PluimveeOpinie

Mooie oplossing voor eendagshanen

Er gloort een oplossing voor het probleem van de eendagshaantjes.

De staatssecretaris, vertegenwoordigers van pluimveehouderij, wetenschappers en de Dierenbescherming hebben een convenant getekend waarin ze beloven zich gezamenlijk sterk te maken voor een technische uitweg: een machine die eieren al na tien dagen broeden kan schiften. De voor de eierproductie overbodige mannelijke kuikens hoeven zo niet geboren te worden, en dus ook niet ‘zinloos gedood’.

Tegen het doden van op jaarbasis 45 miljoen eendagshaantjes bestaat veel protest. Het is moeilijk uit te leggen aan het publiek waarom deze donzige diertjes worden geproduceerd voor de afvalbak, bij wijze van spreken. Dat in de praktijk de kuikenkadavertjes alsnog een nuttige bestemming krijgen in bijvoorbeeld dierentuindiervoer, maakt voor de beeldvorming niet uit.

Dieren doden hoort bij veehouderij, maar als er twijfel is over het nut ervan, wordt het een lastig verhaal. Dit speelt ook de nertsenhouders parten. Die kunnen zich niet beroepen op een bijdrage aan de voedselproductie, wat hun positie verzwakt.

Is de discussie over de kuikens straks voorbij? Nee. Sommigen hebben het al over ‘eierabortus’. Anderen pleiten voor het afmesten van de haantjes – niet wetend dat het nooit vleeskuikens zullen worden. Dat klinkt als plichtmatig gepruttel in de marge.

Prima en inspirerende stap, al met al, die de gezamenlijke sector hier zet.

Beheer
WP Admin