Redactieblog

2537 x bekeken 10 reacties

Laat de chloorkip maar komen

Wat een gewauwel over de chloorkip. Hebben we de plofkip net gehad en nu komt de chloorkip binnenwandelen.

Het lijkt wel een groot gevaar. Zelfs minister Ploumen, die over het toekomstige handelsverdrag tussen Europa en Amerika gaat, sprak er strakke woorden over. "Die komt ook na het verdrag niet binnen", klonk haar zwoele stem stoer.

Wat een onzin. Een chloorkip is prima. Die gaat na geslacht te zijn door een chloorbadje. Dat kan absoluut geen kwaad. Voor de ontsmetting wordt een chlooroplossing gebruikt die niet veel sterker is dan het water dat in vele Europese landen uit de kraan komt. Het is zwakker dan het chloorwater in het zwembad. Bovendien blijft er maar heel weinig chloor achter op de kip. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt de Amerikaanse chloorkip minder gevaarlijk dan een kip met bacteriën, zoals die in Europa wel voorkomt.

Waarom dit pleidooi voor de chloorkip? Welnu, het is een duidelijk bewijs dat velen hierover praten zonder kennis van zaken. Ook degenen die aan de onderhandelingstafel zitten. Dat is zorgelijk.

Het is goed dat in een nieuw handelsakkoord de vrijhandel gestimuleerd wordt, maar dan ook de voorwaarden geharmoniseerd worden. Dus als wij op een hygiënischer manier produceren en slachten, dan moeten ze dat in Amerika ook doen. Dezelfde regels. Maar dan moeten wij omgekeerd ook chloor kunnen gebruiken om voor de voedselveiligheid de laatste bacteriën te doden. Grenzen open, prima, maar dan wel produceren onder dezelfde regelgeving. En niet alleen voor kippen, maar voor alle producten die onder het nieuwe verdrag vallen.

En dan graag wat deskundiger mensen aan de onderhandelingstafel. Dus liever geen ministeriële lieden die praten als een kip zonder kop.

Laatste reacties

 • Mozes

  Ik mis dit keer de mening van Hanna. Is Hanna misschien naar een zwembad geweest met chloorhoudend water? En mag ze nu volgens de regels van Ploumen bij Vergaderboer het huis niet meer in? Rust in huis nu Vergaderboer? 

 • veldzicht

  Dat is nu net de strategie van al die actiegroepen, er een etiket op plakken als
  'cloorkip' als of je ogen beginnen te tranen van het cloor terwijl er niets aan de hand is.Net als  megastallen,plofkip,bioindustrie,mestoverschot gewoon een ander woord voor  mensen belazeren die alles geloven wat je ze wijsmaakt zelfs
  een minister Ploumen.

 • pinkeltje


  Elkaars werkwijze erkennen en respecteren zolang je zelf maar het laatste woord hebt. En je natuurlijk eenzijdig zelf het grootste voordeel hebt. Oh ja, we zouden er allemaal op vooruit gaan. Daar kun je niet tegen zijn. Een kleuterschool kan er nog van leren.

 • abjongeneel


  Drink de vergaderboer soms water uit het zwembad?
  Of gaat bij hem het brood er voor het eten  soms doorheen?
  Wat is dit eigenlijk voor een  gekke vergelijking vergaderboer?
    Dat argumenten en geen opgeklopte emotie de doorslag moet geven, dat spreekt vanzelf.

 • Tearpoal

  Welliicht is de bst-melk dan ook welkom in Europa.

 • koestal

  dan is de salmonella ook weg

 • Heijdravleesvee


  Chloorkip. Bst melk. Hormoonvlees wat bestraald is om bacterien te doden.

  Alles wat hier niet is toegestaan komt dadelijk zo de EU binnen.

  Binnen EU is al geen gelijk speelveld en dan dadelijk ook nog import producten vanuit US die nog veel lager liggen qua wet en regelgeving dan gemiddeld in EU.

  Succes met overleven hier in NL.

 • ohzo

  Artiekel slaat nergens op. FDA heeft zelf op afschaffen van ' chloorkip' aangestuurd. Zal toch niet helemaal gezond zijn. In US geen voedsel schandalen? Zijn Ami's zeer goed in; ontkennen van eigen trammelant: bijv e-coli tomaten, terugroepen van duizenden tonnen vlees. Ik kan nog wel even doorgaan.
  Dan de opmerking: velen hebben geen verstand van zaken. Ik ken menigeen op dit forum dat regelmatig van het erf af is en op een ander continent rond wandelt. 

 • gjcamps


 • Rip

  Ik denk dat de strekking van het stukje van vergaderboer eerlijke handel tussen de landen is. Dat betekent het gelijktrekken van de regels voor boeren de de verwerkers. De chloorkip lijk me een voorbeeld, meer niet. Maar misschien heb ik het niet goed begrepen. Ik geloof trouwens niet dat dit akkoord er komt. Daarvoor zijn de belangen van de grote internationale handelaren te groot. Want hoe meer regels,hoe meer randfiguren aan de handel verdienen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.