Pluimveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:9 apr 2014

Zonnepanelen met het oog op de toekomst

De daken van de bedrijfsgebouwen van akkerbouwer en pluimveehouder Roger Custers in Biddinghuizen (Fl.) worden grotendeels bedekt met in totaal 3.300 zonnepanelen. Het gaat om een van de grootste agrarische projecten met zonnepanelen in ons land.

Foto

 • Roger Custers (36) heeft in Biddinghuizen (Fl.) een akkerbouwbedrijf met een pluimveetak. Het bouwplan bestaat uit consumptieaardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, rode bieten, wortelen, pompoenen en knolselderij. Sinds 2001 houdt Custers in twee stallen 16.000 kalkoenen. Onlangs liet hij de daken van deze twee stallen vervangen om het plaatsen van de zonnepanelen mogelijk te maken. “HG Montage heeft al het werk aangenomen”, vertelt Custers. Het bedrijf verzorgt de dakrenovatie en bedekt de dakhellingen met in totaal liefst 3.300 zonnepanelen. Het gaat om een van de grootste agrarische projecten met zonnepanelen in ons land.

  Roger Custers (36) heeft in Biddinghuizen (Fl.) een akkerbouwbedrijf met een pluimveetak. Het bouwplan bestaat uit consumptieaardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, rode bieten, wortelen, pompoenen en knolselderij. Sinds 2001 houdt Custers in twee stallen 16.000 kalkoenen. Onlangs liet hij de daken van deze twee stallen vervangen om het plaatsen van de zonnepanelen mogelijk te maken. “HG Montage heeft al het werk aangenomen”, vertelt Custers. Het bedrijf verzorgt de dakrenovatie en bedekt de dakhellingen met in totaal liefst 3.300 zonnepanelen. Het gaat om een van de grootste agrarische projecten met zonnepanelen in ons land.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 3.300 zonnepanelen hebben een vermogen van 680.000 wattpiek (Wp) en leveren op jaarbasis zo’n 600.000 kilowattuur (kWh). De looptijd van de subsidieregeling (SDS+ 2013) is maximaal 15 jaar. “Zonder subsidie is zo’n project absoluut niet rond te rekenen”, aldus de ondernemer. Custers laat in het midden wat hij investeerde in de zonnepanelen en wat hij beurt per kilowattuur. “Dat houd ik voor mezelf. De berekende terugverdientijd is 9 jaar.”

  De 3.300 zonnepanelen hebben een vermogen van 680.000 wattpiek (Wp) en leveren op jaarbasis zo’n 600.000 kilowattuur (kWh). De looptijd van de subsidieregeling (SDS+ 2013) is maximaal 15 jaar. “Zonder subsidie is zo’n project absoluut niet rond te rekenen”, aldus de ondernemer. Custers laat in het midden wat hij investeerde in de zonnepanelen en wat hij beurt per kilowattuur. “Dat houd ik voor mezelf. De berekende terugverdientijd is 9 jaar.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Custers gebruikt de door de zonnepanelen opgewekte energie straks volledig op zijn eigen bedrijf. De capaciteit van de zonnepanelen is toereikend voor zijn huidige transformatorhuisje. Custers mag als grootverbruiker niet salderen. Alleen kleinverbruikers mogen stroom terugleveren aan het net en dit verrekenen met de stroomafname van het energiebedrijf. “Voor grootverbruikers is investeren in zonnepanelen zonder subsidieregeling nu absoluut niet interessant”, aldus de ondernemer.

  Custers gebruikt de door de zonnepanelen opgewekte energie straks volledig op zijn eigen bedrijf. De capaciteit van de zonnepanelen is toereikend voor zijn huidige transformatorhuisje. Custers mag als grootverbruiker niet salderen. Alleen kleinverbruikers mogen stroom terugleveren aan het net en dit verrekenen met de stroomafname van het energiebedrijf. “Voor grootverbruikers is investeren in zonnepanelen zonder subsidieregeling nu absoluut niet interessant”, aldus de ondernemer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op het bedrijf van Custers worden twee verschillende soorten zonnepanelen gelegd. De dakhellingen op de zuidzijde worden bedekt met polykristallijne zonnepanelen. De panelen op de noordzijde – de ongunstige zonzijde – zijn zogenoemde dunne-filmpanelen. Deze dunne-filmpanelen presteren in vergelijking met polykristallijne panelen beter bij zwak licht en hebben minder straling nodig. “De panelen aan de gunstige zonzijde leveren echter nog altijd het meest op”, vertelt Henri van Geerensteijn van HG Montage.

