Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

De ouders van de Kip van Morgen

Sinds januari van dit jaar heeft Vof Kuipers-Zeldenrust een koppel Hubbard JA87-moederdieren in een speciaal ingerichte stal. Daarmee is Kuipers de eerste vermeerderaar van de Kip van Morgen.

Vlees van de Hollandse kip (Kip van Morgen) die supermarkt Albert Heijn sinds 19 mei in de winkels heeft liggen, komt van kuikens uit eieren die van vermeerderingsbedrijf Vof Kuipers-Zeldenrust afkomstig zijn. Het gaat om ouderdieren van Hubbard. De moederdieren heten Hubbard JA87. Deze lijn is een 'zusje' van de al langer in Nederland gebruikte Hubbard JA57. Die kip is het moederdier in concepten met minimaal één Beter Leven-ster (waaronder Volwaard en puur&eerlijk-scharrelkip). Met de Hubbard JA57 heeft familie Kuipers ruim een jaar ervaring. Ze houden een koppel moederdieren van deze lijn op een andere locatie in Dalfsen.

Inspelen op de markt
„De Hubbard JA87 hebben we aan het eind van de jaren negentig ontwikkeld", vertelt Paul van Boekholt, directeur Noord-Europa en Zuid-Afrika bij Hubbard. „Op dat moment ontstond met name in Engeland een markt voor vlees van kippen met meer aandacht voor dierenwelzijn, maar wel met goede technische resultaten en een goede conformatie. De Hubbard JA57 die we onder meer in Frankrijk inzetten voor de productie onder Label Rouge was voor de Engelse markt het uitgangspunt. We hebben toen besloten ook een sublijn te ontwikkelen voor een iets zwaarder vleeskuiken met meer borstvlees en een betere voerconversie. Dat is de Hubbard JA87 geworden."

Lichte en ranke dieren
De Hubbard JA87-hen is een veel lichter en ranker dier dan houders van vleeskuikenouderdieren gewend zijn. Het hengewicht blijft onder de 2.400 gram waardoor vermeerderaars er meer per vierkante meter mogen houden. Vorig jaar besloot productschap PPE om de minimaal vereiste vloeroppervlakte voor deze minimoederdieren en de bijbehorende hanen te verlagen van 1.300 naar 1.200 cm2 per dier. De Hubbard M99 is een traditionele hanenlijn die in de gangbare kuikenhouderij populair is. In de Verenigde Staten heeft de helft van de vleeskuikens deze haan als vader.
Lees meer in Pluimveehouderij nr 9.

Foto

 • Jurjën en Ingrid Kuipers houden in Dalfsen (Ov.) de ouders van de Kip van Morgen.

  Jurjën en Ingrid Kuipers houden in Dalfsen (Ov.) de ouders van de Kip van Morgen.

  Foto: Berrie Klein Swormink
 • Het gaat om de Hubbard JA87. "Deze sublijn van de JA57 hebben we aan het eind van de jaren negentig ontwikkeld", vertelt Paul van Boekholt, directeur Noord-Europa en Zuid-Afrika bij Hubbard.

  Het gaat om de Hubbard JA87. "Deze sublijn van de JA57 hebben we aan het eind van de jaren negentig ontwikkeld", vertelt Paul van Boekholt, directeur Noord-Europa en Zuid-Afrika bij Hubbard.

  Foto: Berrie Klein Swormink
 • De Hubbard JA87-hen is een veel lichter en ranker dier dan houders van vleeskuikenouderdieren gewend zijn.

  De Hubbard JA87-hen is een veel lichter en ranker dier dan houders van vleeskuikenouderdieren gewend zijn.

  Foto: Berrie Klein Swormink
 • Het hengewicht blijft onder de 2.400 gram waardoor vermeerderaars meer dieren per vierkante meter mogen houden.

  Het hengewicht blijft onder de 2.400 gram waardoor vermeerderaars meer dieren per vierkante meter mogen houden.

  Foto: Berrie Klein Swormink
 • Vorig jaar besloot productschap PPE om de minimaal vereiste vloeroppervlakte voor deze minimoederdieren en de bijbehorende hanen te verlagen van 1.300 naar 1.200 cm2 per dier.

  Vorig jaar besloot productschap PPE om de minimaal vereiste vloeroppervlakte voor deze minimoederdieren en de bijbehorende hanen te verlagen van 1.300 naar 1.200 cm2 per dier.

  Foto: Berrie Klein Swormink

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Geweldige kip, de kip ven morgen. Meer kippen per vierkante meter, daar zit de consument op te wachten.

 • Jurjen C

  traditioneel moederdieren ca. 30 kg/m2
  Concert in de Arena, 280 kg/m2

  Kip van morgen moederdier ca. 18kg/m2

Of registreer je om te kunnen reageren.