001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

6 reacties

‘Vogelgriep: pijnlijke keuzes nodig’

Opnieuw is er vogelgriep in Nederland. Opnieuw bij een eendenbedrijf. Opnieuw aan de Alikruikweg in Biddinghuizen.

Dat is geen toeval meer. Dit is een nieuwe werkelijkheid die de pluimveehouderijsector voor lastige keuzes plaatst.

Verband trekvogels en vogelgriep

Het is de bevestiging van internationaal onderzoek dat eerder dit najaar bekend werd. Dat legt het verband bloot tussen trekvogels en vogelgriep. Tot een paar jaar terug gold nog dat trekvogels alleen laagpathogeen griepvirus overbrachten, en dat dit pas in de stallen veranderde in het gevaarlijke hoogpathogene.

De werkelijkheid is nu anders. Trekkende watervogels zijn dragers van hoogpathogene virussen. Daarmee is er juist in de overwinteringsgebieden – meestal in de buurt van water – een permanent risico. Goed in de gaten houden en snel ophokken als er virus aankomt, is het advies. Vermoedelijk is dat helaas niet genoeg.

Jaarlijkse uitbraken

De eenden die nu geruimd zijn, kwamen niet buiten. Ophokken helpt niet genoeg als rondom smienten en ganzen rondvliegen die het virus uitscheiden.

Drastischer keuzes dringen zich op. Verhuizen, die kennelijk erg gevoelige eendenhouderij? Kippen binnen houden in risicogebieden? Af en toe een besmet bedrijf met laagpathogeen virus ruimen is al erg, maar wellicht acceptabel als een soort van risicopremie. Maar jaarlijks uitbraken van de gevaarlijke variant, dat is op den duur niet vol te houden.

Laatste reacties

 • Almagro

  Juiste analyse, alleen jammer dat deze van buiten de sector moet komen.
  Hopelijk loopt het dit keer (redelijk) goed af maar het blijft dansen op de vulkaan. Het is wachten op de grote uitbarsting gelijk aan 2003 of nog erger. Hou me te goed: ik verwijdt de ondernemers in kwestie niets, ze handelen binnen de wet. Ook bij ons kan het virus toeslaan, niemand blijft echt gevrijwaard en geen kip is immuun .Toch is het ons aller verantwoordelijkheid om op basis van risico analyse en advies van echte deskundigen te handelen doch op z'n minst nu de knopen door te hakken. Laten we ons gezond verstand gebruiken : elke ruiming kost de sector direct 1 miljoen. Deze 16000 eendjes hebben ons nu al 2 miljoen gekost. Waarschijnlijk wordt de ondernemer al heel gelukkig met een fractie van dat bedrag als leegstandsvergoeding.

 • Tuig

  Dan moet je de kaart er bij pakken en half Nederland doorstrepen. Blijft er niet veel over.
  Het is een oplossing, maar kost wat. Ik denk dat er weinig gaat veranderen. De dgf nota wordt wel onbetaalbaar.

 • pieterfranken1

  Juist Tuig, je hebt dan het grootste deel van Nederland te pakken. Bovendien in delen waar wat minder water zit zijn in de omgeving ook beekjes waar eenden komen. Natuurlijk duurt het iets langer dat het virus daarheen gaat, maar het komt daar ook.

 • douweh

  Waarom moet deze ruiming 1 MILJOEN kosten???????
  Wie moeten hier dan allemaal van eten??

 • puinhoop

  Ruimen met behulp van een goede(NVWA) dierenarts en wat zzp ers en je houd per bedrijf machtig veel geld over. DGF heffing hoeft dan niet omhoog. Carola, Hennie en NOP doe hier wat aan!!!!!!!!!

 • Almagro

  Linksom of rechtsom we zullen hiermee aan de slag moeten. Geen tijd voor zwartepieten of schuldigen zoeken: ieder handelt binnen de wet en binnen zijn of haar situatie/mogelijkheden. Het gaat over broodwinning en daar kun je niet zomaar even keuzes maken die voor bedrijven of groepen van bedrijven desastreus uitpakken. Daarom werkt alleen een integrale oplossing, aanpassen van concepten en overleggen met afnemers , consumenten NGO's en overheid. Zolang de intentie er maar is om tot een goede,veilige oplossing te komen voor mens en dier. Haalbaar en betaalbaar.
  Voor mij staat vast: wanneer de sector dit probleem niet oplost, dan lost dit probleem de sector op.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.