Mechanisatie

Nieuws

Dewulf introduceert lichte bunkerverstekrooier

De Belgische rooierfabrikant Dewulf heeft een lichte tweerijige bunkerverstekrooier ontwikkeld, genaamd Torro. De nieuwe machine wordt woensdag 13 september geïntroduceerd tijdens het aardappelevenement Potato Europe in Emmeloord.

Het rooiprincipe van de nieuwe rooier is op basis van een loofdoorvalmat en vlakke egelbanden. Dewulf heeft met de R2080 al een bunkerverstekrooier in haar programma, maar deze is voorzien van een elevator en vanwege zijn schonend vermogen en relatief hoge eigen gewicht minder geschikt voor de lichte zandgronden.

Lichte rooier kan met lichte trekker toe

De Torro weegt leeg minder dan 10 ton. Ook volstaat een trekker van slechts 76 kW (100 pk). De bunker omvat standaard 5,5 ton. Telers die kiezen voor de optie vulautomatisatie kunnen dat verhogen tot 6 ton. Ook rijdend lossen is een optie.

Standaard staat de rooier op Trelleborg 600/55 R26,5 banden, maar optioneel is ook op beide wielen de grotere maat 850/45 R30,5 verkrijgbaar. Een tweede optie is links de 850/45 R30,5 te vervangen door twee Mitas 320/85 R38 cultuurbanden, zodat bij doorsteken de twee banden tussen de ruggen rijden in plaats van 1 brede band er overheen.

De Torro van Dewulf werkt volgens het rooiprincipe met een loofdoorvalmat en vlakke egelbanden. - Foto's: Dewulf
De Torro van Dewulf werkt volgens het rooiprincipe met een loofdoorvalmat en vlakke egelbanden. - Foto's: Dewulf

Gekromde doorvalmat beperkt valhoogte

De rooier is voorzien van enkele noviteiten. Bijzonder aan de Torro is de gekromde doorvalmat, zodat de valhoogte beperkt wordt tot een minimum en de rooiunit voortdurend parallel blijft aan het veld, terwijl de rooier steeds horizontaal gehouden wordt. Dewulf noemt dat gepatenteeerde systeem Inclino Master-technologie.

Rooikit wisselen in een kwartier

Wisselen tussen verschillende rooikits vereist slechts een kwartier dankzij het Quick Change System.

Met de Torro wil machinefabrikant Dewulf de concurrentie aangaan met de AVR Spirit 6200 en Grimme SE260. De serieproductie van deze rooimachine start in 2018.

Linksachter kan een breed wiel of twee smalle cultuurbanden gemonteerd worden.
Linksachter kan een breed wiel of twee smalle cultuurbanden gemonteerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.