Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Btw blijft nog wel even versleuteld in kuikennoteringen

Vleeskuikennoteringen werden tot voor kort allemaal inclusief btw bekendgemaakt. Tot kuikenslachterij Frisia Food een maand geleden voor een trendbreuk zorgde.

Een nieuwe notering, genoemd naar moederbedrijf CFG Poultry in Nijkerk, gaat schaduwdraaien naast de bestaande notering van Frisia. Opvallend is dat deze nieuwe notering een prijs exclusief btw representeert. Dat levert het bedrijf positieve kritieken op van pluimveehouders. Zij moeten ontvangen btw immers afdragen. En wanneer je als boer bedrijfsmiddelen koopt wordt de prijs daarvan ook standaard exclusief btw weergegeven. Er zijn boeren die daarom openlijk voorstander zijn van noteringen exclusief btw.

Gewoonterecht

Het begin van een nieuw jaar is een geschikt moment voor dergelijke veranderingen. Vorig jaar verdween de landbouwregeling en gingen de btw-wijzigingen ook op 1 januari in. Slachterijen melden desgevraagd echter niet van plan te zijn de btw vanaf de jaarwisseling uit hun noteringen te laten. Ze voelen er alleen voor als alle andere slachterijen dat ook doen. Ze stellen dat daar vorig jaar bij het veranderen van de btw-wetgeving uitgebreid over is gesproken. Toen kozen slachterijen voor behoud van de notering inclusief btw. Ze beroepen zich daarbij op een gewoonterecht: de noteringen zijn altijd inclusief geweest, dus iedereen heeft een duidelijk beeld bij het prijsniveau.

Belang van eenduidigheid

Doordat slachterijen elkaar aankijken en niet individueel het initiatief van Frisia zullen volgen, zal er georganiseerde kracht nodig zijn om dit te veranderen. Voorzitter Jan Verhoijsen van LTO Pluimveehouderij/NOP vakgroep vleeskuikenhouderij onderschrijft het belang van eenduidigheid. Hij is dan alleen wel voorstander van een prijs exclusief btw. “Ik begrijp dat het een gevoelskwestie is, waarbij een notering inclusief btw gunstiger oogt omdat het getal hoger is. Maar als boer kun je niets met de btw.” Verhoijsen gaat het punt aan de orde stellen in een vakgroepbijeenkomst en in een overleg met NVP.

Dit jaar zal het merendeel van de noteringen daarom de bestaande werkwijze inclusief btw hanteren. Maar wellicht dat over een jaar de kaarten anders liggen.

Laatste reacties

  • jp.bierema

    Tja, soms gaan dingen langzaam. Mooi dat CFG als eerste deze stap zet.
    Wat wel te langzaam gaat is de beloning verbeteren van vleeskuikenhouders die deelnemen aan een keten-integratie waar men wenst dat je ketengericht denkt en werkt. Vleeskuikenhouders belonen voor antibiotica vrije kuikens bijvoorbeeld, da's toch wel lastig hoor. Al die extra administratie, en ach die consument die mot niet zo zeuren toch. En trouwens in 2025 gaat de 2e speler op de Fastfood restaurantmarkt het welzijn in de stallen aanmoedigen. Ja, dat kon niet eerder want daar is nou nog geen geld voor! Ach, en die boertjes die moeten gewoon doen wat er gezegd wordt nu.
    En wat echt frappant is, is het schapengedrag van sommige slagers. Nee, niet allemaal. Als je van export afhankelijk bent sta je er anders voor dan dat je het product in de driehoek Londen - Parijs - Berlijn moet vermarkten. Als er 1 de prijs verlaagt, volgen ze allemaal. Als er 1 de prijs verhoogt, volgen ze weer allemaal. Hoe kan dat toch? Zitten ze in hun vrije tijd samen in een club voor slagers of zo? En er wordt gezegd (ssssst, niet verder vertellen hoor) dat Fast Food Ketens ook daar zitten, want die doen ook die verlagingen en verhogingen van hun inkoop. Daarom heeft die chickenburger en die kipstuk welke je in de autodrive koopt elke week wel een andere prijs. Die prijs fluctueert continu. Daarom fluctueert die prijs van ons levend gewicht ook steeds, weliswaar meer naar beneden dan omhoog. Maar da's niet erg, want Arie Endendijk heeft ons gegarandeerd dat er geen boer minder om komt, goed hè. Niet verder vertellen hoor, dat van die prijsvorming want da's eigenlijk geheim!!!

  • l coumans

    Ja JP Bierema dat heet ook wel PEPERNOTEN OVERLEG.

Of registreer je om te kunnen reageren.