001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

3 reacties

‘Superheffing dreigt voor pluimveehouders’

Pluimveehouders moeten rekening houden met fors hogere heffingen voor het Diergezondheidsfonds.

Het Diergezondheidfonds staat sinds de afschaffing van de productschappen droog. Hiervoor krijgen in elk geval de pluimveehouders later de rekening gepresenteerd. De kosten voor de huidige vogelgriepuitbraak loopt in de miljoenen. Als het bij de huidige negen uitbraken blijft, zullen de totale kosten op circa € 5 miljoen uitkomen. Dat is al de helft van de kosten van de vorige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Hiervoor werd twee jaar geleden € 10 miljoen uit het Diergezondheidfonds gehaald. Sinds deze aderlating staat het rampenfonds droog. Geld voor de bestrijding van de huidige uitbraak is er niet.

Wetswijziging nodig

De overheid schiet nu tijdelijk voor. De afspraak is echter dat de veehouderijsector zelf grotendeels voor de kosten moet opdraaien. Maar voordat de overheid het geld hiervoor bij de veehouders kan gaan innen, is een wetswijziging nodig. Op zijn vroegst kunnen veehouders dan per 1 januari 2018 het fonds weer aanvullen. Die heffingen kunnen wel eens flink gaan oplopen. Niet alleen om de huidige rekening van de vogelgriepuitbraak te vereffenen, ook om de reserves snel aan te vullen voor toekomstige uitbraken. Want volgens deskundigen wordt vogelgriep een jaarlijks fenomeen.

De overheid en sector moeten pluimveeveehouders snel duidelijkheid geven. Niet alleen welke toekomstige heffingen zij kunnen verwachten, maar ook hoe het geld van de veehouders via het Diergezondheidfonds wordt besteed.

Laatste reacties

 • fietskip

  De heffing van de overheid van het laatste jaar was al 2 maal zo hoog als van productschap. Dat vind ik meer als genoeg.

 • Barneveldsei

  Afgelopen jaar ook al een super hoge heffing betaald. Dat geld kan nooit op zijn.
  De overheid gooit geld over de balk.

 • Maas1

  Handig al die self make natuur de samenleving en de overheid creëert de natte natuur en de pluimvee sector betaald de samenleving bij een vogelgriep uitbraak!!

Of registreer je om te kunnen reageren.