Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Pluimveehouder schrijft boek over fipronil-schandaal

Pluimveehouder Gerda Briene heeft over haar ervaringen tijdens het fipronil-schandaal een boek geschreven.

Het manuscript ligt bij een redacteur. Ze zoekt nog een uitgever.

Het pluimveebedrijf van Gerda en Johan Briene ging in juli vorig jaar op slot wegens fipronil bij hun scharrelkippen. Het was het begin van een onzekere en stressvolle periode. Het boek gaat over hoe Gerda en Johan die stress hebben verwerkt en de draad hebben opgepakt.

Het boek is volgens Gerda bedoeld voor collega’s bij wie hetzelfde is gebeurd en die het minder goed kunnen verwerken. “Eigenlijk voor iedereen die wel eens een eitje eet, zodat mensen zich bewust zijn wat er speelde in de zomer van 2017 en wat het schandaal zo buitengewoon groot heeft gemaakt.”
Artikel gaat verder onder de foto

Pluimveehouder Gerda Briene. - Foto: Frank Uijlenbroek
Pluimveehouder Gerda Briene. - Foto: Frank Uijlenbroek

Logboek bijgehouden vanaf begin fipronil-affaire

Omdat er aan het begin van het fipronil-schandaal niets bekend was over die stof en wat je moest doen om er vanaf te komen, hield Gerda een logboek bij van alle acties die zij en haar man namen om de fipronil kwijt te raken. Zo konden ze meetresultaten koppelen aan maatregelen die we hadden genomen. Dat bespraken ze met sparringpartners, die dat vergeleken met resultaten bij andere pluimveehouders.

Na een leuk voorval met een stagiaire besloot Gerda dat op te schrijven in een dagboek. En daarin ook andere positieve momenten en gebeurtenissen op te schrijven. “Anders zou ik me de zomer van 2017 alleen maar herinneren van de fipronil en als negatief.”

‘Kijk, dit hebben wij ook meegemaakt’

In december besloot ze een boek over haar ervaringen tijdens het fipronil-schandaal te schrijven. Zeer persoonlijk. Als een ruggensteun voor collega’s. “Zo van, kijk, dit hebben wij ook meegemaakt”, zegt Briene.

Blokkade bedrijf nog niet volledig opgeheven

De blokkade van hun bedrijf is nog niet volledig opgeheven. “In onze scharrelkippen zit nog een minimale hoeveelheid fipronil. Binnenkort laten we de NVWA komen om door middel van een officiële monstername vrijgave te realiseren. Uit onze eigen monstername blijkt dat we het niveau van vrijgave door de NVWA al hebben bereikt.”

Gerda en Johan willen hun kippen langer aanhouden, ter compensatie van de 12 weken dat ze geen eieren mochten leveren.

Eén reactie

  • Dit is een reactie op het interview dat Niels Heithuis had op 23-07 met Gerda Briene op radio 1.
    Niels Heithuis heeft alle moeite gedaan om Sven Kockelmann te imiteren.(die hij vervangt) Dus Gerda niet uit laten spreken en naar mogelijkheden zoeken om de familie Briene alsnog aan het kruis te nagelen. Ik neem mijn petje af hoe Gerda hier mee om is gegaan. Zij bleef rustig haar verhaal vertellen en liet zich niet van de wijs brengen door de insinuaties van de heer Heithuis.
    Ik wil haar via dit medium een compliment geven hoe zij deze interviewer te woord heeft gestaan Proficiat !!
    Ik ga haar boek kopen !

Of registreer je om te kunnen reageren.