijn bedrijf graag een derde stal bijbouwen. Voor dat plan kreeg hij geen goedkeuring van de gemeente, waarna hij besloot de bestaande stallen te verlengen. “Een duurdere variant, maar de enige mogelijkheid om uit te breiden”, aldus de pluimveehouder. Beide stallen zijn met 35 meter verlengd.

  Foto: Bart Nijs
 • Zo ziet de achterzijde van het bedrijf eruit. Van Steenbergen koos bij het verlengen van zijn stallen voor het inpassen van inpandige Van de Glind-warmtewisselaars om het klimaat in zijn stallen te optimaliseren. Op de staldaken zijn de luchtinlaat en -afzuiging (pijp) van de warmtewisselaars zichtbaar.

  Zo ziet de achterzijde van het bedrijf eruit. Van Steenbergen koos bij het verlengen van zijn stallen voor het inpassen van inpandige Van de Glind-warmtewisselaars om het klimaat in zijn stallen te optimaliseren. Op de staldaken zijn de luchtinlaat en -afzuiging (pijp) van de warmtewisselaars zichtbaar.

  Foto: Bart Nijs
 • In het eierlokaal krijgt de pluimveehouder binnenkort een nieuwe inpakker van Prinzen. Daarmee kan hij een hogere capaciteit halen. Ook is er een Ovograder van Prinzen aangeschaft. Daarmee kan Van Steenbergen zelf ook de eieren sorteren. Voorheen liet hij dat doen in de broederij. “Ik bespaar straks op sorteerkosten en verwacht mijn eieren beter te kunnen verwaarden.”

  In het eierlokaal krijgt de pluimveehouder binnenkort een nieuwe inpakker van Prinzen. Daarmee kan hij een hogere capaciteit halen. Ook is er een Ovograder van Prinzen aangeschaft. Daarmee kan Van Steenbergen zelf ook de eieren sorteren. Voorheen liet hij dat doen in de broederij. “Ik bespaar straks op sorteerkosten en verwacht mijn eieren beter te kunnen verwaarden.”

  Foto: Bart Nijs
 • Gezien de lengte van de stallen heeft Van Steenbergen ervoor gekozen uit het midden van de stallen te gaan voeren. Hij plaatste daarom twee dagvoorraadsilo’s tussen de stallen. Die hebben een inhoud van 5 ton. Van Steenbergen wil ook tarwe gaan bijvoeren. Hij zette daarom een nieuwe silo neer.

  Gezien de lengte van de stallen heeft Van Steenbergen ervoor gekozen uit het midden van de stallen te gaan voeren. Hij plaatste daarom twee dagvoorraadsilo’s tussen de stallen. Die hebben een inhoud van 5 ton. Van Steenbergen wil ook tarwe gaan bijvoeren. Hij zette daarom een nieuwe silo neer.

  Foto: Bart Nijs
 • Voor beide stallen werd een nieuwe Fancom-klimaatcomputer geïnstalleerd. Volgens Van Steenbergen zijn de zomer- en winterkleppen in de stallen beter op elkaar afgesteld dan voorheen. Dat moet leiden tot een beter klimaat.

  Voor beide stallen werd een nieuwe Fancom-klimaatcomputer geïnstalleerd. Volgens Van Steenbergen zijn de zomer- en winterkleppen in de stallen beter op elkaar afgesteld dan voorheen. Dat moet leiden tot een beter klimaat.

  Foto: Bart Nijs
 • Detail van de computer van de Van de Glind-warmtewisselaars, die in de nok van de stallen hangen. Van Steenbergen: “Dit type wisselaar heeft een hoog rendement en zorgt voor een hoge luchtinlaattemperatuur. Ook wordt de uitstoot van fijnstof zo veel mogelijk beperkt.”

  Detail van de computer van de Van de Glind-warmtewisselaars, die in de nok van de stallen hangen. Van Steenbergen: “Dit type wisselaar heeft een hoog rendement en zorgt voor een hoge luchtinlaattemperatuur. Ook wordt de uitstoot van fijnstof zo veel mogelijk beperkt.”

  Foto: Bart Nijs
 • Met behulp van sensoren boven de eierband in de stal komen de eieren straks in een constante stroom aan in het eierlokaal. “Op legpluimveebedrijven gebeurt dat al vaak, maar veel vermeerderaars hebben dit nog niet.”

