Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Bloedluis te lijf met koolzaadolie

Legpluimveehouder Roelof Koekoek in het Drentse Zuidwolde gebruikt koolzaadolie voor de bestrijding van bloedluis. “Het is een goed werkend natuurproduct en de kosten zijn minimaal. Ik betaal slechts 1 cent per kip per ronde. Voorheen gebruikte ik diverse lapmiddelen, en was ik veel meer tijd én geld kwijt.”

Foto

 • Roelof Koekoek (40) heeft samen met zijn vrouw Diana een legpluimveebedrijf met zorgtak in het Drentse Zuidwolde. In vier traditionele scharrelstallen houden ze sinds 2004, toen ze het bedrijf kochten, 40.000 leghennen. In 2006 startten ze een zorgtak op hun bedrijf. Dat houdt in dat Roelof en Diana wekelijks hulp krijgen van twee hulpboeren met een verstandelijke beperking.

  Roelof Koekoek (40) heeft samen met zijn vrouw Diana een legpluimveebedrijf met zorgtak in het Drentse Zuidwolde. In vier traditionele scharrelstallen houden ze sinds 2004, toen ze het bedrijf kochten, 40.000 leghennen. In 2006 startten ze een zorgtak op hun bedrijf. Dat houdt in dat Roelof en Diana wekelijks hulp krijgen van twee hulpboeren met een verstandelijke beperking.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Roelof en Diana startten vorige maand met een nieuwe ronde. De Lohmann Brown Classic-hennen kwamen op 23 april en zijn deze week 22 weken oud. Het legpercentage zit in de lift en bedraagt nu 85. De vorige ronde eindigde op 19 maart. Die hennen, eveneens Lohmann Brown Classic, gingen weg op 80 weken leeftijd. Het aantal eieren per opgezette hen was 372, met een totaal eigewicht van 22,9 kilo per opgezette hen. Het gemiddelde legpercentage bedroeg 90. De voederconversie was 2,23. De uitval lag op 4,4 procent.

  Roelof en Diana startten vorige maand met een nieuwe ronde. De Lohmann Brown Classic-hennen kwamen op 23 april en zijn deze week 22 weken oud. Het legpercentage zit in de lift en bedraagt nu 85. De vorige ronde eindigde op 19 maart. Die hennen, eveneens Lohmann Brown Classic, gingen weg op 80 weken leeftijd. Het aantal eieren per opgezette hen was 372, met een totaal eigewicht van 22,9 kilo per opgezette hen. Het gemiddelde legpercentage bedroeg 90. De voederconversie was 2,23. De uitval lag op 4,4 procent.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Roelof Koekoek spart regelmatig met zijn leeftijdsgenoot en buurman Geert Lindenhols. Die staat in Drenthe bekend als de oliesjeik van Zuidwolde. Lindenhols is sinds enkele jaren bezig het areaal koolzaad in Drenthe omhoog te krikken. Hij ziet de voordelen van het veelzijdige product en probeert andere boeren hiervan te overtuigen. Bij aanvang van de ronde gebruikt Koekoek gemalen koolzaadstro als strooisel in de scharrelruimtes. Het strooisel neemt veel vocht op, en is dermate fijn dat de hennen er niet in kunnen nestelen.

  Roelof Koekoek spart regelmatig met zijn leeftijdsgenoot en buurman Geert Lindenhols. Die staat in Drenthe bekend als de oliesjeik van Zuidwolde. Lindenhols is sinds enkele jaren bezig het areaal koolzaad in Drenthe omhoog te krikken. Hij ziet de voordelen van het veelzijdige product en probeert andere boeren hiervan te overtuigen. Bij aanvang van de ronde gebruikt Koekoek gemalen koolzaadstro als strooisel in de scharrelruimtes. Het strooisel neemt veel vocht op, en is dermate fijn dat de hennen er niet in kunnen nestelen.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De olie wordt op het bedrijf van Lindenhols uit het koolzaad geperst. De ondernemer heeft hier een heuse productielijn voor opgezet. De koolzaadolie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Sinds kort is bloedluisbestrijding één van die doeleinden. Samen met Koekoek ontwikkelde Lindenhols het product Bio Controle Bloedluis (BCB). “Het is een 100 procent natuurlijk product dat voor 80 procent uit koolzaadolie bestaat.” Over de toevoegingen doet Lindenhols geen uitspraken. “Dat is het geheim van de smid”, aldus de oliesjeik van Zuidwolde.

