Mechanisatie

Nieuws

Trend: rvs-plaat beschermt dure trekkerspiegels

Populair in Engeland: rvs-platen die dure buitenspiegels beschermen tegen overhangende takken. Op vrachtwagens is het bijna gemeengoed, en ook steeds meer trekkerchauffeurs monteren deze platen.

In Engeland – waar weggetjes doorgaans krap zijn, en overhangende takken veel voorkomen – rijden veel vrachtwagens rond met rvs-platen aan de buitenspiegels. Chauffeurs proberen daarmee hun dure spiegels te beschermen tegen de klap van een laaghangende tak. Ook steeds meer trekkerchauffeurs monteren deze rvs-platen nu: enerzijds om een spiegel te beschermen, en anderzijds omdat sommigen het mooi vinden staan.

Spiegel steeds duurder

Tom Lee uit Crediton (Zuid-Engeland) speelt hier handig op in en heeft er zijn werk van gemaakt. Lee zegt inmiddels ruim duizend spiegelbeschermers te hebben verkocht voor trekkers, en merkt op recentelijk veel vraag te krijgen uit Ierland. Hij kan wel verklaren waarom de zogeheten Mirror Guards zo populair zijn geworden: “Spiegels op moderne trekkers zijn simpelweg onwijs duur geworden. Een elektrisch verstelbare en verwarmde spiegel mét groothoek en bevestiging kan zomaar € 800 kosten. Zonde om die stuk te rijden.”

Lees verder onder de foto

De dunne en beetje buigzame rvs-platen absorberen een deel van de impact van een laaghangende tak. - Foto: Bob Karsten
De dunne en beetje buigzame rvs-platen absorberen een deel van de impact van een laaghangende tak. - Foto: Bob Karsten

Dun en buigzaam

De bouwer werkt aan verschillende designs, omdat kopers zo’n beschermkap ook mooi vinden staan aan de trekker. Maar het primaire doel is om de spiegel te beschermen. “Het materiaal is vrij dun en een beetje buigzaam. Daardoor absorbeert het plaatje een deel van de impact van een tak.”

De rvs spiegelbeschermers zijn te koop op de webshop van Tom Lee Engineering en kosten € 120 tot € 155, afhankelijk van het model. Dat is exclusief verzendkosten.

Lee verkocht nog niet in Nederland, wél in Frankrijk en Duitsland, en toen kostte het verzenden grofweg € 20. Wie googelt op ‘Mirror Guards Stainless Steel’ kan nog een aantal (kleinere) aanbieders vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.