Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vrijwel geen last van voetzoollaesies

De broers Pieter (46) en Ewoud (44) Boer hebben een unieke bedrijfsaanpak waardoor hun voetzoollaesiesscore altijd extreem laag is. Omdat akkerbouwgrond vrijwel niet is terug te verdienen, willen ze investeren in een nieuwe stal.

In 1939, net voor de oorlog, begon de opa van Pieter (46) en Ewoud (45) Boer uit Maasdam hier op deze locatie aan de Zuiddijk in Zuid-Holland. Daarna nam de vader van de beide broers het begin jaren zeventig over, in eerste instantie samen met de oom van de broers. Ewoud: “Samen hadden ze een gemengd bedrijf met 12.000 vleeskuikenouderdieren en 28 stuks melkvee. Qua vleeskuikenouderdieren een enorm aantal voor die tijd.” In 1991 schakelde Boer senior om van vleeskuikenouderdieren naar vleeskuikens. Pieter: “De belangrijkste reden voor mijn vader om om te schakelen was overigens dat hij vleeskuikens beter kon combineren met het telen van bolchrysanten, wat erg arbeidsintensief is.”

In 1991 gingen de vleeskuikenouderdieren weg, daarvoor in de plaats kwamen er 24.000 vleeskuikens in de stal.

Pieter meer de akkerbouwer, Ewoud meer de pluimveehouder

De broers kunnen zeer goed samenwerken en zitten qua bedrijfsvoering helemaal op één lijn. Pieter is meer de akkerbouwer en Ewoud meer de pluimveehouder. In 1997 werd een nieuwe vleeskuikenstal gebouwd voor 32.000 vleeskuikens waardoor de familie op in totaal 46.000 vleeskuikens uitkwam. In 2007 vroeg de familie vergunning aan voor de bouw van een grote stal voor 52.000 vleeskuikens, waarbij drie oude stallen afgebroken zouden worden.

Ewoud: “In 2011 was deze stal klaar, maar onze vader heeft deze stal nooit gezien omdat hij door ziekte in 2009 overleed.” In totaal kwamen de broers hiermee op het huidige aantal van 82.000 vleeskuikens.

Zelfvoorzienend door minder tarwe bij te mengen

Van de 47 hectare eigen grond is 27 hectare bestemd voor het telen van tarwe voor de vleeskuikens. Ze voeren gewoon de hele tarwekorrel en mengen die door het kernvoer heen. Van de 27 hectare komt zo’n 250 ton tarwe. Voorheen mengden ze tot plusminus 30% tarwe bij en moesten dus deels tarwe aankopen. De broers nemen sinds kort van Agrifirm een nieuw kernvoer af, waardoor ze veel minder tarwe hoeven bijmengen, zo’n 10%, en daardoor zelfvoorzienend zijn.

Ewoud: “Als je heel veel tarwe bijmengt kunnen de kuikens last krijgen van verteringsproblemen waardoor ook je bodembedekking vochtiger wordt. Vandaar dat we nu voor een ander kernvoer hebben gekozen, waardoor we minder tarwe hoeven bijmengen.” Pieter: “En ik vind dat de kuikens het er zeker niet minder op doen, met iets minder tarwe.”

Ewoud: "We hebben (verduistrebare) lichtplaten laten plaatsen waardoor 3% van het vloeroppervlak uit lichtplaten bestaat." - Foto's: Dick van Doorn
Ewoud: "We hebben (verduistrebare) lichtplaten laten plaatsen waardoor 3% van het vloeroppervlak uit lichtplaten bestaat." - Foto's: Dick van Doorn

Warmtewisselaar en nevelkoeling

In beide vleeskuikenstallen zit een warmtewisselaar en nevelkoeling. De nevelkoeling werkt via een ringleiding die boven de inlaatventielen langs door de hele stal heenloopt. Twee rondes geleden hebben de broers nog een aantal bijzondere aanpassingen aan de stallen laten uitvoeren, omdat ze sindsdien voor het Enrichment-concept voor fastfoodketen McDonald’s produceren.

Ewoud: “We hebben dus (verduisterbare) lichtplaten laten plaatsen, waardoor 3% van het vloeroppervlak uit lichtplaten bestaat. En er zit één zitstok over de volledige lengte van de stal. Verder hebben we afleidingsmateriaal staan in de vorm van balen met gehakseld stro en zogeheten pikkettingen opgehangen.”

