Pluimveehouderij

Achtergrond

Pluimveevleesverwerking groeit hardst in Polen

In Polen is in 2015 10% meer pluimvee geslacht dan een jaar daarvoor. In 2014 stootte het land Frankrijk al van zijn plek als grootste pluimveeproducent binnen de Europese Unie.

De sterke groei van de pluimveevleessector in Polen zet door, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Grootste producent in EU

Tot en met oktober 2015 werd 1.666.640 ton pluimvee geslacht, 11% meer dan in de eerste 10 maanden van 2014. Inclusief de productieprognose voor de laatste twee maanden zou deze groei iets afzwakken tot 9%. Daarmee verankert Polen zijn positie als grootste pluimveevleesproducent binnen de Europese Unie, gevolgd door respectievelijk Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Na Polen groeit de pluimveeverwerking het hardst in Hongarije (+10,9%) en Zweden (+8,7%). Die laatste twee landen behoren echter geen van tweeën tot de 8 grootste pluimveeproducenten in de EU, die samen goed zijn voor het leeuwendeel van de Europese kipproductie. In 2014 produceerden Polen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en België samen 81% van de totale EU-pluimveevleesproductie.

Export en consumptie omhoog

Het Poolse pluimveevlees vindt zijn weg in zowel binnen- als buitenland. De kipconsumptie in Polen stijgt al een paar jaar. In 2014 werd bijna 4% meer kip geconsumeerd, en naar verwachting is de consumptie in 2015 opnieuw met 2% toegenomen. Daarnaast is de Poolse export van pluimveevlees in de afgelopen jaren fors gegroeid.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA werd in 2014 ruim 30% van de totale productie geëxporteerd. In de eerste helft van 2015 lag de export bovendien 15% hoger dan in diezelfde periode van 2014. Andere lidstaten binnen de Europese Unie zijn de belangrijkste afnemers, onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Buiten de EU zijn China en Hongkong de belangrijkste bestemmingen.

Meer slachtingen in EU

Mede dankzij de enorme groei in Polen, werd ook binnen de Europese Unie als geheel in de eerste 10 maanden van 2015 meer pluimvee geslacht (+3%). Inclusief prognoses over de laatste twee maanden, zou de totale EU-productie over 2015 13.520.782 ton bedragen. In Nederland werd in de eerste 10 maanden een relatief bescheiden 0,8% meer pluimvee geslacht. Van de 8 grootste producenten, daalde alleen de Duitse en Spaanse productie met respectievelijk 1,3% en 0,2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.