Foto: Bart Nijs PluimveeOpinie

‘Eierhandel spekt met contractbreuk eigen beurs’

De eierhandel laat zich van zijn slechtste kant zien. Een handvol handelaren breekt eenzijdig afspraken over uitbetaling volgens de NOP-richtprijs. Zij verschuilen zich achter de prijsontwikkeling als gevolg van de fipronil-affaire.

Wat is het geval? Voor veel pluimveehouders met kooihuisvesting is uitbetaling volgens de NOP-richtprijs contractueel vastgelegd. De NOP-richtprijs is een resultante van de Duitse Weser Ems-notering, Franse Rungis-notering en prijsopgave van Nederlandse handelaren. De handel vindt nu dat de Rungis-notering te langzaam zakt. De NOP-richtprijs is daarmee geen goede afspiegeling van de markt meer. De handel baseert zich vanaf 1 januari alleen nog op de lagere Weser Ems-notering.

‘De huidige handelwijze is onrechtvaardig en hypocriet’

In een mail aan pluimveehouders uit de handel kritiek op de NOP-prijsnotering. Deze zou tot € 0,60 per kilo boven de marktprijs liggen. Opmerkelijk is dat de eierhandel hier pas gewag van maakt nu het hem slecht uitkomt. Toen een poos geleden de Weser Ems-notering de NOP-richtprijs overtrof, wreef diezelfde handel zich in de handen, en stak de winst in eigen zak. Nee, de huidige handelwijze is onrechtvaardig en hypocriet.

De pluimveehouder heeft weinig keuze, ook al is hier sprake is van regelrechte contractbreuk. Er zijn weinig alternatieven voor kooi-eieren. Interessant is nog wel om de onderlinge afspraken van handelaren hier te onderzoeken, want ook hier hangt een luchtje aan.

Beheer
WP Admin