Pluimveehouderij

Foto & video 5 reactieslaatste update:21 jun 2014

Scharrelvleeskuikens in kersenboomgaard

Thijmen en Bep van Voorthuizen hebben in Terschuur (Gld.) een veelzijdig boerenbedrijf met drie takken. Ze houden 20.000 scharrelvleeskuikens, hebben een kersenboomgaard met 550 bomen en runnen een minicamping met 25 plaatsen. Op zaterdag 28 juni is er een open dag op het bedrijf.

Foto

 • Thijmen en Bep van Voorthuizen hebben de afgelopen tien jaar veel veranderd aan de opzet van hun boerenbedrijf in Terschuur (Gld.). In 2005 stopten ze met de melkveetak op het bedrijf en begonnen ze een kersenboomgaard en een minincamping. Een paar jaar later hielden ze op met de varkenstak en gingen ze verder met scharrelvleeskuikens. Van Voorthuizen poseert hier samen met zijn nichtje Fijlicia Wessels-Van Rijn, met wie hij de arbeid op het bedrijf deels rondzet. Ook schoonzuster Janny van Winkoop (de moeder van Fijlicia) werkt op het bedrijf.

  Thijmen en Bep van Voorthuizen hebben de afgelopen tien jaar veel veranderd aan de opzet van hun boerenbedrijf in Terschuur (Gld.). In 2005 stopten ze met de melkveetak op het bedrijf en begonnen ze een kersenboomgaard en een minincamping. Een paar jaar later hielden ze op met de varkenstak en gingen ze verder met scharrelvleeskuikens. Van Voorthuizen poseert hier samen met zijn nichtje Fijlicia Wessels-Van Rijn, met wie hij de arbeid op het bedrijf deels rondzet. Ook schoonzuster Janny van Winkoop (de moeder van Fijlicia) werkt op het bedrijf.

  Foto: Ton Kastermans
 • “Met drie bedrijfstakken sta je stevig”, aldus Thijmen van Voorthuizen, die de scharrelvleeskuikens als hoofdtak beschouwd. Op de camping en in de kersenboomgaard gaat het om seizoenswerk. “Maar de camping en de kersenboomgaard vormen een welkome, niet te verwaarlozen aanvulling.”

  “Met drie bedrijfstakken sta je stevig”, aldus Thijmen van Voorthuizen, die de scharrelvleeskuikens als hoofdtak beschouwd. Op de camping en in de kersenboomgaard gaat het om seizoenswerk. “Maar de camping en de kersenboomgaard vormen een welkome, niet te verwaarlozen aanvulling.”

  Foto: Ton Kastermans
 • In de kersenboomgaard staan zo’n 550 bomen (vijftien verschillende soorten). De eerste kersen zijn inmiddels geplukt. “Het plukseizoen duurt zo’n 6 weken, van medio juni tot en met begin augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden”, aldus Fijlicia Wessels-Van Rijn.

  In de kersenboomgaard staan zo’n 550 bomen (vijftien verschillende soorten). De eerste kersen zijn inmiddels geplukt. “Het plukseizoen duurt zo’n 6 weken, van medio juni tot en met begin augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden”, aldus Fijlicia Wessels-Van Rijn.

  Foto: Ton Kastermans
 • Bij het bedrijf hoort nog 2,5 hectare grond. Van Voorthuizen houdt nog enkele koeien en schapen voor de hobby. Op de achtergrond is de kersenboomgaard zichtbaar. Netten bieden bescherming tegen vogels.

  Bij het bedrijf hoort nog 2,5 hectare grond. Van Voorthuizen houdt nog enkele koeien en schapen voor de hobby. Op de achtergrond is de kersenboomgaard zichtbaar. Netten bieden bescherming tegen vogels.

  Foto: Ton Kastermans
 • De scharrelvleeskuikens worden gehouden in twee voormalige varkensstallen. Van Voorthuizen had tot een paar jaar geleden een gesloten varkenstak met 100 zeugen. Op andere locaties huurde hij stalruimte bij voor de vleesvarkens. “Om met de varkens verder te kunnen gaan, had ik flink moeten investeren in nieuwe wet- en regelgeving”, aldus de ondernemer.