  De olie wordt op het bedrijf van Lindenhols uit het koolzaad geperst. De ondernemer heeft hier een heuse productielijn voor opgezet. De koolzaadolie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Sinds kort is bloedluisbestrijding één van die doeleinden. Samen met Koekoek ontwikkelde Lindenhols het product Bio Controle Bloedluis (BCB). “Het is een 100 procent natuurlijk product dat voor 80 procent uit koolzaadolie bestaat.” Over de toevoegingen doet Lindenhols geen uitspraken. “Dat is het geheim van de smid”, aldus de oliesjeik van Zuidwolde.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Lindenhols poseert bij een perceel koolzaad dat in bloei staat. Het koolzaad is medio maart gezaaid en wordt eind augustus geoogst. De ondernemer verbouwt het koolzaad nu voor het vierde jaar. In samenwerking met enkele andere boeren staat er in de omgeving zo’n 75 hectare koolzaad. Van één hectare haalt Lindenhols zo’n 4.000 kilo koolzaad. Daarvan kan hij 1.500 liter koolzaadolie maken.

  Lindenhols poseert bij een perceel koolzaad dat in bloei staat. Het koolzaad is medio maart gezaaid en wordt eind augustus geoogst. De ondernemer verbouwt het koolzaad nu voor het vierde jaar. In samenwerking met enkele andere boeren staat er in de omgeving zo’n 75 hectare koolzaad. Van één hectare haalt Lindenhols zo’n 4.000 kilo koolzaad. Daarvan kan hij 1.500 liter koolzaadolie maken.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De plantaardige koolzaadolie is zonder toevoegingen geschikt als brandstof. In Drenthe rijden twaalf auto’s én een trekker op koolzaadolie. Het rijden op koolzaadolie is nog niet echt goed van de grond gekomen, zegt Lindenhols. “Dat heeft te maken met regelgeving op het gebied van accijnsheffingen. Het is nog niet dermate aantrekkelijk dat het uit kan.” De ondernemer zet in op andere doeleinden voor de koolzaadolie, zoals onder meer bloedluisbestrijding. “Ook wordt het zwembad hier in Zuidwolde straks via een wkk met koolzaadolie verwarmd. Vanwege de gezonde vetzuren wordt het ook in honden- en kattenvoer gebruikt”, aldus Lindenhols.

  De plantaardige koolzaadolie is zonder toevoegingen geschikt als brandstof. In Drenthe rijden twaalf auto’s én een trekker op koolzaadolie. Het rijden op koolzaadolie is nog niet echt goed van de grond gekomen, zegt Lindenhols. “Dat heeft te maken met regelgeving op het gebied van accijnsheffingen. Het is nog niet dermate aantrekkelijk dat het uit kan.” De ondernemer zet in op andere doeleinden voor de koolzaadolie, zoals onder meer bloedluisbestrijding. “Ook wordt het zwembad hier in Zuidwolde straks via een wkk met koolzaadolie verwarmd. Vanwege de gezonde vetzuren wordt het ook in honden- en kattenvoer gebruikt”, aldus Lindenhols.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Hier is te zien hoe Lindenhols de olie uit het koolzaad perst. Daarbij blijft perskoek over. Dit krachtvoer is rijk aan eiwitten, en wordt in de rundveehouderij afgezet.