  Met behulp van sensoren boven de eierband in de stal komen de eieren straks in een constante stroom aan in het eierlokaal. “Op legpluimveebedrijven gebeurt dat al vaak, maar veel vermeerderaars hebben dit nog niet.”

  Foto: Bart Nijs
 • Wie goed kijkt ziet op deze foto het rode lichtje van een van de sensoren boven de eierband.

  Wie goed kijkt ziet op deze foto het rode lichtje van een van de sensoren boven de eierband.

  Foto: Bart Nijs
 • Nu de stallen zijn verlengd, werkt Van Steenbergen met compartimenten in de lengterichting . Daarmee hoopt hij op een optimale verdeling van de dieren. “Voorheen hadden ze toch wat de neiging naar het midden te gaan”, aldus de pluimveehouder. In beide stallen werkt hij met drie groepen. Beide stallen hebben drie scharrelruimtes met twee dubbelrijen nesten.

  Nu de stallen zijn verlengd, werkt Van Steenbergen met compartimenten in de lengterichting . Daarmee hoopt hij op een optimale verdeling van de dieren. “Voorheen hadden ze toch wat de neiging naar het midden te gaan”, aldus de pluimveehouder. In beide stallen werkt hij met drie groepen. Beide stallen hebben drie scharrelruimtes met twee dubbelrijen nesten.

  Foto: Bart Nijs
 • De jonge hennen en hanen zitten mooi in de veren en zien er prachtig uit. Ze zijn op 5 en 6 juni geleverd. Op het moment dat de foto’s werden gemaakt, waren de Ross-308-dieren 22 weken oud. Van Steenbergen werkt met 8 procent hanen. “Ik houd één haan op twaalf kippen. Voorheen werkte ik ook wel met 9 procent hanen. Door iets minder hanen op te zetten, hoop ik net iets meer rust in de stallen te creëren. Op een gegeven moment moet je toch hanen bijplaatsen.”

  De jonge hennen en hanen zitten mooi in de veren en zien er prachtig uit. Ze zijn op 5 en 6 juni geleverd. Op het moment dat de foto’s werden gemaakt, waren de Ross-308-dieren 22 weken oud. Van Steenbergen werkt met 8 procent hanen. “Ik houd één haan op twaalf kippen. Voorheen werkte ik ook wel met 9 procent hanen. Door iets minder hanen op te zetten, hoop ik net iets meer rust in de stallen te creëren. Op een gegeven moment moet je toch hanen bijplaatsen.”

  Foto: Bart Nijs
 • Van Steenbergen heeft een van de oude kippenschuren ingericht als quarantainestal voor hanen. Die afdeling is 500 vierkante meter groot. Afhankelijk van de ontwikkeling van de hanen en het bevruchtingspercentage plaatst Van Steenbergen op 40 weken leeftijd meestal 2 procent hanen bij. Op 45 weken plaatst hij vaak nog 1 procent hanen bij. Het bijplaatsen wil nog wel eens problemen geven. Van Steenbergen probeert die voor te blijven door onder meer de hanen in de quarantainestal op hetzelfde moment tegen IB te enten als de andere dieren op het bedrijf.

  Van Steenbergen heeft een van de oude kippenschuren ingericht als quarantainestal voor hanen. Die afdeling is 500 vierkante meter groot. Afhankelijk van de ontwikkeling van de hanen en het bevruchtingspercentage plaatst Van Steenbergen op 40 weken leeftijd meestal 2 procent hanen bij. Op 45 weken plaatst hij vaak nog 1 procent hanen bij. Het bijplaatsen wil nog wel eens problemen geven. Van Steenbergen probeert die voor te blijven door onder meer de hanen in de quarantainestal op hetzelfde moment tegen IB te enten als de andere dieren op het bedrijf.

  Foto: Bart Nijs
 • Hoewel het aantal dieren met 12.000 is toegenomen, denkt Van Steenbergen straks niet heel veel extra arbeidsuren kwijt te zijn. “Met een derde stal erbij was dat denk ik toch een ander verhaal geweest”, aldus de vermeerderaar.

  Hoewel het aantal dieren met 12.000 is toegenomen, denkt Van Steenbergen straks niet heel veel extra arbeidsuren kwijt te zijn. “Met een derde stal erbij was dat denk ik toch een ander verhaal geweest”, aldus de vermeerderaar.

