Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Eerst afzet, dan produceren

Ruud Zanders is eigenaar van Pluimhuis en mede-initiatiefnemer van het nieuwe 3 sterren Beter Leven-kipconcept Kipster, waarvan de eieren alleen in de Lidl-supermarkten komen te liggen.

De eerste leghennenstal van het concept Kipster wordt in Venray gevestigd en de graafwerkzaamheden zijn begonnen. De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus gaf woensdag het officiële startsein voor de realisatie van de innovatieve leghennenstal voor 24.000 kippen in het landbouwontwikkelingsgebied Wüsterveld. De eerste Kipster-eieren zullen naar verwachting in oktober in de winkels van supermarktketen Lidl liggen. Naast eieren ligt vanaf oktober ook het vlees van de haantjes van de Kipster-kippen in de supermarkt Lidl.

Uniek aan het Kipster-concept is dat de afspraken voor de afzet van de eieren een jaar voordat de eieren in de supermarkt liggen al zijn gemaakt.

Is er nog ruimte voor nieuwe eiconcepten?

“Daar ben ik van overtuigd. Een aantal supermarkten heeft zich al verbonden aan een eigen concept, zoals Albert Heijn met de Rondeel-eieren en Plus met het concept GIJS. Nog lang niet alle supermarkten hebben een eigen concept en er is nog voldoende ruimte voor nieuwe kipconcepten. Ook binnen een supermarkt is er ruimte voor meerdere eiconcepten. We vragen ons toch ook niet af waarom er 31 soorten pindakaas in de supermarkt staan?”

Gaan alle Kipster-eieren naar de Lidl?

“Voor de verkoop van de eieren is met Lidl een afzetcontract afgesproken voor vijf jaar waarin de supermarkt alle eieren afneemt. Na die vijf jaar, mocht er geen nieuw afzetcontract met Lidl mogelijk zijn, zouden de eieren ook op de normale scharrelmarkt een weg kunnen vinden. De meerkosten van de nieuwe conceptstal zijn dan al verrekend. Voor de tweede soort eieren zijn nog geen afspraken gemaakt en als er leegstand is, zijn er gewoon een aantal weken geen Kipster-eieren te koop.”

In het Kipster-concept is gekozen voor de leghen Dekalb Wit. Foto: Bart Nijs
In het Kipster-concept is gekozen voor de leghen Dekalb Wit. Foto: Bart Nijs

Waarom is er gekozen voor een witte kip?

“In het Kipster-concept hebben we gekozen voor de leghen Dekalb Wit. Deze kip heeft een lagere CO2-voetafdruk, gaat efficiënt met voer om en gaat langer mee. Met de Kipster-stal hebben we de keuze gemaakt om verder te gaan in het reduceren van de CO2-voetafdruk, ammoniak en fijnstof dan volgens de wettelijke normen noodzakelijk is. En daar hoort volgens het concept een witte kip bij.”

Welke emissiemaatregelen zijn genomen?

“Naast de wettelijke maatregelen is gekozen voor emissiearme technieken die niet in de landbouw gebruikelijk zijn. De stal is meer dan energieneutraal doordat er meer zonne-energie opgewekt wordt dan voor gebruik nodig is. Daarnaast drogen we de mest tot 85-90% drogestof en is er een luchtwasser die alle emissies afvangt.”

De Kipster is geschikt voor stadslandbouw. Wat bedoelen jullie daar mee?

“Dat het schaalbaar is. Het voorste en het achterste gedeelte van de stal laat je staan, het middenstuk kan worden ingekort. Dan krijg je dus minder kippen, met verder alles precies hetzelfde en kun je een stadsboerderij bouwen van bijvoorbeeld vijfduizend kippen.”

Wie gaat de Kipster-stal runnen?

“Styn Claessens, een van de vier initiatiefnemers, gaat de Kipster-boerderij runnen. Claessens gaat dit doen naast het werk op het ouderlijk pluimveebedrijf in het nabijgelegen Ysselsteyn. Hij heeft de praktische kennis over het houden van de kippen.”

Laatste reacties

  • caddy

    Mooie foto. Mag bij kipster stal wel stroom draad toe gepast worden?  • Almagro

    @caddy, inderdaad ik zie ook wat, die zwart -witte draad wordt hier als stroomdraad met extra veel geleide draadjes voor een lange levensduur verkocht. Maar hier zal het de waterleiding wel zijn.........?

  • Joerissen

    In het land der blinden is Eenoog koning!

  • leodejonge1

Of registreer je om te kunnen reageren.