  Hier is te zien hoe Lindenhols de olie uit het koolzaad perst. Daarbij blijft perskoek over. Dit krachtvoer is rijk aan eiwitten, en wordt in de rundveehouderij afgezet.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De koolzaadolie wordt verwarmd in een buffervat en gefilterd in een speciaal uit de VS geïmporteerde centrifuge.

  De koolzaadolie wordt verwarmd in een buffervat en gefilterd in een speciaal uit de VS geïmporteerde centrifuge.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De koolzaadolie wordt opgeslagen in mobiele ibc-vloeistoftanks.

  De koolzaadolie wordt opgeslagen in mobiele ibc-vloeistoftanks.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Roelof (rechts) en Geert poseren met de koolzaadproducten, met v.l.n.r. stro-pellets, gemalen koolzaadstro, gehakseld koolzaadstro, en het onbewerkte koolzaad. De stro-pellets worden gemaakt van het stof dat vrijkomt bij het hakselen en malen van het stro. Deze pellets gebruikt Lindenhols als brandstof voor de houtkachel waarmee hij zijn woning verwarmt.

  Roelof (rechts) en Geert poseren met de koolzaadproducten, met v.l.n.r. stro-pellets, gemalen koolzaadstro, gehakseld koolzaadstro, en het onbewerkte koolzaad. De stro-pellets worden gemaakt van het stof dat vrijkomt bij het hakselen en malen van het stro. Deze pellets gebruikt Lindenhols als brandstof voor de houtkachel waarmee hij zijn woning verwarmt.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De bewerkte koolzaadolie die als Bio Controle Bloedluis wordt verkocht, kost €2 per liter, exclusief transport. Roelof Koekoek behandelt zijn stallen eens per ronde met BCB. Daarvoor gebruikt hij 200 liter in totaal. De stallen zijn 85 meter lang en 14 meter breed en herbergen in totaal 40.000 dieren. Omgerekend is Koekoek per ronde dus 1 cent per kip kwijt aan bloedluisbestrijding. Koekoek brengt de koolzaadolie aan met een rugspuit. “Het is een goed werkend natuurproduct en de kosten zijn minimaal. Voorheen gebruikte ik diverse lapmiddelen, en was ik veel meer tijd én geld kwijt.”

  De bewerkte koolzaadolie die als Bio Controle Bloedluis wordt verkocht, kost €2 per liter, exclusief transport. Roelof Koekoek behandelt zijn stallen eens per ronde met BCB. Daarvoor gebruikt hij 200 liter in totaal. De stallen zijn 85 meter lang en 14 meter breed en herbergen in totaal 40.000 dieren. Omgerekend is Koekoek per ronde dus 1 cent per kip kwijt aan bloedluisbestrijding. Koekoek brengt de koolzaadolie aan met een rugspuit. “Het is een goed werkend natuurproduct en de kosten zijn minimaal. Voorheen gebruikte ik diverse lapmiddelen, en was ik veel meer tijd én geld kwijt.”

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De vette koolzaadolie zorgt ervoor dat bloedluizen zich niet kunnen verplaatsen en stikken. “Het is een natuurlijk product, en daarom ook SKAL-goedgekeurd voor biologische leghennenhouders”, aldus Roelof Koekoek. De verspuitbaarheid is een aandachtspunt. “Het is verstandig een iets ruimere nozzle te gebruiken. Zelf heb ik warme koolzaadolie gebruikt, dat hier bij Geert vandaan komt. Dat maakt de substantie al iets dunner.”

  De vette koolzaadolie zorgt ervoor dat bloedluizen zich niet kunnen verplaatsen en stikken. “Het is een natuurlijk product, en daarom ook SKAL-goedgekeurd voor biologische leghennenhouders”, aldus Roelof Koekoek. De verspuitbaarheid is een aandachtspunt. “Het is verstandig een iets ruimere nozzle te gebruiken. Zelf heb ik warme koolzaadolie gebruikt, dat hier bij Geert vandaan komt. Dat maakt de substantie al iets dunner.”

