Mechanisatie

Nieuws

Simpele allrouder van Same

Groß-Umstadt (D) – De Same Explorer3 100 in de TREKKER-duurtest kwam niet zonder ongemakken door zijn eerste 3.500 praktijkuren heen. Dit viel echter in de categorie klein leed; de Same bleek beslist geen miskoop.

De melkveehouder die zijn Explorer3 ter beschikking stelde, heeft van zijn aankoop geen spijt. Onze testkandidaat - ingezet voor grondbewerking, voederwinning en voeren - is als hoofdtrekker niet ontzien. De 4 liter viercilinder Deutz-motor uit de 2012-serie verbruikt met een zware zaaicombinatie van 3 meter 12 l/u. Dat is dik in orde. En dankzij de viertoerige aftakas is het verbruik bij licht werk, bijvoorbeeld met schudder en hark, ook goed. Het reparatiedagboek: nieuwe V-snaar en accu, bij 2.700 uur radiateur lek (vervangen), handopvoerpomp vanwege kapotte afdichting vervangen, poreuze brandstofslang lek.

De gebruiker verplaatste wel de knop voor activering van het elektronisch toerentalgeheugen van de motor; pal achter de handgashendel was deze slecht bereikbaar. En buiten monteerde hij op beide achterspatborden een extra knop voor het activeren van het toerentalgeheugen. Overigens een dikke pluim voor de keuze uit vier toerentallen (540/540E/1000/1000E), perfect voor een allround trekker! Wel jammer dat automatische in- en uitschakeling op basis van hefhoogte ontbreekt. Bepaald niet perfect is de bediening van de toerentalkeuze. Na 2.800 uur brak de bevestiging achter op de trekker. In plaats van een nieuwe kabel te monteren volstaat een nieuwe moer. En ondanks het spaarzame gebruik ervan, brak toch meerdere malen de trekveer van het koppelingspedaal. Verder is de afdichting van het koppelingshuis vervangen.

Meer over de duurtestresultaten van deze Same Explorer3 leest u in editie 321 van TREKKER, nu vers van de pers. In de vrije verkoop voor €9,95. Of neem een abonnement! Samenvattend: de trekker bewees zich met zijn 73 kW (99 pk) als allrounder. Tijdens de ruim 3.500 draaiuren waren er geen problemen die tot acute stilstand leidden. Los van de lekkage van het koppelingshuis en de kapotte radiateur waren er voornamelijk kleine reparaties.

Foto

  • Simpele allrouder van Same

Nico Rodenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.