Pluimveehouderij

Achtergrond 14 reacties

MiniRondeelstal bij Amsterdamse Zuidas

Nabij de Zuidas, het Amsterdamse zakencentrum, tussen grote kantoorpanden en de Rai, zitten sinds gistermiddag 200 kippen in het eerste miniRondeel, een mini-versie van een het vier jaar jonge diervriendelijke huisvestingssysteem voor leghennen.

Jort Kelder, journalist, columnist, televisiepresentator, verrichtte de opening door de eerste kip – Toos Kelder – los te laten in het miniRondeel. Daarna lieten vertegenwoordigers van bij het miniRondeel betrokken bedrijven (sponsors) en organisaties een kip los in de kippenstal. Onder hen Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur en Milieu, dat met Rondeel en de lokale bewoners- en ondernemersgroep 'Wij krijgen kippen', het initiatief nam tot het miniRondeel. In samenwerking met stadsdeel Zuid en Dienst Zuidas van de gemeente Amsterdam.

Ook vertegenwoordigers van andere bij Rondeel betrokken bedrijven boden symbolisch een kip aan. Onder hen Sander van der Laan, hoogste man van Albert Heijn, de exclusieve verkoper van de Rondeel-eieren, Droes Prinsen, medeoprichter van de restaurantketen La Place van V&D, die de grotere Rondeel-eieren afneemt en directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Namens Verbeek Broederij en Opfok, die de Novogen Brown Light leverde, liet Pieter Kruit een Toos-kip los. Onderzoekster Ferry Leenstra deed dit namens Wageningen UR, dat onderzoek deed naar de gedragingen van kippen in het Rondeel. Op basis van de uitkomsten kende de Dierenbescherming het Rondeel-ei drie sterren van het Beter Leven-keurmerk toe, evenveel als aan het biologisch geproduceerde ei.

Het miniRondeel wekt zijn eigen stroom op met zonnepanelen op het dak. De kippen krijgen verder duurzaam geproduceerd kippenvoer en de vruchtbare tuinmest kan gebruikt worden voor moestuinen en tuintjes.

Timon Brandsen, zoon van de eerste Rondeel-kippenhouder in Barneveld, is de beheerder van miniRondeel 't Eiland. Hij is verantwoordelijk voor de verzorging van de 200 Toos-kippen en gaat voorlichting geven over duurzaam kippen houden, duurzame voedselproductie en duurzaam energie produceren.

Foto

 • Jort Kelder met links Sander van der Laan, de hoogste man van Albert Heijn, en rechts Droes Prinsen, medeoprichter van La Place.

  Jort Kelder met links Sander van der Laan, de hoogste man van Albert Heijn, en rechts Droes Prinsen, medeoprichter van La Place.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Jort Kelder met kip Toos Kelder met links Peter Koelewijn, directeur van Rondeel, en Tim Brandsen, beheerder van het miniRondeel.

  Jort Kelder met kip Toos Kelder met links Peter Koelewijn, directeur van Rondeel, en Tim Brandsen, beheerder van het miniRondeel.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Jort Kelder met links Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, en rechts Pieter Kruit van Verbeek Broederij en Opfok, de leverancier van de Toos-kippen (Novogen Brown Light).

  Jort Kelder met links Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, en rechts Pieter Kruit van Verbeek Broederij en Opfok, de leverancier van de Toos-kippen (Novogen Brown Light).

  Foto: Hans Bijleveld
 • Volop aandacht van publiek en fotografen voor de eerste Toos-kippen in miniRondeel ’t Eiland.

  Volop aandacht van publiek en fotografen voor de eerste Toos-kippen in miniRondeel ’t Eiland.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De opening van miniRondeel ’t Eiland trok veel toeschouwers, onder wie veel omwonenden.

  De opening van miniRondeel ’t Eiland trok veel toeschouwers, onder wie veel omwonenden.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Het miniRondeel met op de achtergrond de kantoorpanden van de Zuidas.

  Het miniRondeel met op de achtergrond de kantoorpanden van de Zuidas.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De zon scheen volop tijdens de feestelijke opening.

  De zon scheen volop tijdens de feestelijke opening.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Het miniRondeel heeft een inrichting van Vencomatic, zusterbedrijf van Rondeel bv. De bezetting in het miniRondeel is een stuk lager dan in een ’echte’ Rondeel-stal. ,,We kregen vergunning voor slechts 200 kippen’’, aldus Rondeel-directeur Peter Koelewijn.