  Foto: Frank Uylenbroek
 • BCB is niet schadelijk voor de kippen in de stal. Er is ook geen verhoogd risico op dioxine-eieren. Eierbanden blijven bij gebruik van BCB intact. Bij andere middelen wil het wel eens voorkomen dat ze krimpen en/of uitdrogen. “Ook voor de boer werkt het een stuk prettiger. Met een middel als silica droogt alles uit, en loop je dagen met een stofkap door de stal.”

  BCB is niet schadelijk voor de kippen in de stal. Er is ook geen verhoogd risico op dioxine-eieren. Eierbanden blijven bij gebruik van BCB intact. Bij andere middelen wil het wel eens voorkomen dat ze krimpen en/of uitdrogen. “Ook voor de boer werkt het een stuk prettiger. Met een middel als silica droogt alles uit, en loop je dagen met een stofkap door de stal.”

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Bloedluis kan in een koppel kippen voor veel problemen zorgen. Een hoge bloedluisdruk kan leiden tot stress in de stal, pikkerij en uitval. “Het is daarom belangrijk om de bloedluisdruk onder controle te houden”, zegt Koekoek. De legpluimveehouder behandelt zijn stallen eens per ronde met BCB, ergens tussen de 30e en 35e levensweek. Het behandelen van de stallen is een tijdrovende klus. Per stal is hij al snel een paar uur bezig. Bloedluizen houden zich schuil op plekken waar het vaak moeilijk behandelen is: in naden en kieren, achter planken en schotten, en onder stokken en nesten.

  Bloedluis kan in een koppel kippen voor veel problemen zorgen. Een hoge bloedluisdruk kan leiden tot stress in de stal, pikkerij en uitval. “Het is daarom belangrijk om de bloedluisdruk onder controle te houden”, zegt Koekoek. De legpluimveehouder behandelt zijn stallen eens per ronde met BCB, ergens tussen de 30e en 35e levensweek. Het behandelen van de stallen is een tijdrovende klus. Per stal is hij al snel een paar uur bezig. Bloedluizen houden zich schuil op plekken waar het vaak moeilijk behandelen is: in naden en kieren, achter planken en schotten, en onder stokken en nesten.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De traditionele scharrelstallen van Koekoek zijn sinds kort uitgerust met voerkettingen. Voorheen gebruikte de legpluimveehouder voerpannen. De voerkettingen, die Koekoek voor circa €20.000 aanschafte, moeten tot een forse voerbesparing leiden. Koekoek: “Met de voerpannen slaagden de dieren erin de lekkerste stukjes uit het voer selecteren. Hoewel deze ronde nog maar een paar weken op gang is, zie ik nu al dat er een stuk minder voer doorheen gaat dan in dezelfde periode in de vorige ronde.”

  De traditionele scharrelstallen van Koekoek zijn sinds kort uitgerust met voerkettingen. Voorheen gebruikte de legpluimveehouder voerpannen. De voerkettingen, die Koekoek voor circa €20.000 aanschafte, moeten tot een forse voerbesparing leiden. Koekoek: “Met de voerpannen slaagden de dieren erin de lekkerste stukjes uit het voer selecteren. Hoewel deze ronde nog maar een paar weken op gang is, zie ik nu al dat er een stuk minder voer doorheen gaat dan in dezelfde periode in de vorige ronde.”

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De voerbesparing ten opzichte van de 22e levensweek in de vorige ronde is aanzienlijk: er ging 3.500 kilo minder voer doorheen. Dat komt neer op een besparing van 12,5 gram per dier per dag. “Daar moet ik wel bij aantekenen dat de 22e levensweek in de vorige ronde in februari viel.” Koekoek heeft goede hoop dat de investering van €20.000 binnen een jaar is terugverdiend.

