Pluimveehouderij

Achtergrond 20 reacties

Opeens staat Dijksma voor de camera's

Opeens stond ze daar. De staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, kwam persoonlijk vertellen hoe de nieuwe maatregelen in verband met de vogelgriep eruit zien.

Voor het oog van de camera's van de nationale televisie en de pers vertelde ze welke maatregelen er getroffen worden "in het belang van de ondernemers met het doel de ziekte zo snel mogelijk te beteugelen"

Het is verschrikkelijk, zei ze, dat nu al zes bedrijven getroffen zijn door de gevolgen van de vogelgriep. Vier bedrijven besmet, twee preventief geruimd. "Families die decennialang hun bedrijf hebben opgebouwd, zijn in een klap hun dieren kwijt." Natuurlijk leeft ze mee met de betrokken ondernemers, zo vertelde ze. "En dat laat ik ook merken, maar niet voor het oog van de camera's."

Het was de eerste keer dat de staatssecretaris zich zo publiekelijk uitte. En daarmee gaf ze impliciet antwoord op de kritiek die ze vrijdag kreeg: ze zou te weinig aanwezig zijn, te weinig voor de troepen staan.

Ze zei het niet, maar het leek alsof ze geluisterd had naar de kritiek die met name door Gert-Jan Oplaat namens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) was geuit.

Ja, erkende ze, er was wel even over gesproken tijdens het overleg tussen het bedrijfsleven, de Dierenbescherming en het ministerie.  Maar veel woorden waren er niet aan vuil gemaakt. Gert-Jan Oplaat had zijn kritiek niet herhaald tijdens het overleg en de staatssecretaris had er ook niet op gereageerd. Het was de Dierenbescherming die de kwestie even op tafel bracht, maar daarna was die even snel weer van tafel.

En natuurlijk, zei Dijksma, had zij oor en oog voor de sector. Voor de ondernemers 'en hun dieren. De grootste criticaster, Gert-Jan Oplaat, constateerde na afloop: het heeft effect gehad.

Laatste reacties

 • koestal

  Goed dat ze dit deed ,ze moet natuurlijk steeds in de buurt van het ministerie zijn ,voor het geval er weer nieuwe gevallen bekend worden en dan weer actie ondernemen

 • Schaapje

  Dijksma is en blijft een stadskind. Ach oog en oor voor een sector. Wat een prachtige woorden, Grote flauwekul. Als je daadwerkelijk zo begaan bent dan sta je direct bij het eerste bedrijf op de stoep om wat steun te betuigen.

 • Mels

  Schaapje,weet jij zeker dat ze dat niet gedaan heeft. Als je zelf zo begaan bent met het lot van die mensen sta je zelf zsm op de stoep om ze een hart onder de riem te steken. Dat geld niet alleen voor Dijksma. Wil ik niet mee zeggen dat ik fan ben van dr. Verre van dat maar het oordeelt zo makkelijk van achter je pc/ipad enz

 • Schaapje

  Mels. Voor diverse agrarische sectoren en aanverwante zet ik mij in. Allemaal belangeloos, en als er mensen op diverse posten gevraagd worden zijn er maar heel weinig of geen die de nek willen uitsteken voor een sector of een taak uit willen toefenen. Hoor en zie dus heel veel.

 • Gijs Gans

  Bijzonder dat de dierenbescherming op zulke belangrijke zaken ook al vooraan zit en dan ook nog probeert om ze tegen elkaar op te zetten.
  laat die lui toch thuis.

 • willem jan

  Gijs dat dacht ik ook als eerste

 • klaasmeijaard

  Geweldig dat Dijksma zich laat zien en filmen, heeft Gert -Jan zijn zin.
  Nu Kamp nog als er een winkelier in de problemen komt omdat er gekocht wordt via internet. Kan hij 24 uur per dag voor de camera staan! Nu er een paar kippen dood gaan is er weer emotie-gestuurde paniek.
  Gert -Jan blij, veel boeren blij, veel anonieme kenners van de sector blij, veel schreeuwers blij (en zet mij maar in die categorie) maar de kop van een dag later is natuurlijk meer dan waar!!
  Een boer leeft op zijn eigen eiland en moet dat bewaken als of hij goud is, tegen actievoerders, tegen verkopers, tegen nieuwsgierigen en tegen zijn eigen gemakzucht.
  Virus is iets zeer gemeens maar die kan je wel dood krijgen in inkomende lucht.

 • jp.bierema

  Ja, wij doen een stofkapje voor en de Big Dutchman warmtewisselaar houdt het met de filters tegen. Denk toch niet dat dat afdoende is maar het helpt natuurlijk altijd.

 • Burnetti

  'Virus is iets zeer gemeens maar die kan je wel dood krijgen in inkomende lucht.' Wil je deze kennis met ons delen, klaasmeijaard?

