Redactieblog

'Blackhead bestrijden om kalkoenen te behouden'

De situatie ten aanzien van Blackhead is de laatste tijd verergerd. De parasiet is zich namelijk steeds beter aan het handhaven/verspreiden in het milieu.

We zien deze bij steeds meer hobby- en bedrijfspluimvee. Er worden steeds nieuwe gastheren aangetoond die de parasiet verspreiden, bijvoorbeeld vliegen, kevers, en vele andere. Hygiëne is geen oplossing, het lijkt of bij de hoogste hygiëne de besmetting eerder terugkomt.

Blijkbaar is kalkoenen houden zonder risico op Blackhead alleen mogelijk op een industrieterrein, zonder hobby- of bedrijfsmatig vee, maar ook zonder oogst of andere akkerbewerking.

Toepasbaar middel nodig tegen Blackhead

Ruim 15 jaar onderzoek en ontwikkelen van een entstof heeft wel kennis opgeleverd maar geen oplossing. Willen wij een kalkoenenhouderij houden, dan moet er een toepasbaar middel komen om Blackhead in toom te houden. Want een uitbraak hakt er behoorlijk in. Vooral het dierenleed en de machteloosheid zorgen ervoor dat er al kalkoenhouders overgestapt zijn.

Beschikbaar middel paromomycine vroeg toedienen

Op dit moment is het enige onder de cascaderegeling toepasbare middel paromomycine. Dit moet echter in een vroeg stadium en lang (6 weken) worden toegediend om werkzaam te zijn. Het probleem is dat het technisch niet mogelijk is om deze behandeling door het water correct uit te voeren, doordat een korte onderbreking de kuur waardeloos maakt. Dus via het voer is de enige mogelijkheid om een heleboel dierenleed te voorkomen.

Hopelijk wil men dit inzien en samenwerken aan een oplossing voor morgen. Want zonder oplossing voor morgen is er geen toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.