  De voerbesparing ten opzichte van de 22e levensweek in de vorige ronde is aanzienlijk: er ging 3.500 kilo minder voer doorheen. Dat komt neer op een besparing van 12,5 gram per dier per dag. “Daar moet ik wel bij aantekenen dat de 22e levensweek in de vorige ronde in februari viel.” Koekoek heeft goede hoop dat de investering van €20.000 binnen een jaar is terugverdiend.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • De oude voerpannen kan Koekoek voor een paar honderd euro verpatsen. Dat is mooi meegenomen, en hij heeft er verder weinig werk van. De ondernemer heeft goede hoop dat de eiermarkt de komende tijd aantrekt. Koekoek bestelde eind vorig jaar nieuwe hennen. De stallen een poos leeg laten staan was voor hem geen optie, gezien de financiële verplichtingen waar hij aan moet voldoen. Na twaalf jaar stapte Koekoek onlangs over op een andere afnemer van de eieren. Sinds kort levert hij aan Buijtenhuis in Nijkerk. Koekoek beurt de vrije-marktprijs, met een toeslag op de NOP-notering. “Aan de prijsstelling kun je verder weinig doen”, aldus de ondernemer.

  De oude voerpannen kan Koekoek voor een paar honderd euro verpatsen. Dat is mooi meegenomen, en hij heeft er verder weinig werk van. De ondernemer heeft goede hoop dat de eiermarkt de komende tijd aantrekt. Koekoek bestelde eind vorig jaar nieuwe hennen. De stallen een poos leeg laten staan was voor hem geen optie, gezien de financiële verplichtingen waar hij aan moet voldoen. Na twaalf jaar stapte Koekoek onlangs over op een andere afnemer van de eieren. Sinds kort levert hij aan Buijtenhuis in Nijkerk. Koekoek beurt de vrije-marktprijs, met een toeslag op de NOP-notering. “Aan de prijsstelling kun je verder weinig doen”, aldus de ondernemer.

  Foto: Frank Uylenbroek
 • In het eierlokaal is Diana aan het werk met een van de hulpboeren van de zorgtak. Meer dan Roelof lief is, zijn de hulpboeren de eerste weken van de nieuwe ronde bezig met het rapen van grondeieren. Roelof Koekoek: “Momenteel hebben we dagelijks per stal zo’n 100 grondeieren. Dat is me te veel. Door deze eieren tijdig weg te halen en ’s ochtends iets eerder te verlichten, hoop ik dat we dit aantal terug kunnen brengen.”

  In het eierlokaal is Diana aan het werk met een van de hulpboeren van de zorgtak. Meer dan Roelof lief is, zijn de hulpboeren de eerste weken van de nieuwe ronde bezig met het rapen van grondeieren. Roelof Koekoek: “Momenteel hebben we dagelijks per stal zo’n 100 grondeieren. Dat is me te veel. Door deze eieren tijdig weg te halen en ’s ochtends iets eerder te verlichten, hoop ik dat we dit aantal terug kunnen brengen.”

  Foto: Frank Uylenbroek
 • Lees binnenkort meer over bloedluisbestrijding met de bewerkte koolzaadolie BCB in de papieren uitgave van Pluimveehouderij. Kijk voor meer informatie over het product op www.agraservicelindenhols.nl. Bekijk ook de website van Roelof en Diana Koekoek: www.dejongekoekoek.nl.

  Lees binnenkort meer over bloedluisbestrijding met de bewerkte koolzaadolie BCB in de papieren uitgave van Pluimveehouderij. Kijk voor meer informatie over het product op www.agraservicelindenhols.nl. Bekijk ook de website van Roelof en Diana Koekoek: www.dejongekoekoek.nl.

  Foto: Frank Uylenbroek

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • zon

  Ben benieuwd,,ken resultaten van soyaolie en biodiesel.
  Dat viel niet mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.