Pluimveehouderij

Achtergrond

Nederlandse pluimveevleesproductie flink gegroeid

De Nederlandse productie van pluimveevlees is met 7% gegroeid in 2015. In totaal werd 1.057.000 ton pluimveevlees van vleeskuikens, uitgelegde hennen en eenden geproduceerd. Dat meldt Nepluvi, branchevereniging voor de pluimveeverwerkende industrie.

Het grootste deel (1.009.000 ton) hiervan bedroeg vlees van vleeskuikens. Nepluvi heeft de jaarcijfers berekend met behulp van cijfers van de slachterijen die lid zijn van de vereniging. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt de organisatie ruim 99% van de pluimveeslachtingen in Nederland.

Opkomst marktconcepten vleeskuikens

Volgens Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat zijn een aantal leden behoorlijk gegroeid in omzet. "Meer dan de normale groei", zegt Oplaat. Dat heeft onder meer te maken met export, wereldwijd en in Nederland neemt de kipconsumptie toe. Daarnaast speelt de opkomst van verschillende marktconcepten voor vleeskuikens in de tweede helft van 2015 een rol. Deze zorgen voor minder kilo's in Nederland. Maar minder volume in aanbod betekent geen lagere productie, aldus Oplaat. Onder meer uit Duitsland werden kuikens gehaald om de slachthaken vol te krijgen.

Verdere groei in 2016

Ook in 2016 verwacht Oplaat verdere groei van de productie bij zijn leden. De branchevereniging lobbyt op dit moment bij het ministerie van Economische Zaken voor grotere bouwblokken voor pluimveebedrijven. "Die slachthaken komen vol", benadrukt Oplaat. "Je kunt kuikens uit het buitenland halen, of het Nederlands aanbod laten groeien." Pluimveerechten zijn er volgens de Nepluvi-voorzitter wel beschikbaar, doordat boeren die overschakelen naar concepten hun rechten niet volmaken. "We moeten voorkomen dat er een enorme slag gaat plaatsvinden en we kuikens uit het buitenland moeten halen."

Of registreer je om te kunnen reageren.