  Foto: Bart Nijs
 • Beeld van de voerpannen voor hanen. Van Steenbergen koos verder voor dimbare, hoogfrequente stalverlichting. De lampen zijn laag opgehangen om een zo egaal mogelijk lichtbeeld te creëren. “Ik heb gekozen voor dimbare verlichting met het oog op een toekomstig verbod van het behandelen van snavels.”

  Beeld van de voerpannen voor hanen. Van Steenbergen koos verder voor dimbare, hoogfrequente stalverlichting. De lampen zijn laag opgehangen om een zo egaal mogelijk lichtbeeld te creëren. “Ik heb gekozen voor dimbare verlichting met het oog op een toekomstig verbod van het behandelen van snavels.”

  Foto: Bart Nijs
 • De voergoten van de hennen. Van Steenbergen werkt met hardhouten roosters. De opstap naar de beun is ruim 40 centimeter. De roosters zijn 3 meter breed. De dubbele nestrijen – met Jansen-legnesten – zijn 1,45 meter breed. De middelste scharrelruimte is zo’n 5,5 meter breed. De buitenste scharrelruimtes zijn ruim 2,50 meter breed.

  De voergoten van de hennen. Van Steenbergen werkt met hardhouten roosters. De opstap naar de beun is ruim 40 centimeter. De roosters zijn 3 meter breed. De dubbele nestrijen – met Jansen-legnesten – zijn 1,45 meter breed. De middelste scharrelruimte is zo’n 5,5 meter breed. De buitenste scharrelruimtes zijn ruim 2,50 meter breed.

  Foto: Bart Nijs
 • Van Steenbergen werkt met automatische VDL-graanstrooiers. Hij heeft er 24 per stal. Hij strooit 2 gram graan per dier per dag bij. Dat doet hij standaard aan het eind van de middag, een paar uur voordat de verlichting uitgaat. “Het geeft me een goed gevoel. Je probeert ze in beweging te krijgen. Maar het is lastig te beoordelen wat de invloed ervan is op het bevruchtingspercentage.”

  Van Steenbergen werkt met automatische VDL-graanstrooiers. Hij heeft er 24 per stal. Hij strooit 2 gram graan per dier per dag bij. Dat doet hij standaard aan het eind van de middag, een paar uur voordat de verlichting uitgaat. “Het geeft me een goed gevoel. Je probeert ze in beweging te krijgen. Maar het is lastig te beoordelen wat de invloed ervan is op het bevruchtingspercentage.”

  Foto: Bart Nijs
 • Van Steenbergen kan in het eierlokaal de beelden bekijken die camera’s in de stallen registreren. “De beelden geven een mooi overzicht van de verdeling van de dieren in de stallen. Van boven kijk je er heel anders tegenaan dan wanneer je zelf door de stal loopt.”

  Van Steenbergen kan in het eierlokaal de beelden bekijken die camera’s in de stallen registreren. “De beelden geven een mooi overzicht van de verdeling van de dieren in de stallen. Van boven kijk je er heel anders tegenaan dan wanneer je zelf door de stal loopt.”

  Foto: Bart Nijs
 • Meten is weten. Los van de automatische dierwegers in de stallen weegt Van Steenbergen steevast eens per week zijn dieren. Aan het begin van de ronde doet hij dit nog frequenter. “Het is misschien niet het leukste werk om te doen, maar ik vind het erg belangrijk. Gelukkig heb ik er een handige manier voor gevonden.”

  Meten is weten. Los van de automatische dierwegers in de stallen weegt Van Steenbergen steevast eens per week zijn dieren. Aan het begin van de ronde doet hij dit nog frequenter. “Het is misschien niet het leukste werk om te doen, maar ik vind het erg belangrijk. Gelukkig heb ik er een handige manier voor gevonden.”

  Foto: Bart Nijs
 • Van Steenbergen weegt de dieren met een pompwagen met weeginrichting. Lees meer over het bedrijf van Van Steenbergen in Pluimveehouderij 9 van vrijdag 11 juli.

  Van Steenbergen weegt de dieren met een pompwagen met weeginrichting. Lees meer over het bedrijf van Van Steenbergen in Pluimveehouderij 9 van vrijdag 11 juli.

  Foto: Bart Nijs

Laatste reacties

 • gjcamps

  Bij foto 8 ziet de nieuwe fancom computer er wel gedateerd uit lijkt meer op een FSUP......

 • denouden

  Heel mooi bedrijf.
  Ook een slim weegsysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.