001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Redactieblog

6 reacties

De vogelgriep

Wat mij zo langzamerhand behoorlijk irriteert, is dat al die deskundigen, virologen en epidemiologen niet kunnen verklaren waarom de vogelgriep nou weer uitbreekt in Nederland.

De trekvogels krijgen de schuld, maar er bevinden zich geen trekvogels uit China of Korea in Nederland. Bij toendrazwanen is het virus kennelijk ook vastgesteld en deze komen wel hier naartoe, maar vanuit Siberië en niet vanuit China of Korea. En als de trekvogels met hun besmettingen ook al gesloten kippenschuren kunnen binnendringen wordt het allemaal wel erg speculatief.  Of hebben de betrokkenen inmiddels toegegeven dat zij met trekvogelpoep aan hun klompen door de scharrelstallen zijn gaan banjeren? Trouwens, in Nederland zijn nog helemaal geen trekvogels gevonden met een besmetting, hoewel daar intensief naar is gezocht. Het H5N8-virus in kennelijk zo sterk dat het duizenden kilometers kan reizen en overal kan doordringen.

Als we geen verklaringen hebben voor de oorzaak, komen de ingestelde maatregelen ook enigszins in de lucht te hangen. Natuurlijk is het verstandig om door vervoersverboden, ophokken en dergelijke de kans op verspreiding te verminderen, maar afdoende kan dat dan ook niet zijn en in elk geval kunnen nieuwe uitbraken niet worden voorkomen.

Wat ook altijd wordt gezegd is: "er is geen gevaar voor de volksgezondheid". Toch worden de boeren in Hekendorp, Langeraar en Kamperveen ingeënt. En dan is er nog niet eens een goed vaccin beschikbaar, zo kunnen we ook vernemen. Daarom kunnen de kippen niet worden gevaccineerd.

Wie het allemaal begrijpt, mag het zeggen. Het is ook nog niet voor het eerst dat we te maken krijgen met de vogelgriep, we zouden dus zo langzamerhand wel enig inzicht mogen hebben.

Ik hou het erop dat we de vogelgriep als een natuurverschijnsel moeten zien, waar geen verklaring voor is. En als het inderdaad een 'Act of God' is, dan rest ons niets anders dan meeleven met de getroffen sector en hopen en bidden dat het overgaat. Gelukkig weten ze daar in Ede en Barneveld wel raad mee.

Laatste reacties

 • joannes

  Een jurist die het in het midden laat! Dat stimuleert de economie niet! Er moet toch een activiteit uit groeien via beperkingen, onderzoek, en of oplossingen! Creatie is de 'Act of God', want het universum staat nooit stil! Of we het ooit zullen begrijpen kan je in het Midden laten; Natuurlijk!

 • trijnie

  Helder en klaar!!!
  Zo zie ik het graag.
  Blijft over dat het allerberoerdst is voor de betrokkenen ook al worden ze gecompenseerd.

 • PetervanKempen

  Meneer Bruil, het nieuws van vandaag lijkt me duidelijk.
  trekvogels dus.
  En, een virus is microskopisch klein dus dat komt overal binnen.
  Laten we ons op mitigerende maatregelen concentreren.

 • Broes

  Het virus komt overal binnen en gaat blijkbaar overal ook weer naar buiten. Oorzaak en gevolg zijn nog steeds niet duidelijk.

 • PetervanKempen

  @broes ik herken in uw reactie elementen van een spotvogel die ik ken.
  U suggereert dat virus vanuit intensieve bedrijven naar buiten gaat en anderen weer infecteert? helaas ook mis want de verschillende besmettingen waren verschillende virus stammen. Uw complot theorie dat intensieve veehouderij de oorzaak of verspreider is gaat dus niet op.

 • ohzo

  Lastig voor velen die tegen de Nederlandse veehouderij zijn, dat ook in Canada een geval van vogelgriep is gevonden. Zal wel van een Nederlandse boer komen, die op het vliegtuig is gestapt en zijn laarzen niet heeft uit gedaan..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.