Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:18 jul 2014

Passie voor het vak werpt vruchten af voor Vepymo

Vepymo Nederland heeft van juli 2013 tot juli 2014 1,5 miljoen kuikens en hennen verkocht in Zuid-Nederland. Thijs Hendrix, Président Hendrix Genetics, overhandigde Alex Janssen, verkoopleider Vepymo Nederland, in Villa De Körver in Boxmeer de oorkonde.

Thijs Hendrix roemde het resultaat van de verkoop van 1,5 miljoen hennen in de huidige slechte markt. De markt voor de legpluimveesector is al ruim een jaar slecht. Door de hoge voerprijzen en lage eierprijzen kopen legpluimveehouders minder jonge hennen aan. Normaal wordt 85% van de uitgelegde hennen vervangen, nu ongeveer 60%. Een bijzonder goede prestatie van het Vepymo team om in deze markt 1.500.000 hennen en kuikens te verkopen in Zuid-Nederland. 

Prachtig resultaat 
Vepymo staat dicht bij haar klanten en weet dat in combinatie met de passie van de mensen, om te zetten tot dit prachtige resultaat. Alex Janssen als verantwoordelijke voor Vepymo Nederland, stelt dat vooral een goed product en de kwaliteit van de opfok debet zijn aan het succes. De Dekalb White, goed voor 90% van de afzet van Vepymo Nederland, is een uitstekende witte leghen die goed te managen is. Het aandeel witte leghennen is in Zuid-Nederland hoog. Bij de bruine is Isa Brown een goed alternatief met mooie zware eieren. Vepymo houdt zelf al jarenlang leghennen en weet wat de markt vraagt. Het opfokproces heeft ze volledig onder controle en ze werkt al jarenlang samen met ISA. 
In Isacom bv werken de broederijen Het Anker in Ochten (Gld) en Vepymo in België samen met ISA, de leghennendivisie van (pluimvee)fokbedrijf Hendrix Genetics. Isacom beheert een pool van legmoederdieren van de rassen Isa Brown, Bovans Brown, Dekalb White en Dekalb Amberlink beheren. Vanuit deze moederdierenpool worden leghennen geleverd aan pluimveehouders in Nederland en België. 

Samenwerking 
Vepymo probeert haar slogan 'Een broederij met een hart voor de sector' waar te maken. Als mede-initiatiefnemer van het Symposium Hogere Pluimveegezondheid, Vlaanderens Trots en Hollandsch Glorie wil Vepymo een echte partner zijn voor de legpluimveesector. 
De samenwerking tussen het Belgische en Nederlandse team van Vepymo verloopt prima. "Grenzen vervagen en we leren van elkaars goede kanten. Het Symposium Hogere Pluimveegezondheid was een goede spin-off om Belgie en Nederland bij elkaar te krijgen", vertelt Alex Janssen enthousiast. Naast een goed product, kennis en passie voor de pluimveehouderij is het voor de klanten een voordeel dat de kennis van beide culturen bij elkaar gebracht zijn.
Ivo Wetemans, manager Isacom, benadrukt het vertrouwen, partnerschap en vriendschap voor de succesvolle samenwerking nu en morgen. Isacom is de samenwerking tussen Vepymo en Het Anker op het gebied van broedeiproductie. Het eerste half jaar van 2014 heeft Isacom 99% van de in totaal 30 miljoen broedeieren ingelegd. 

Toekomst legpluimveesector
"De macht van de retail is de laatste decennia heel sterk geworden. Er zijn te veel aanbieders van eieren waardoor te veel energie verloren gaat. We moeten in dezelfde sector waarde creëren, altijd vooruit willen en verbeteren. Nieuwe distributietechnieken bieden mogelijkheden", aldus Thijs Hendrix. Hij voorspelt een krimp van de markt voor eendagskuikens leg. "De kunst is om deze krimp op te vangen. Samenwerking, een constante rustige groei en vertrouwen zijn daarbij sleutelwoorden."

Foto

  • V.l.n.r. Thijs Hendrix (président Hendrix Genetics), Cor Mutsers (commercieel en technisch medewerker Vepymo Nederland BV), Alex Janssen (verkoopleider Vepymo Nederland), Christophe Decroos (verkoopleider Vepymo België NV) en Ivo Wetemans (manager Isacom).

    V.l.n.r. Thijs Hendrix (président Hendrix Genetics), Cor Mutsers (commercieel en technisch medewerker Vepymo Nederland BV), Alex Janssen (verkoopleider Vepymo Nederland), Christophe Decroos (verkoopleider Vepymo België NV) en Ivo Wetemans (manager Isacom).

    Foto: Monique van Loon - Van Duijnhoven

Of registreer je om te kunnen reageren.