Commentaar

‘Geluk bij een ongeluk; minder vleeskuikenafzet’

Varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond blijft tot 17 juni dicht. Het personeel heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen. De medewerkers kunnen niet elders aan de slag.

Met de sluiting ligt circa een zesde van de slachtcapaciteit in Nederland stil. De slachtsector staat volop in de coronaschijnwerpers. Nog voor Van Rooi Meat ging het om de Vion-vestigingen in Groenlo en Apeldoorn. In de Duitsland en Verenigde Staten zijn eerder al slachtlocaties gesloten.

Je zou het willen zeggen: de pluimveesector ontspringt de coronadans. Maar prijs de dag niet voor het avond is. Pas als alles voorbij is, kun je zeggen dat het goed ging. Vraag het de tuinbouw, een andere sector met veel arbeidsmigranten onder personeel. Vorige week dook het virus op bij medewerkers op twee fruitbedrijven.

10 tot 15% minder vleeskuikenafzet

De situatie in de pluimveesector is bijzonder. De vleessector is ontegenzeggelijk hard getroffen in deze Covid-19-crisis. De eendenhouders voorop. Vanaf eind maart wordt er geen eend meer opgezet. De vleeskuikensector zet 10 tot 15% minder op dan normaal in deze periode van het jaar. Belangrijke reden is dat in België de grillmarkt, de verkoop van lichte kuikens voor de horeca, eruit ligt. Er wordt tussentijds veel minder uitgeladen.

Varkens kun je nog een tijdje aanhouden, met vleeskuikens is dat onmogelijk

Welbeschouwd is dit een geluk bij een ongeluk. De markt geeft onbedoeld ruimte om capaciteit op te vangen. Het is maar goed ook. In tegenstelling tot de varkensbranche is de pluimveeketen veel kwetsbaarder. Varkens kun je nog een tijdje aanhouden, met vleeskuikens is dat onmogelijk. De slachterijen hebben onderling ‘buddy’-afspraken, uit ervaring met vogelgriep. Het lijkt eenvoudig, maar is dit met alle verschillen in werkwijzen niet.

Horrorscenario’s als in de VS voorkomen

Het is goed om die afspraken nog eens te bekijken, en door te spreken. Zeker als in het najaar de productiecapaciteit weer op een normaal niveau ligt. Kan bij de eerste signalen van een tweede golf al meteen een productiebeperking ingaan om ruimte te creëren? Alles om horrorscenario’s als in de Verenigde Staten te voorkomen. In de Verenigde Staten zijn kuikens op de bedrijven geëuthanaseerd.

Een crisis is pas een crisis als je geen plan hebt voorbereid.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.