Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘Meer kennis over aanpak darmproblemen bij leghennen’

Meerjarig onderzoek naar darmproblemen bij leghennen heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Daarmee kunnen leghennenhouders hun voordeel doen. Dat zegt Naomi de Bruijn, pluimveedierenarts en patholoog bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Op dinsdag 29 april vertelt ze erover op de Pluimvee Relatiedag 2014 in Barneveld.

Uit monitoringsdata blijkt dat darmproblemen binnen de Nederlandse legsector actueel blijven. In leghennen wordt sinds 2005 chronische darmontsteking aangetroffen, die regelmatig in combinatie met darmschade door Clostridium perfringens voorkomt. Clostridium is een normale bewoner van het darmkanaal van leghennen. De bacterie heeft echter een aantal vervelende eigenschappen, die voor problemen kunnen zorgen. Deze problemen komen meestal tot uiting in de vorm van een ontsteking in de duodenum, het voorste deel van de dunne darm dat aansluit op het maagkanaal. "Zo'n ontsteking leidt tot een negatieve energiebalans. Hennen gaan zichzelf uitputten. Ze worden bleek en hun conditie blijft achter. Dat leidt ertoe dat ze hun topproductie minder lang vasthouden, wat direct van invloed is op het economische resultaat van de leghennenhouder", vertelt Naomi de Bruijn, pluimveedierenarts en patholoog bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Vooruitgang geboekt
De afgelopen jaren heeft De Bruijn bij de GD veel onderzoek gedaan naar darmproblemen bij leghennen. Het onderzoeksteam heeft veel vooruitgang  geboekt, zo vertelt ze. "Mede naar aanleiding van onderzoek en analyses van GD heeft de sector Chronische darmontsteking grotendeels onder controle, nu is het tijd om dezelfde stappen te maken voor darmproblemen door Clostridium."
Met de ontwikkeling van een diermodel kan het onderzoeksteam van de GD de darmschade door Clostridium onder gecontroleerde omstandigheden opwekken. "We weten intussen welke specifieke Clostridium-stammen de problemen kunnen veroorzaken en welke risicofactoren daarbij een rol spelen. Door gebruik te maken van de verschillende risicofactoren die de aandoening in de hand werken, kan de aandoening opgewekt worden. Zo'n diermodel maakt het mogelijk gericht onderzoek te doen naar de ideale manier om darmschade door Clostridium te voorkomen", aldus De Bruijn.

Pluimvee Relatiedag
Op de Pluimvee Relatiedag gaat De Bruijn uitgebreid in op het GD-onderzoek naar Clostridium bij leghennen. Ze vertelt over de vorderingen van het onderzoek en geeft tekst en uitleg over de tot nu toe behaalde resultaten. Haar presentatie sluit aan op die van pluimveedierenarts Pim Eshuis, die zich richt op de dagelijkse praktijk. 

Bekijk hier het volledige programma van de Pluimvee Relatiedag 2014 en meld u aan.

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    Sinds 2005 krijgen kippen vegetarisch voedsel, dus zonder dierlijke eiwitten. Dat zou de oorzaak kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.