Structureel voetzoollaesiesscore van 0-20

Zeer bijzonder is dat de score voor voetzoollaesies bij de slachterij standaard tussen de 0-20 ligt, met regelmatig scores van slechts 0, 3 of 4. En dat dan zonder vloerverwarming. Ewoud: “We hadden eerst ons eigen stro, maar vanwege salmonella-problemen moesten we direct overstappen op houtvezels.”

Op een gegeven moment kwam er een adviseur van een Belgische kuikenbroederij en die adviseerde ons om turf te gaan gebruiken. Hij verkocht deze turf ook. Prijstechnisch is het vergelijkbaar met de prijs voor houtvezels, indien het rechtstreeks vanuit de haven van Rotterdam in balen van 6 kuub naar het bedrijf gaat.

De pluimveehouders gebruiken turf in de stallen. "De kuikens vinden deze bodembedekking echt heerlijk."
De pluimveehouders gebruiken turf in de stallen. "De kuikens vinden deze bodembedekking echt heerlijk."

Ewoud: “In 2015 besloten we turf uit te proberen en we zijn heel blij dat we deze proef gedaan hebben.” Ze hebben nu namelijk nóg minder last van voetzoollaesies dan met de houtvezels. Ewoud: “En de kuikens vinden deze bodembedekking echt heerlijk. Een ‘stofbad’ nemen in turf gaat veel beter dan in houtvezels of -krullen.” Nog een voordeel van turf is volgens Ewoud dat het langer rul blijft dan houtvezels of -krullen. Het enige nadeel is dat het iets meer stof geeft in de stal.

Installateur stomverbaasd

Niet alleen de turf is een reden dat ze zo laag met hun score zitten, ook andere managementfactoren spelen een rol. Zo hangen de Sparkline-drinklijnen relatief laag, de kuikens hoeven zich amper te strekken om bij de drinknippel te komen en onder iedere nippel hangen vrij grote lekbakjes. Op de waterlijnen staat veel druk, zeker na 3 weken leeftijd. Verder hebben de broers alleen heaters in de stal en een warmtewisselaar die de buitenlucht opwarmt door middel van de stallucht. Deze lucht wordt via de nok in de stal geblazen.

Nog een bijzonder punt van het management is dat de broers alles, soms dagelijks, handmatig bijstellen. Zo wordt dagelijks bekeken of de drinkwaterlijnen iets hoger of iets lager moeten hangen. “Wij werken dan ook totaal niet met curves. Ja, die installateur die hier pas kwam, die was stomverbaasd”, zegt Ewoud lachend. “Zoals wij het doen, had hij nog nooit gezien. Wij werken op basis van gevoel en niet op basis van curves. We stellen de computer dus vrijwel iedere dag handmatig bij.” Pieter: “Paar tienden erbij of paar tienden er af. Het is echt fingerspitzengefühl. Zo deed onze pa het ook.”

De voetzolen van de afgelevende kuikens blijven nagenoeg 100% intact door het droge strooisel.
De voetzolen van de afgelevende kuikens blijven nagenoeg 100% intact door het droge strooisel.

De broers vinden als je in de top wilt meedraaien je wel iets meer energie in je bedrijf moet steken. De resterende technische resultaten zijn een VC van gemiddeld zo’n 1.10 op 1.500 gram. Op dag 33, als de kuikens plusminus 2 kilo zijn, laden ze de dieren tussentijds uit. Ewoud: “Dat doen we voor de voet weg, dus niet per se de zwaarsten.”

De resterende kuikens gaan als ze zo tussen de 2.850 en 3.000 gram zijn. McDonald’s houdt van zwaardere vleeskuikens. Ze hadden de afgelopen jaren overigens relatief veel uitval. Als proef nemen ze nu kuikens van een andere broederij af en zoals het er nu naar uitziet is de uitval stukken lager, aldus de broers.

Op de voorgrond aan de voerlijn is de pikketting zichbaar.
Op de voorgrond aan de voerlijn is de pikketting zichbaar.

‘Investeren in grond heeft geen zin meer’

De Zuid-Hollanders willen hun bedrijf de komende jaren verder ontwikkelen. Volgens broers heeft investeren in grond geen zin meer. Pieter: “Met onze spruiten kunnen wij de huidige hoge hectareprijzen in Zuid-Holland niet meer terugverdienen. Vandaar dat we er een vleeskuikenstal bij willen zetten voor zo’n 50.000 dieren. Ook qua werkzaamheden zou dit ons goed passen, aangezien je tegenwoordig vrijwel alles kunt automatiseren.”

Eén reactie

  • goed verhaal, mooi bedrijf. Stabiel, genoeg en goed water, daar kun je goed mee produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.