Pluimveehouderij

Achtergrond

Kipster breidt uit met stal in Randstad en België

Het Kipster-concept breidt uit. Volgend jaar moet in de Randstad de tweede Nederlandse Kipster-stal verrijzen. Ook komt er een stal in België. Ondernemer Ruud Zanders wil het ijzer smeden nu het heet is.

Ruud Zanders kijkt terug op een bewogen week. De mede-initiatiefnemer van Kipster eindigde als tweede in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Volgens de twaalfkoppige jury is Zanders een van de meest groene denkers en doeners van ons land.

“Ik was overdonderd door het nieuws. Het is een hele eer”, aldus Zanders, die eerder dit jaar ook de Duurzame Innovatieprijs van Rabobank en de derde Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship van Wageningen UR in de wacht sleepte. Het Kipster-concept geniet volop aandacht, zoveel is zeker. De eieren uit de Limburgse Kipster-stal in Oirlo vinden bij supermarktketen Lidl gretig aftrek. “De eitjes zijn regelmatig uitverkocht. Dat is natuurlijk hartstikke gaaf. Wij hadden ons met dit stalconcept geen betere start kunnen wensen. Daar ben ik dik tevreden over”, aldus Zanders.

Tekst gaat verder onder foto

Ruud Zanders wil doorpakken en het ijzer smeden nu het heet is. Hij voert gesprekken met potentiële afnemers en heeft plannen om het Kipster-concept ook in andere landen uit te rollen. - Foto: Bert Jansen
Ruud Zanders wil doorpakken en het ijzer smeden nu het heet is. Hij voert gesprekken met potentiële afnemers en heeft plannen om het Kipster-concept ook in andere landen uit te rollen. - Foto: Bert Jansen

Kipster breidt uit naar de Randstad en België

De ondernemer heeft samen met zijn kompanen Styn Claessens, Maurits Groen en Olivier Wegloop plannen om het Kipster-concept verder uit te breiden. Volgend jaar opent Kipster een nieuwe stal in België. De ondernemers sloten daarvoor een afzetovereenkomst met Lidl. Het is nog niet precies bekend waar de stal wordt gebouwd. In de Randstad moet in 2019 de tweede Nederlands Kipster-stal verrijzen. “We kiezen bewust voor uitbreiding in de Randstad. We zoeken als boeren de verbinding met burgers”, vertelt Zanders.

We voeren in diverse landen gesprekken. Er is een markt voor onze eieren. Daar ben ik niet bang voor

Als het aan hem ligt, blijft het niet bij deze projecten. Zanders wil doorpakken en het ijzer smeden nu het heet is. Hij voert gesprekken met potentiële afnemers en heeft plannen om het Kipster-concept ook in andere landen uit te rollen. 2019 en 2020 zijn wat hem betreft dan ook jaren van de waarheid. “We willen de aandacht omzetten in business. We voeren in diverse landen gesprekken. Er is een markt voor onze eieren. Daar ben ik niet bang voor. Het is nu zaak om onze organisatie verder op te tuigen en in te richten voor deze uitbreidingen en de financieringen te regelen. Intussen blijven we uiteraard focussen op de productie van eieren.”

Wat de afzet betreft richt Kipster zich niet uitsluitend op de retail. Cateraars en fabrikanten zijn wat Zanders betreft ook potentiële afnemers. “Wat retail betreft zoeken we het niet snel buiten Lidl om.”

Succes Kipster door het totale plaatje

De ondernemer denkt dat het voorlopige succes van Kipster te danken is aan het complete plaatje van duurzaamheid, dierenwelzijn en verbinding tussen boer en burger. “De samenwerking met Lidl helpt uiteraard ook en zorgt voor exposure.”

De expansiedrift van Zanders beperkt zich niet tot Nederland en België. “We denken verder en willen laten zien dat dit concept ook in andere landen werkt. Met Kipster kunnen we bovendien een aanjaagfunctie vervullen voor andere, soortgelijke initiatieven.”

Bekijk ook de fotoserie: Innovatieve kippenstal Kipster in beeld

Of registreer je om te kunnen reageren.