Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:1 mei 2017

‘Ophokregeling moet anders’

De 45.000 vrije-uitloopkippen van pluimveehouder Jan Bouwhuis uit Witteveen (Dr.) mogen sinds vorige week weer naar buiten. Hij is opgetogen, maar heeft wel een ton schade geleden. Hij heeft geen moeite met de ophokplicht, maar de regeling moet wel anders.

“Voor ons was het echt een feestdag, eindelijk mochten onze kippen weer naar buiten. Natuurlijk snap ik dat de ophokplicht nodig was om te voorkomen dat de vogelgriep zich zou verspreiden. De ellende was dat onze eieren na twaalf weken binnen niet meer verkocht mochten worden als vrije-uitloopeieren. Dat heeft ons veel geld gekost. Staatssecretaris Van Dam had meer kunnen en moeten doen.

Hennen stonden niet te trappelen

Onmiddellijk na het intrekken van de ophokplicht hebben we de luiken opengezet. Denk niet dat de hennen staan te trappelen om naar buiten te gaan. De eerste dag zag ik er maar een paar honderd buiten scharrelen. Ze moeten er echt aan wennen om de stal te verlaten. Het duurt wel een tijdje voordat ze weer hun oude patroon hebben teruggevonden. Een deel blijft trouwens altijd binnen.

‘Elk jaar zijn er wel uitbraken van vogelgriep. Je leert ermee leven’

Op 9 november vorig jaar ging de ophokplicht in. Vervelend, maar geen ramp. We zijn er eigenlijk aan gewend, elk jaar zijn er wel uitbraken van vogelgriep. Je leert ermee leven. De meerprijs van 3 cent per ei blijft de eerste twaalf weken in stand. Je gaat ervan uit dat de maatregel binnen die termijn wordt ingetrokken. Maar dat gebeurde niet. Snap ik ook wel. Uiteindelijk hebben we tachtig dagen lang onze vrije-uitloopeieren als scharrelei moeten verkopen. Dat kost ons € 1.200 tot € 1.500 per dag. De totale opbrengstderving ligt in de buurt van een ton.

Jan Bouwhuis: “Ik schat dat we in totaal een ton aan opbrengstderving hebben".
Jan Bouwhuis: “Ik schat dat we in totaal een ton aan opbrengstderving hebben".

Financiële dreun van jewelste

Die meerprijs is trouwens geen cadeautje, die 3 cent extra hebben we echt nodig. Per 2.500 kippen is 1 hectare grond nodig. Op ons bedrijf gaat het dan om 18 hectare. Met die grond kun dus je dus niks anders doen. We hebben ook geïnvesteerd in een overdekte uitloop. Iedereen zal begrijpen dat het wegvallen van de meerprijs na die twaalf weken voor ons financieel gezien heel vervelend is. Ik zeg niet dat we eraan failliet gaan, maar we krijgen wel een financiële dreun van jewelste.

Waarom een grens van twaalf weken?

Ik begrijp die grens van twaalf weken niet. Volgens mij is het heel goed aan de consument uit te leggen dat de kippen vanwege de vogelgriep – en dus om massale ruimingen te voorkomen – langer binnen moeten blijven. Als het gaat om weidemelk is het criterium dat de koeien over het hele jaar 120 dagen buiten zijn. De koeien zijn over het hele jaar bezien dus veel langer binnen dan buiten. Consumenten snappen dat. Waarom wordt de grens voor vrije-uitloopkippen dan bij twaalf weken gelegd?

‘Ik heb de afgelopen maanden af en toe wel wakker gelegen’

De afgelopen maanden heb ik af en toe wakker gelegen. We hebben ons aan alle hygiënemaatregelen gehouden, natuurlijk, maar dat biedt geen garanties. De vogelgriep had bij ons ook kunnen toeslaan. Daar probeer je je toch op voor te bereiden. We hebben met onze bank gepraat, in feite hadden we een noodplan klaarliggen. Gelukkig hebben we dat plan niet hoeven uitvoeren.

Onze afnemer treft geen blaam. Hij heeft speciale doosjes laten maken met de opdruk: solidariteit. Met een sticker waarop werd uitgelegd waarom de kippen nog steeds niet naar buiten mogen. Dat heeft nog een beetje geholpen.

Van Dam heeft niet genoeg gedaan

We hoopten dat het ophokken voor de Pasen afgelopen zou zijn. Dan is de vraag groot en de prijs hoog. Het heeft niet zo mogen zijn. Het duurt nog wel een tijdje voordat de afzetmarkt weer in balans is. Mijn angst is dat andere eierhandelaren hun markt hebben uitgebreid ten koste van ons.

We moeten van die twaalf weken af. Van Dam heeft het niet voor elkaar gekregen; zijn inzet was onvoldoende. In verkiezingstijd kregen we mooie toezeggingen. Die belofte moet nu worden ingelost. Mijn voorstel is dat vrije-uitloopkippen per definitie op 1 november naar binnen gaan en weer naar buiten mogen als het daarvoor veilig is. In die hele periode blijven onze eieren dan vrije-uitloopeieren. Dat moeten we toch voor elkaar kunnen krijgen?”

Laatste reacties

  • Broederijbrok

    De NVP noemt dit al jaren de weidemelk regeling.
    120 dagen in de wei is 365 dagen weidemelk.
    Wat bij koeien wel kan, moet bij kippen ook mogen.

  • Idee

    Misschien is het tijd om aan de verkoopkant op een andere manier afspraken te gaan maken zodat iemand die geïnvesteerd heeft in een concept de daarbij behorende prijs ontvangt, óók als de kippen even door overmacht en voor hun eigen bestwil niet naar buiten kunnen. Je kunt dan van mijn part vanaf dag 1 van de ophokplicht code 1 coderen en op het doosje gaat een sticker met uitleg. Om tot zoiets te geraken zal er meer invloed georganiseerd moeten worden. Waarom is er eigenlijk voor uitloop-eieren nog niet zoiets als meerwaarde-weide-ei?

Of registreer je om te kunnen reageren.