Redactieblog

3 reacties

‘Toekomst pluimveesector staat in de sterren’

Het jaar is weer om en de Beter Leven-kerstster pronkt op tafel. Albert Heijn vindt dat er minimaal één ster moet zijn, maar waarom eigenlijk?

Omdat dat goed is voor hun imago en voor de winstmarge? Niemand van AH heeft kippenstallen bezocht om zelf een beeld te vormen van wat goed is voor de kip en de pluimveehouder.

Er wordt vanuit gegaan dat een keurmerk betrouwbaar is en normbepalend. Terwijl de meeste keurmerken vandaag slechts over één thema gaan en gestoeld zijn op de perceptie van de bedenker, niet op de wetenschap. Vervolgens wordt de problematiek rond de invulling van zo’n keurmerk over de heg van de pluimveehouder gegooid.

Hoewel een keurmerk ook zeker goed kan zijn voor het verdienmodel, hoor ik van veel pluimveehouders dat ze er een punthoofd van krijgen. Dure, vermoeiende controles en veel stress om alle puntjes op de i te krijgen. Bovendien is de houdbaarheid van de meerwaarde vaak te kort om er als boer echt van te profiteren.

Realistische doelen

Als er meer keurmerken gestapeld moeten worden is de uitdaging nog groter, omdat de thema’s vaak haaks op elkaar staan. Milieukeur, Beter Leven, Vlog, BoerenVerstand (nog te ontwikkelen), ze staan vaak loodrecht op elkaar!

Toch zal het belangrijk blijven om in ons land, met een zelfvoorzieningsgraad van 300%, creatief te zijn als het om onze producten gaat. Concurreren tegen de bulk uit het oosten zal op termijn zwaar zijn. Waar we echter allemaal naar snakken, zijn realistische doelen. Duurzame oplossingen voor de thema’s die er toe doen, met een meer wetenschappelijke grondslag en minder perceptie!

Verdienmodel en maatschappelijke acceptatie

We hebben daarover in ons visiedocument een koers uitgezet en we gaan in de eerste helft van 2019 aan de slag met een ‘roadmap duurzame pluimveehouderij’. Bedrijfsleven, overheid en ngo’s willen zo concreet mogelijk nieuwe kaders voor een gezonde, houdbare pluimveehouderij scheppen. Wat ons betreft zijn het verdienmodel en de maatschappelijke acceptatie daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

Ook het economisch belang van de sector in zijn geheel moet zwaar wegen in de discussie. De pluimveehouderij in zijn huidige omvang en met zijn innovatieve kracht is van enorm belang voor de Nederlandse economie en een gezonde voedselvoorziening. Dat blijf ik zeggen. En wat de toekomst brengt? Het staat in de sterren volgens Appie.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een in alle opzichten goed 2019!

Laatste reacties

  • Maas1

    Mooi verwoord👍

  • l coumans

    Ik denk dat we de laatste decenia teveel naar het verdienmodel hebben gekeken en veel teweinig naar hoe wil ik het liefst kippenhouden ,waar is de passie gebleven ???

  • Wat heeft: -het bijhouden van staltemperatuur-een slot op de kaverton-hoe laat gaan de kippen naar binnen-geen handdoek gebruik, maar papier-etc.etc. te maken met het houden van legkippen. Wie is er gek hier.!!!!!

    Goede kerstdagen en gelukkig nieuwjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.