 • heico1

  Ja ik ben er ook benieuwd naar.
  Weet iemand overigens hoe het zit met de (zwarte) ratten? Worden er op besmette bedrijven ook monsters genomen van evt aanwezig (on)gedierte?
  Ik keek gisteren met onze zoons het Jeugdjournaal .... zwarte ratten - plaag - uitbreidend als olievlek - slecht bestrijdbaar (oa door de nieuwe regels van dit jaar).

 • Broes

  Volgens de website van het Kenniscentrum Dierplagen (bron Journaal)doen ze geen onderzoek naar het besmettingsgevaar bij rattenoverlast. Ze zeggen alleen meer meldingen binnen te krijgen; vooruitlopend op het verbod. Vanaf 1 januari mogen geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt in de buitenlucht.

 • info335

  De maatregelen zijn ongelooflijk onduidelijk voor de pluimveesector! Wat mag wel en niet?? Regels zijn waarschijnlijk door 'theorie' mensen bedacht maar niet in praktijk uitvoerbaar.

 • jp.bierema

  In Nederland gaat vrijwel alles anders dan het behoort te gaan.
  Ratten en muizen vang je buiten op met gif in verzegelde bakken, maar nee het moet straks met lokaas en als je dan opname ziet mag je klemmen zetten. Ze zijn van de pot gerukt, het gaat niet werken. Ja in een flatgebouw op 12 hoog. Overal zie ik in het donker bruine ratten uit de bermen schieten en die willen met natte en kou de gebouwen in. Wat een stinkerij wordt dat als ze daar doodgaan op plekken waar je niet bij kunt. Maar zoals gezegd: dat is Nederland. De natuur en milieu, daar draait het om.
  In de Waddenzee slaat de zeehondengriep toe, geen wonder als er te veel rondzwemmen.
  Trekvogels idem dito, heel NW Europa is vergeven van de ganzen.
  Ga zo maar door, konijnen te veel in de vrije natuur: Mixomatose slaat vanzelf toe. Allemaal ziekten/virussen die in de vrije natuur ontstaan.
  De oplossing: regulering door de mens zoals van vroeger uit de gewoonte was.

 • agratax2

  jp.bierema. Geldt je opmerking over te veel dieren en ziektes die dan in een epedimie ontaarden ook voor de mens?

 • Burnetti

  @agratax1: het antwoord is ja. Hoge mensdichtheid geeft meer infectieziektes. Daarnaast speelt armoede, gebrek aan preventie en ontoegankelijke gezondheidszorg een rol. Deze gedachte is in de historie meermalen oneigenlijk misbruikt om selectief groepen mensen uit te dunnen. Dit gebeurt in delen van de wereld nog steeds.

 • jp.bierema

  Nee, en ook niet voor onze intensieve veehouderij. Bij onszelf en bij onze dieren hebben wij de mogelijkheid om in te grijpen. Oudere mensen halen een griepprik, voor diverse ziekten hebben de meeste Nederlanders entingen ondergaan en dat is ook wat wij met onze dieren doen, of niet.
  Willen we zeehonden enten moet het net als in Zuid-Aziatische landen met de zalm, daar gooien ze hele afgedamde wateren vol met antibiotica volgens Wakker Dier tenminste. Dat is dus niet mogelijk met zeehonden en ook trekvogels zijn niet te enten. Dus moet je zorgen dat er een gebalanceerde hoeveelheid is. Met ganzen is dat dus ook niet zo, wil je het niet geloven dan nodig ik je uit hier te komen kijken en kun je me gelijk helpen als vogelverschrikker. Zo gauw als de depressies het weer overnemen zitten al deze dieren op de akkers en vreten alles op en schijten de hele wereld er onder. Ik heb het hier dan over koppels van duizenden exemplaren.
  Dus de Vries het antwoord is geen ja maar nee.

 • trijnie

  Teveel dieren, mensen op één hoop ja bierema, zou dat ook niet zo zijn bij al die tienduizenden kippen op één hoop?
  Al die varkens op één hoop?
  Al die geiten op één hoop?
  Koeien?
  Mest?
  Het financiële risico wordt er in ieder geval niet kleiner van, en daar betalen we allemaal, de belastingbetalers, aan mee, of we nu willen of niet.

 • alco1

  @trijnie. Vergeet niet hoeveel de belasting betaler meer moet betalen als de 'Op één hoop' landbouw er niet meer zou zijn.
  Dat een sector miljarden in het laatje brengt en heel veel werkgelegenheid bied wordt gemakshalve vergeten, maar o o o dat dat vergoeden van calamiteiten.

 • koestal

  trijnie@ teveel auto,s op de weg kost de belastingbetaler ook geld,aan de ebola betaalt Nederland ook al miljoenen,de Karel Doorman vaart ook niet gratis

 • koestal

  Dijksma staat breeduit voor de camera,s

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.