  De scharrelvleeskuikens worden gehouden in twee voormalige varkensstallen. Van Voorthuizen had tot een paar jaar geleden een gesloten varkenstak met 100 zeugen. Op andere locaties huurde hij stalruimte bij voor de vleesvarkens. “Om met de varkens verder te kunnen gaan, had ik flink moeten investeren in nieuwe wet- en regelgeving”, aldus de ondernemer.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het houden van scharrelvleeskuikens bezorgt Van Voorthuizen veel werkplezier. Hij begon in 2010 met 6.000 kuikens (twee leeftijden) en breidde een jaar later uit naar 9.000 kuikens. Sinds vorig jaar – toen Van Voorthuizen beide stallen verlengde – houdt hij 20.000 kuikens (twee leeftijden).

  Het houden van scharrelvleeskuikens bezorgt Van Voorthuizen veel werkplezier. Hij begon in 2010 met 6.000 kuikens (twee leeftijden) en breidde een jaar later uit naar 9.000 kuikens. Sinds vorig jaar – toen Van Voorthuizen beide stallen verlengde – houdt hij 20.000 kuikens (twee leeftijden).

  Foto: Ton Kastermans
 • De kuikens worden opgevangen in deze opfokstal. Na een week of vier worden ze overgeplaatst naar de andere stal op het bedrijf.

  De kuikens worden opgevangen in deze opfokstal. Na een week of vier worden ze overgeplaatst naar de andere stal op het bedrijf.

  Foto: Ton Kastermans
 • Aan de opfokstal is 17 meter bijgebouwd. De stal met uitloop naar de kersenboomgaard is met 34 meter verlengd.

  Aan de opfokstal is 17 meter bijgebouwd. De stal met uitloop naar de kersenboomgaard is met 34 meter verlengd.

  Foto: Ton Kastermans
 • De kuikens maken volop gebruik van de uitloopmogelijkheid. In de kersenboomgaard hebben alle kuikens een vierkante meter uitloopruimte ter beschikking. De Dierenbescherming heeft twee sterren van het Beter Leven-keurmerk toegekend aan de scharrelvleeskuikens van Van Voorthuizen.

  De kuikens maken volop gebruik van de uitloopmogelijkheid. In de kersenboomgaard hebben alle kuikens een vierkante meter uitloopruimte ter beschikking. De Dierenbescherming heeft twee sterren van het Beter Leven-keurmerk toegekend aan de scharrelvleeskuikens van Van Voorthuizen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Op deze foto is goed te zien dat er een stuk aan de stal is bijgebouwd.

  Op deze foto is goed te zien dat er een stuk aan de stal is bijgebouwd.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het is een prachtig gezicht om de kuikens te zien scharrelen tussen de kersenbomen.

  Het is een prachtig gezicht om de kuikens te zien scharrelen tussen de kersenbomen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Tijdens het plukseizoen krijgen Thijmen, Janny en Fijlicia veel hulp van familieleden, vrienden en campinggasten. Zij helpen graag een handje mee. Ook zijn er vaak enkele vakantiekrachten die helpen plukken.

  Tijdens het plukseizoen krijgen Thijmen, Janny en Fijlicia veel hulp van familieleden, vrienden en campinggasten. Zij helpen graag een handje mee. Ook zijn er vaak enkele vakantiekrachten die helpen plukken.

  Foto: Ton Kastermans
 • De kersenboomgaard wordt met netten beschermd tegen vogels en hagel- en regenschade. “Zonder die netten blijft er geen kers meer over”, aldus Van Voorthuizen.

  De kersenboomgaard wordt met netten beschermd tegen vogels en hagel- en regenschade. “Zonder die netten blijft er geen kers meer over”, aldus Van Voorthuizen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Als het plukseizoen voorbij is, worden de netten weggehaald. “We hebben flink geïnvesteerd in deze nieuwe netten. Als we ze het hele jaar laten hangen, zijn we zo weer aan nieuwe toe.”

