Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Breed werkend vaccin hard nodig’

LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers verwacht dat het nog jaren duurt voordat grootschalig vaccineren van pluimvee ingezet kan worden in de strijd tegen vogelgriep.

In een interview met Pluimveehouderij vertelt Hubers over de ontwikkelingen op het gebied van vaccins in de sector.

Waar baseert u dat op?

„Meerdere farmaceutische bedrijven laten weten dat ze vaccins tegen vogelgriep hebben. Maar doorvragen leert steeds dat die vaccins beperkingen hebben waardoor ze minder geschikt zijn om in te zetten als middel tegen vogelgriep."

Wat voor vaccin hebben we nodig?

„Het meest ideaal is één vaccin dat werkzaam is tegen alle AI-stammen van H5 en H7. Daarnaast moet het vaccin makkelijk toe te passen zijn, en moet het mogelijk zijn om gevaccineerde dieren te onderscheiden van dieren die besmet zijn met het vogelgriepvirus."

De beschikbaarheid van een vaccin is niet voldoende. De overheid zal vaccinatie toe moeten staan. Hoe krijgt u dat voor elkaar?

„Op het moment dat er een bruikbaar vaccin is, zullen we vanuit de sector moeten lobbyen bij de landelijke overheid en in Brussel om er mee te mogen werken. De vogelgriepuitbraak in de Verenigde Staten dit jaar laat zien dat de kans op een succesvolle lobby het grootst is, als de nood hoog is. Toen de uitbraak in de VS haast onbeheersbaar leek te worden, hoorde je steeds meer geluiden over het vaccineren van pluimveestapels. Inmiddels hebben de Amerikanen de controle weer terug, en hoor je weinig meer over vaccinaties."

Eric Hubers.

Is het realistisch om te verwachten dat de Europese Unie zal afstappen van het non-vaccinatiebeleid?

„Ik zie wel mogelijkheden om dat bespreekbaar te maken. Er zijn ook ziektes waarbij vaccineren wel kan, en zelfs verplicht is. Denk bijvoorbeeld aan Newcastle disease ofwel NCD. De ziekte wordt ook wel pseudovogelpest genoemd omdat NCD qua symptomen lijkt op vogelgriep. Het verschil is dat de verwekker een RNA-virus is in plaats van een AI-virus. De actuele uitbraak van NCD in Roemenië laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is onze pluimveestapel via entingen goed te beschermen.
Als je als overheid vaccineren tegen NCD een goed middel vindt, dan zou dit toch ook moeten kunnen tegen AI, als er een goed vaccin zou zijn."

Non-vaccinatiebeleid van de EU
De Europese Unie heeft eind jaren 80 van de vorige eeuw gekozen voor een non-vaccinatiebeleid bij het bestrijden van een aantal dierziektes. Het gaat hier om onder meer mond- en klauwzeer (MKZ), klassieke varkenspest (KVP) en vogelgriep. Met een vaccinatie zijn de dieren wel beschermd, ze worden dus niet of minder snel ziek. Maar ze kunnen nog steeds drager van het virus zijn en ze kunnen het virus ook doorgeven. Bij uitbraken mogen dieren onder strikte voorwaarden worden ingeënt (noodvaccinatie).

In een ander interview noemde u de vogelgriepuitbraak in de VS zorgelijk. De kans dat het virus vanuit Amerika over de Atlantische Oceaan naar Europa komt, is toch niet groot?

„Dat is maar de vraag. Volgens wetenschappers is het H5N8-virus dat hier eind vorig jaar problemen veroorzaakte, genetisch verwant aan het H5N2-virus dat in de VS voor een grootschalige vogelgriepuitbraak zorgde. Het is bekend dat wilde vogels AI-virussen bij zich kunnen dragen, en via vogeltrek kunnen ze die virussen over duizenden kilometers verplaatsen. In bepaalde regio's, bijvoorbeeld Siberië, komen wilde vogels van verschillende werelddelen elkaar tegen, en zouden ze virusdeeltjes kunnen uitwisselen. Dat schept mogelijkheden voor een wereldwijde verplaatsing van virussen."

Dus de problemen die de Amerikanen dit jaar hadden, kunnen wij ook krijgen.

„We moeten ons goed bewust zijn van de risico's die AI-virussen met zich meebrengen voor de pluimveehouderij. Ik maak me zorgen over wat er komende herfst op ons afkomt als de vogeltrekperiode echt begint."

Lees ook: Vaccinatie tegen vogelgriep komt in zicht

Of registreer je om te kunnen reageren.