Pluimveehouderij

Achtergrond

Ook Kroatië haalt Poolse eieren terug

Na Nederland haalde ook Kroatië vrijdag 21 oktober Poolse eieren van de markt, vanwege een geval van voedselvergiftiging door salmonella. Kroatië zegt te vermoeden dat de uitbraak veroorzaakt werd door eieren uit Polen.

Gevreesd wordt dat de salmonella-besmette eieren in verschillende Europese lidstaten op de markt zijn gekomen. Vanaf 1 mei tot en met 12 oktober hebben 7 Europese landen in totaal 112 humane besmettingen met Salmonella enteritidis gemeld en 148 gevallen. Het is ‘waarschijnlijk’ dat deze zijn veroorzaakt door dezelfde bacterie, volgens het European Centre for Disease prevention and Control (ECDC). Het gaat om uitbraken in Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Genetisch gezien bleken de bacteriën nauw gerelateerd.

Het ECDC meldde in een risicoanalyse in september vanwege deze feiten te vermoeden dat de uitbraken een gemeenschappelijke oorzaak hadden. Deze week komt de ECDC samen met de Europese voedselautoriteit EFSA opnieuw met een risicoanalyse, waarin de nieuwe feiten na onderzoek op een rijtje gezet worden. Volgens het Belgisch Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen bestaan een sterk vermoeden dat de reeks voedselvergiftigingen gelinkt kan worden aan eieren uit Polen.

NVWA wacht resultaten lopend onderzoek af

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zegt in afwachting van het lopend onderzoek verder geen details te willen delen. De NVWA heeft enkel medegedeeld één partij eieren van Poolse afkomst zover mogelijk teruggehaald te hebben. In Nederland zijn de eieren niet aan de retail geleverd volgens de NVWA, maar wel aan enkele restaurants en de verwerkende industrie. De keuringsdienst doet nog onderzoek naar andere partijen eieren die afkomstig zijn van hetzelfde Poolse pluimveebedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.