  Als het plukseizoen voorbij is, worden de netten weggehaald. “We hebben flink geïnvesteerd in deze nieuwe netten. Als we ze het hele jaar laten hangen, zijn we zo weer aan nieuwe toe.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Fijlicia’s zusje poseert met de eerste kersen van het seizoen. “Inwoners van de regio Barneveld hoeven echt niet naar de Betuwe voor lekkere kersen. Ze kunnen ook hier terecht”, zegt Van Voorthuizen.

  Fijlicia’s zusje poseert met de eerste kersen van het seizoen. “Inwoners van de regio Barneveld hoeven echt niet naar de Betuwe voor lekkere kersen. Ze kunnen ook hier terecht”, zegt Van Voorthuizen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het gros van de kersen wordt verkocht in boerderijwinkel Ut Pitje.

  Het gros van de kersen wordt verkocht in boerderijwinkel Ut Pitje.

  Foto: Ton Kastermans
 • De kersen vinden gretig aftrek. Niet alleen campinggasten, maar ook steeds meer mensen uit de regio weten de weg naar Ut Pitje te vinden.

  De kersen vinden gretig aftrek. Niet alleen campinggasten, maar ook steeds meer mensen uit de regio weten de weg naar Ut Pitje te vinden.

  Foto: Ton Kastermans
 • De campingkantine is omgedoopt tot De Kersenstal.

  De campingkantine is omgedoopt tot De Kersenstal.

  Foto: Ton Kastermans
 • Beeld van de minicamping, die tijdens de pinksterdagen nog vol stond.

  Beeld van de minicamping, die tijdens de pinksterdagen nog vol stond.

  Foto: Ton Kastermans
 • Van Voorthuizen wil een deel van de kuikens zelf gaan slachten in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte op zijn bedrijf. Hij heeft een slachtcursus gevolgd bij PTC+. De kuikens die hij zelf slacht, worden vermarkt onder de nieuwe naam De Bongerdhoen. “Ik begin straks met een paar kippen per week. Ik ben benieuwd hoever we kunnen komen met dit streekproduct.”

  Van Voorthuizen wil een deel van de kuikens zelf gaan slachten in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte op zijn bedrijf. Hij heeft een slachtcursus gevolgd bij PTC+. De kuikens die hij zelf slacht, worden vermarkt onder de nieuwe naam De Bongerdhoen. “Ik begin straks met een paar kippen per week. Ik ben benieuwd hoever we kunnen komen met dit streekproduct.”

  Foto: Ton Kastermans
 • Op zaterdag 28 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Nieuwhofweg 4 in Terschuur. 
Lees binnenkort meer achtergronden over het bedrijf van Van Voorthuizen in Pluimveehouderij.

  Op zaterdag 28 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Nieuwhofweg 4 in Terschuur. Lees binnenkort meer achtergronden over het bedrijf van Van Voorthuizen in Pluimveehouderij.

  Foto: Ton Kastermans

Laatste reacties

 • Fermer

  Mooie reportage. Getuigd van moed om zo'n omschakeling te maken. Inderdaad met drie verschillende takken verspreid je het risico als één tak wat minder loopt. De drie takken zijn ook mooi verweven met elkaar. Veel succes gewenst, ook met de opendag volgende week.

 • ikkethuis

  vraag Valt dit voor de gemeente onder intensieve veehouderij?

 • bertes

  U heeft een slachtcursus gevolgd bij PTC+. .
  vraag; hoe noemen ze deze cursus. heb op PTC+ internet gekeken. maar kan niks vinden. zelf slachten is ook een droom voor mij.
  bedankt

 • el

  Twee vliegen in een klap scharrelkuikens, en de boomgaard bemest!

 • PTC+

  @bertes
  PTC+ biedt niet standaard cursussen voor slachten aan. In overleg en bij voldoende belangstelling kunnen we een cursus op maat ontwikkelen.
  Indien u vragen heeft neem dan contact op met PTC+, dhr. E. Lammers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.