001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Achtergrond

Proef: sommige kippen resistent tegen vogelgriep

Bepaalde lijnen van legpluimveerassen zijn van nature resistent tegen vogelgriepvirussen. Dat ontdekten onderzoekers van het Britse Pirbright Institute.

De genetica van een kip heeft effect op de mate waarin het dier besmet kan raken met een vogelgriepvirus en of het vervolgens besmettelijk is voor andere kippen. Bij bepaalde genetische typen krijgt het virus minder kans, concluderen de wetenschappers. Die conclusies zijn veelbelovend voor het fokken van resistentie tegen vogelgriep bij pluimvee.

Legkippen van twee inteeltlijnen getest

In het onderzoek werden legkippen van twee 'inteeltlijnen' (bedoeld voor dierproeven, waarbij kippen genetisch gezien nagenoeg identiek zijn) van het ras White Leghorn, een voorouder van de commerciële witte legpluimveerassen, oraal geïnfecteerd met laagpathogene vogelgriepvirussen. Bij de ene lijn werd het virus alleen voor een korte periode in de keel aangetroffen, maar niet in de cloaca. Het virus leek zich in de kip vanuit de luchtwegen niet verder te verspreiden, in tegenstelling tot bij de andere lijn. Alleen door het uitscheiden van het virus via de cloaca bleken de kippen anderen in hun directe omgeving te besmetten.

Variant van H9N2-virus uit Pakistan besmettelijker

Vooral bij infectie met een laagpathogeen H7N7-virus was dit het geval, waardoor deze kippen resistentie vertoonden tegen het virus. Kippen van de twee lijnen werden daarnaast geïnfecteerd met twee varianten van een laagpathogeen H9N2-virus. Ook hier waren verschillen in resistentie tussen de lijnen zichtbaar, hoewel een recentere variant van het H9N2-virus uit Pakistan duidelijk besmettelijker bleek. Het werd zelfs bij de resistente lijn in zowel de keel als de cloaca aangetroffen, waarna het virus overgedragen kon worden binnen een koppel.

Handvatten voor bestrijding virus

De onderzoekers concluderen dat niet alleen het virus maar ook zijn gastheer een rol speelt bij een vogelgriepbesmetting. Dat gegeven biedt handvatten voor toekomstige bestrijding van de ziekte en om het infectiemechanisme beter te begrijpen binnen en tussen kippen. Welke genen in de kip precies een rol spelen bij resistentie is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.