Pluimveehouderij

Achtergrond

OIE ziet geen noodzaak tot vaccineren tegen vogelgriep

De wereldorganisatie voor diergezondheid, OIE, ziet menig obstakel om tot vaccineren van commercieel pluimvee te komen.

Dagelijks registreert de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE nieuwe uitbraken van vogelgriep vanuit de gehele wereld. Een niet-aflatende stroom meldingen uit Europa laat pieken in december en begin januari zien. De teller stond afgelopen woensdag op 761 gevallen, waarvan 51% bij gehouden dieren. Desondanks ziet de OIE geen noodzaak tot het vaccineren van commercieel pluimvee.

Vogelgriep: aan de orde van de dag

Uitzonderlijk, dat is het woord wat directrice Monique Eloit van de OIE gebruikt als ze de vogelgriepsituatie van dit moment omschrijft. ”Daarmee doel ik dan voornamelijk het binnenvallen van de ziekte op commerciële bedrijven in noordwest-Europa. Qua verloop laat de ziekte een normaal beeld zien, waar het virus door de vogeltrek komt en ook weer zal gaan.” De organisatie kreeg in 2016 maar liefst 3.676 meldingen uit 51 landen, tegen 3.489 in 40 landen in 2015, allen hoogpathogeen. Vogelgriep is wereldwijd aan de orde van de dag, met een nieuwe H5N1 haard in West Afrika die nu begint op te laaien en een begin van een volgende epidemie van H5N6 is Azië. ”Ik heb geen glazen bol, maar het is niet ongewoon dat virussen van Azië naar Europa migreren, met de wilde vogels mee in het najaar.”

Goede hygiënemaatregelen zoals vrachtwagens ontsmetten maakt volgens IOE vaccineren overbodig. Foto: Mark Pasveer
Goede hygiënemaatregelen zoals vrachtwagens ontsmetten maakt volgens IOE vaccineren overbodig. Foto: Mark Pasveer

Non-vaccinatiebeleid

De OIE constateert dat ‘stamping out’, het inperken van AI door ruiming, de standaard procedure is. Eloit: ”Deze procedure werkt afdoende, zeker als flankerende maatregelen als transportbeperking en een hoog hygiënebesef worden genomen en nagestreefd.” Echter, ook de OIE hoort bij tijd en wijle de roep om een vaccinatiebeleid. “Natuurlijk kunnen we bij vogelgriep vaccineren, sterker, dat hebben we jaren geleden in Vietnam en Egypte ook gedaan. Daarbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat de ziekte daar toen endemisch was en onmogelijk op een andere manier te stoppen”, aldus Eloit.

Zij ziet menig obstakel om tot vaccineren te komen: “Veel landen hanteren een non-vaccinatiebeleid, waardoor vaccineren in principe verboden is. Daarnaast loop je met vaccinatie het risico dat het virus zichzelf door onvoldoende dekking verspreidt, zonder dat je je het opmerkt. En last but not least, hoewel je volgens onze OIE-standaarden producten van gevaccineerde dieren gewoon mag exporteren, leert de praktijk dat menig land zijn grenzen resoluut sluit. Dat is politiek tussen landen zelf en daar hebben wij als OIE geen invloed op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.