  Het miniRondeel heeft een inrichting van Vencomatic, zusterbedrijf van Rondeel bv. De bezetting in het miniRondeel is een stuk lager dan in een ’echte’ Rondeel-stal. ,,We kregen vergunning voor slechts 200 kippen’’, aldus Rondeel-directeur Peter Koelewijn.

  Foto: Hans Bijleveld
 • De Toosjes genieten zichtbaar van hun nieuwe onderkomen.

  De Toosjes genieten zichtbaar van hun nieuwe onderkomen.

  Foto: Hans Bijleveld
 • Beeld van de stalinrichting.

  Beeld van de stalinrichting.

  Foto: Hans Bijleveld

Laatste reacties

 • Momfer

  en dit alles natuurlijk niet geregistreerd als pluimveebedrijf dus geen ikb, kat ,ncae,nvwa ,ai,salmonella, dioxine controle. als professioneel pluimveehouder zou ik mezelf nog wel een keer achter mijn oren krabben
  voordat ik zaken doe met de bedrijven die hier aan meewerken.

 • Sjaak

  Vind het vooral een grappig initiatief, een rondeel in de 'Stad van het bordeel'....

  Zie ook wel wat overeenkomsten tussen de beide 'Toosjes' met hun produktieve 'doosjes' .....
  Zo scharrelen ze heel wat af, de aaibaarheid is groot én het is maatschappelijk verantwoord/geaccepteerd. Vraag me wel af of de rol van de beheerder te vergelijken is met die van een souteneur...
  Als ik de kost zou kunnen verdienen met 200 scharrelende Toosjes, dan koos ik toch voor het rondeel in plaats van het bordeel....;)

 • haam

  volksverlakerij van de eerste soort

 • ep

  Ik zie op de fotoreportage een silo staan. Lijkt mij interessant voor een voerleverancier. 200*120 gram keer 30 dagen is 720 kg per maand.
  WAUW!! Wat zouden ze sturen een 34 tonner?

 • crisismanager

  dus dan gaat timon brandsen eerst aan de consument laten zien wat een pure flauwekul het hele rondeelgebeuren is en gaat dan voorlichting geven over de duurzame veehouderij,de intensieve veehouderij

 • koestal

  pas op voor de vogelgriep !

 • Momfer

  agruniek-rijnvallei,broederij verbeek en natuurlijk vencomatic daar doe je toch geen zaken mee als je geen rondeel hebt. Die promoten jou concurent.

 • Ishtar

  Duurzaam voer, gentech mais ? En gentech soja...........

 • Tonnis

  In mijn optiek heeft Albert Heijn er veel belang bij dat er veel rondeel stallen komen, kunnen zij de prijs dicteren.
  Mijn opa en oma hielden de kippen ook op deze manier, en in hun omgeving zat ook een grote pluimveehouder die hield zijn hennen in een legbatterij, de familie kruit.
  Het kan verkeren.

 • l coumans

  ja tonnis voor het aanbod van rondeeleieren is uitbreiding nog niet nodig, maar juist om de prijs te laten kelderen.

 • slatan

  Waar is de hygienesluis in deze fantastische rondeelstal?

 • EKOZ

  wat een negatieviteit! Is nog groter en nog meer kippen voor nog minder geld dan de enige optie? Of je het wel of niet met rondeel eens bent, er zijn wel consumenten die de kip/ei (weer) waarderen. Moeten we als sector misschien ons voordeel mee doen.

 • joannes

  Een collectief marketing verhaal waar de super, het restaurant, de politiek, de wetenschap, de dierenbescherming, de stallenbouwer, de media, de normen en waarden in de kippenhouderij naar zich toetrekken. De sector discussieert nog en zij, dat collectief, brengen de verpersoonlijkte ¨Toosjes¨ naar de consument met hun huisvesting in de hoop het ¨eitje¨ te verkopen met toebehoren voor de extra marge en aandacht.

 • Khalid en zijn maten

  Oh wat schattig.....Lijkt mij ook makkelijk voor de zwervers die kunnen nu voor niks elke dag een eitje komen pakken en ach een lekker kippenboutje voor niks is ook nooit weg...

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.