  Op het bedrijf van Custers worden twee verschillende soorten zonnepanelen gelegd. De dakhellingen op de zuidzijde worden bedekt met polykristallijne zonnepanelen. De panelen op de noordzijde – de ongunstige zonzijde – zijn zogenoemde dunne-filmpanelen. Deze dunne-filmpanelen presteren in vergelijking met polykristallijne panelen beter bij zwak licht en hebben minder straling nodig. “De panelen aan de gunstige zonzijde leveren echter nog altijd het meest op”, vertelt Henri van Geerensteijn van HG Montage.

  Foto: Ronald Hissink
 • Custers werkt in beide kalkoenenstallen met lengteventilatie. Vanwege stofvorming koos hij ervoor om de achterzijde van beide staldaken niet met zonnepanelen te bedekken (zie foto). De kalkoenen hebben geen last van de werkzaamheden, stelt Custers. “De kalkoenen zijn nu nog jong en hebben er geen last van dat de panelen worden gelegd. Ik heb er bewust voor gekozen om de werkzaamheden in het begin van de ronde in te plannen. Aan het eind van de ronde wil je geen onnodige risico’s lopen”, aldus de ondernemer.

  Custers werkt in beide kalkoenenstallen met lengteventilatie. Vanwege stofvorming koos hij ervoor om de achterzijde van beide staldaken niet met zonnepanelen te bedekken (zie foto). De kalkoenen hebben geen last van de werkzaamheden, stelt Custers. “De kalkoenen zijn nu nog jong en hebben er geen last van dat de panelen worden gelegd. Ik heb er bewust voor gekozen om de werkzaamheden in het begin van de ronde in te plannen. Aan het eind van de ronde wil je geen onnodige risico’s lopen”, aldus de ondernemer.

  Foto: Ronald Hissink
 • “HG Montage heeft twee derde van de vervangen dakplaten alweer verkocht”, vertelt Custers. De kalkoenenhouder werkt met een 18-weekse cyclus. Dat betekent dat hij altijd dieren heeft. De hennen worden na 16 weken geslacht, de hanen na 20 weken. “Tijdens de opfokperiode houd ik de hanen en de hennen in één stal. Na een paar weken worden de hanen overgeplaatst. Als de hennen weggaan, staat de opfokstal een poosje leeg. Datzelfde geldt voor de andere stal als de hanen weggaan.” Juist in de weken dat beide stallen afzonderlijk van elkaar een poosje leegstonden, werden de staldaken vervangen.

  “HG Montage heeft twee derde van de vervangen dakplaten alweer verkocht”, vertelt Custers. De kalkoenenhouder werkt met een 18-weekse cyclus. Dat betekent dat hij altijd dieren heeft. De hennen worden na 16 weken geslacht, de hanen na 20 weken. “Tijdens de opfokperiode houd ik de hanen en de hennen in één stal. Na een paar weken worden de hanen overgeplaatst. Als de hennen weggaan, staat de opfokstal een poosje leeg. Datzelfde geldt voor de andere stal als de hanen weggaan.” Juist in de weken dat beide stallen afzonderlijk van elkaar een poosje leegstonden, werden de staldaken vervangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nog te plaatsen zonnepanelen liggen naast de stal opgesteld. Custers wilde al langer investeren in zonnepanelen. De afgelopen jaren werd hij telkens uitgeloot voor de benodigde subsidieregeling. Met het oog op de toekomst is hij blij dat het nu wel is gelukt. “De komende jaren zie ik de energieprijs nog niet zo snel stijgen. Maar wat gebeurt er over een jaartje of tien, als het aardgas opraakt? Worden we dan afhankelijk van Russisch gas? Wat voor invloed heeft dat op de energieprijzen? Met de opbrengst van de zonnepanelen houd ik mijn energiekostprijs in de hand.”

  De nog te plaatsen zonnepanelen liggen naast de stal opgesteld. Custers wilde al langer investeren in zonnepanelen. De afgelopen jaren werd hij telkens uitgeloot voor de benodigde subsidieregeling. Met het oog op de toekomst is hij blij dat het nu wel is gelukt. “De komende jaren zie ik de energieprijs nog niet zo snel stijgen. Maar wat gebeurt er over een jaartje of tien, als het aardgas opraakt? Worden we dan afhankelijk van Russisch gas? Wat voor invloed heeft dat op de energieprijzen? Met de opbrengst van de zonnepanelen houd ik mijn energiekostprijs in de hand.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Tussen beide kalkoenenstallen hangen negen omvormers. Die zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. In totaal heeft Custers straks 48 van deze omvormers nodig. Leverancier Solarclarity bv garandeert dat de door hen geleverde materialen 10 jaar vrij van gebreken zijn. De garantieperiode op de zonnepanelen is 25 jaar. In die tijd garandeert Solarclarity dat de panelen minimaal 82 procent van het berekende vermogen behalen.

