001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

'Op eieren lopen'

Door de vogelgriep mogen kippen niet meer naar buiten. Voor de scharrelkippen maakt het niet uit, maar voor de vrije-uitloopeieren wel.

Het schijnt een regel te zijn dat de status van vrije uitloop verloren gaat, als die kippen twaalf weken aaneen niet buiten komen. De eieren mogen dan niet meer het stempel 'vrije-uitloopeieren' dragen. Een oplossing is er nog niet, aldus Boerderij Vandaag.

De Europese landbouwcommissaris kan niets bedenken. Hubert Andela, voorzitter van Anevei, heeft het bij het juiste eind. Hij zegt dat het erom gaat dat de consument eerlijke informatie krijgt. De regelgeving over dierlijke producten is immers opgezet voor de consument. Die moet ervan op aan kunnen dat er werkelijk in het doosje zit wat erop staat. Het lijkt mij dus voldoende om een sticker op het doosje te plakken met de tekst: 'Dit zijn eieren van vrije-uitloopkippen, maar als gevolg van de vogelgriep zijn deze een paar maanden niet buiten geweest. Wij vragen begrip.'

Afwaardering naar 'scharrelkip'

Iedereen spreekt nu over een afwaardering naar 'scharrelkip'. En daar zit natuurlijk de moeilijkheid; scharreleieren zijn minder waard dan vrije-uitloopeieren, dus er zullen partijen zijn die daar misbruik van willen maken, door een lagere prijs te betalen. Dat probleem zit niet bij de consument; die heeft best begrip voor de situatie en zal niet direct het onderste uit de kan willen qua prijs. Als hij maar wordt geïnformeerd.

'Lagere prijs voor boeren, extra winst voor anderen'

Het probleem zit waarschijnlijk in de tussenhandel en de winkels. Die zien hun kans schoon. En zo vertaalt een regeling die is bedoeld om de consument te beschermen, zich in een lagere prijs voor de boeren en extra winst voor de anderen in de keten.

Er is trouwens nog wel een oplossing. In de Regeling dierlijke producten staat niet dat de kippen ook werkelijk buiten moeten lopen. Er staat alleen dat ze toegang moeten hebben tot een uitloopruimte, op welke manier en hoe lang. Naar mijn ervaring zijn kippen vrij gemakkelijk te trainen, dus als je ze zou kunnen bewegen om gewoon niet naar buiten te gaan, is de kwestie ook opgelost. Mijn eigen kippen zijn wekenlang niet buiten geweest toen een van hen voor de ogen van de andere door een buizerd werd vermoord. Misschien moeten we het in die richting zoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.