Commentaar

1721 x bekeken 5 reacties

Mooie oplossing voor eendagshanen

Er gloort een oplossing voor het probleem van de eendagshaantjes.

De staatssecretaris, vertegenwoordigers van pluimveehouderij, wetenschappers en de Dierenbescherming hebben een convenant getekend waarin ze beloven zich gezamenlijk sterk te maken voor een technische uitweg: een machine die eieren al na tien dagen broeden kan schiften. De voor de eierproductie overbodige mannelijke kuikens hoeven zo niet geboren te worden, en dus ook niet 'zinloos gedood'.

Tegen het doden van op jaarbasis 45 miljoen eendagshaantjes bestaat veel protest. Het is moeilijk uit te leggen aan het publiek waarom deze donzige diertjes worden geproduceerd voor de afvalbak, bij wijze van spreken. Dat in de praktijk de kuikenkadavertjes alsnog een nuttige bestemming krijgen in bijvoorbeeld dierentuindiervoer, maakt voor de beeldvorming niet uit.

Dieren doden hoort bij veehouderij, maar als er twijfel is over het nut ervan, wordt het een lastig verhaal. Dit speelt ook de nertsenhouders parten. Die kunnen zich niet beroepen op een bijdrage aan de voedselproductie, wat hun positie verzwakt.

Is de discussie over de kuikens straks voorbij? Nee. Sommigen hebben het al over 'eierabortus'. Anderen pleiten voor het afmesten van de haantjes - niet wetend dat het nooit vleeskuikens zullen worden. Dat klinkt als plichtmatig gepruttel in de marge.

Prima en inspirerende stap, al met al, die de gezamenlijke sector hier zet.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Zondag sprak ik de medewerker van een organisatie die stiertjes op braakliggend bouwterrein opfokt.
  Deze biologische oplossing voor even zinloze stierendestructie levert verbazend lekker vlees.
  De meest malse biefstuk die ik tot vandaag in Nederland kocht.

  Pluimvee is natuurlijk een ander aantal maar waarom kan dat niet op dezelfde manier?

  Ik begrijp natuurlijk de voedselveiligheids argumenten maar er is gewoon een markt voor deze producten.
  Kijk naar de vergaste ganzen kroket.

 • EKOZ

  er zal zeker een kleine markt zijn, de haantjes zijn echt lekker!
  Maar niet groot genoeg voor alle 45mlj.
  De eendagshaantjes zijn niet nutteloos, maar maatschappelijk gezien is dit een mooie stap. Al was het maar voor de beeldvorming.
  Vraag me wel af wat het gat in de markt (oa dierentuinen/reptielen voer) gaat vullen.....

 • ...............

  Plofkip

 • brabant z-o

  de dierentuinen kunnen de eendagskuikens toch ook in het buitenland kopen dus wat is het probleem

 • koestal

  Hier in de buurt van Meppel is een grote ooievaarspopulatie die ,s winters hier overwintert ,worden in de winter volop bijgevoerd met overtollige haantjes van een nabijgelegen broederij,dit is volgens mij ook een onnatuurlijke manier van de natuur een handje helpen !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.