  Tussen beide kalkoenenstallen hangen negen omvormers. Die zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. In totaal heeft Custers straks 48 van deze omvormers nodig. Leverancier Solarclarity bv garandeert dat de door hen geleverde materialen 10 jaar vrij van gebreken zijn. De garantieperiode op de zonnepanelen is 25 jaar. In die tijd garandeert Solarclarity dat de panelen minimaal 82 procent van het berekende vermogen behalen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Beide dakhellingen van de grote koelschuur moeten nog worden bedekt met panelen. HG Montage verwacht dat alle zonnepanelen eind april/begin mei gebruiksklaar zijn.

  Beide dakhellingen van de grote koelschuur moeten nog worden bedekt met panelen. HG Montage verwacht dat alle zonnepanelen eind april/begin mei gebruiksklaar zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Custers investeerde twee jaar geleden in een warmtewisselaar, die hij aansloot op een van zijn twee stallen. “In de vleeskuikenhouderij worden goede resultaten behaald met warmtewisselaars, zodat ik ook besloot hierin te investeren.” De akkerbouwer/pluimveehouder was dermate enthousiast over de werking van de warmtewisselaar dat hij besloot ook de tweede stal op een dergelijke installatie aan te sluiten.

  Custers investeerde twee jaar geleden in een warmtewisselaar, die hij aansloot op een van zijn twee stallen. “In de vleeskuikenhouderij worden goede resultaten behaald met warmtewisselaars, zodat ik ook besloot hierin te investeren.” De akkerbouwer/pluimveehouder was dermate enthousiast over de werking van de warmtewisselaar dat hij besloot ook de tweede stal op een dergelijke installatie aan te sluiten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om praktische redenen koos Custers bij de andere stal voor een ander type wisselaar. Deze installatie is gemakkelijk te reinigen, stelt Custers. “Sinds ik met de warmtewisselaars werk, zijn mijn stallen een stuk droger. Groot voordeel is het feit dat je de staltemperatuur in het voor- en najaar ’s nachts makkelijk op peil houdt. Voorheen was dat wel eens lastig. Mijn gaskosten zijn door het gebruik van de warmtewisselaars met zo’n 60 procent gedaald.”

  Om praktische redenen koos Custers bij de andere stal voor een ander type wisselaar. Deze installatie is gemakkelijk te reinigen, stelt Custers. “Sinds ik met de warmtewisselaars werk, zijn mijn stallen een stuk droger. Groot voordeel is het feit dat je de staltemperatuur in het voor- en najaar ’s nachts makkelijk op peil houdt. Voorheen was dat wel eens lastig. Mijn gaskosten zijn door het gebruik van de warmtewisselaars met zo’n 60 procent gedaald.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Na de opfokperiode worden de hanen overgeplaatst naar deze stal. Custers werkt in beide stallen met lengteventilatie. “Toen ik in 2001 begon in de kalkoenenhouderij werd me dat sterk afgeraden. ‘Dat kan niet’, zo werd me verteld. Maar ik heb er goede ervaringen mee. Als het gaat om onderhoud en schoonmaken zie ik de voordelen van lengteventilatie zeker in. De luchtcirculatie is ondanks de stalbreedte van 30 meter ook prima. Daar werden vraagtekens bij gezet. Maar met mijn bouwblok was ik beperkt in mijn keuzes.”

  Na de opfokperiode worden de hanen overgeplaatst naar deze stal. Custers werkt in beide stallen met lengteventilatie. “Toen ik in 2001 begon in de kalkoenenhouderij werd me dat sterk afgeraden. ‘Dat kan niet’, zo werd me verteld. Maar ik heb er goede ervaringen mee. Als het gaat om onderhoud en schoonmaken zie ik de voordelen van lengteventilatie zeker in. De luchtcirculatie is ondanks de stalbreedte van 30 meter ook prima. Daar werden vraagtekens bij gezet. Maar met mijn bouwblok was ik beperkt in mijn keuzes.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De Flevopolder is een gebied met veel windmolens. Al sinds 1997 onderzoekt Custers de mogelijkheden voor een eigen windmolen. “Tot dusverre is het helaas niet gelukt. Maar ik blijf kijken wat er mogelijk is.”

  De Flevopolder is een gebied met veel windmolens. Al sinds 1997 onderzoekt Custers de mogelijkheden voor een eigen windmolen. “Tot dusverre is het helaas niet gelukt. Maar ik blijf kijken wat er mogelijk is.”

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • red

  Volgens mij heeft deze ondernemer een andere rekenmachine dan wij.
  Want er is niet één paneel die momenteel meer dan 65% levert van het beloofde vermogen. Dit is namelijk onderzocht.

 • l coumans

  op zonnecellen RED

Of registreer je om te kunnen reageren.