Commentaar

8 reacties

‘Eierhandel spekt met contractbreuk eigen beurs’

De eierhandel laat zich van zijn slechtste kant zien. Een handvol handelaren breekt eenzijdig afspraken over uitbetaling volgens de NOP-richtprijs. Zij verschuilen zich achter de prijsontwikkeling als gevolg van de fipronil-affaire.

Wat is het geval? Voor veel pluimveehouders met kooihuisvesting is uitbetaling volgens de NOP-richtprijs contractueel vastgelegd. De NOP-richtprijs is een resultante van de Duitse Weser Ems-notering, Franse Rungis-notering en prijsopgave van Nederlandse handelaren. De handel vindt nu dat de Rungis-notering te langzaam zakt. De NOP-richtprijs is daarmee geen goede afspiegeling van de markt meer. De handel baseert zich vanaf 1 januari alleen nog op de lagere Weser Ems-notering.

‘De huidige handelwijze is onrechtvaardig en hypocriet’

In een mail aan pluimveehouders uit de handel kritiek op de NOP-prijsnotering. Deze zou tot € 0,60 per kilo boven de marktprijs liggen. Opmerkelijk is dat de eierhandel hier pas gewag van maakt nu het hem slecht uitkomt. Toen een poos geleden de Weser Ems-notering de NOP-richtprijs overtrof, wreef diezelfde handel zich in de handen, en stak de winst in eigen zak. Nee, de huidige handelwijze is onrechtvaardig en hypocriet.

De pluimveehouder heeft weinig keuze, ook al is hier sprake is van regelrechte contractbreuk. Er zijn weinig alternatieven voor kooi-eieren. Interessant is nog wel om de onderlinge afspraken van handelaren hier te onderzoeken, want ook hier hangt een luchtje aan.

Laatste reacties

 • Noordam2

  alles op alles zetten om die handelaren aan te pakken. Als dit oogluikend toegestaan wordt is het hek van de dam. Een "onafhankelijke"rechter maakt gehakt van die lui.

 • bankivahoen

  Naming en shaming toepassen wil wel eens helpen. Doe met zulke bedrijven geen zaken meer. We hebben zelf de macht in handen maar doen er niets mee door telkens als makke schapen te handelen.

 • wilcovanlaar1

  In 2005 hebben wij het zelfde meegemaakt. De medewerker van de eierhandelaar was zo gezegd niet bevoegd om te tekenen, en is ontslagen. Dus dit niet de eerste keer ! . Zo stijgen de eierhandelaren wel in de quote 500 ?

 • Almagro

  De waarde van een contract wordt niet zozeer bepaalt door wat er in staat maar meer door de betrouwbaarheid van degene die z'n handtekening er onderzet . In dit geval een waardeloos papiertje dus.

 • Vhouder

  als de handelaar langs komt geef em maar koffie met fipronil

 • info519

  gewoon de namen noemen van de handelaren die dit flikken in het openbaar...daar hebben ze bloedhekel aan....wie zijn het??

 • mr X

  Een rare toestand. De afgelopen tijd zijn de eieren in de vrije markt heel duur geworden. De pluimveehouders met een contract van 6,5 cent voor de scharreleieren, bleven toch op deze prijs zitten. Want contract was contract. En dat dit verhaal. Er klopt iets niet in de NL eierhandel. Hierop moet gereageerd worden

 • Eierboer Zuid

  Tussen 2013 en 2016 steeg het vermogen van Joop Van Loon van 70 tot 105 miljoen euro. Het vermogen van de gebroeders Wulms van Wulro steeg in die 3 jaar van 26 tot 62 miljoen euro. Volgens de Quote 500. Als je de eieren duur betaalt lukt dat niet zo snel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.