Mechanisatie

Nieuws 2 reacties

Case New Holland legt productie Zedelgem tijdelijk stil

CNH sluit haar combinefabriek in België rond de jaarwisseling gedurende ruim zes weken. Dat melden diverse Belgische media dit weekend.

Volgens de vakbonden zou het bedrijf de productie van 26 november tot 9 januari volledig stil willen leggen. Gevolg is dat ruim 2.000 productiemedewerkers in die periode een ww-uitkering moeten aanvragen.

De CNH-fabriek in Zedelgem beslaat een oppervlakte van 17 hectare en is met meer dan 2.500 werknemers (2013) de grootste werkgever in West-Vlaanderen. Combines vormen de hoofdmoot van wat er uit de fabriek rolt. Jaarlijks bouwt New Holland er zo'n 3.300 in de Belgische fabriek, zowel schudder- als rotordorsers.

Ook in 2009 werden tijdelijk 1.500 medewerkers op non-actief gesteld, in tegenstelling tot komende winter draaide de productie toen wel door. Aanleiding destijds was de  plotselinge invoerheffing die Rusland op Europese landbouwmachines afkondigde. Nu zou de tijdelijke sluiting het gevolg zijn van een optelsom van drie factoren. Naast het algemene negatievere marktsentiment en de jaarlijks terugkerende seizoensdip in de vraag naar combines, is ook de onrust rondom Oekraïne en Rusland debet aan de vooralsnog tijdelijk lagere vraag.

CNH staat overigens niet alleen, volgens cijfers van de Europese branchevereniging  CEMA verwacht 51 procent van de machinefabrikanten de komende tijd een omzetdaling.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus 49% heeft de kop in het zand.

  • kanneger

    Of die 49% heeft al zo diep in het dal gezeten dat ze nu toch nog omzetstijging hebben...

Of registreer je om te kunnen reageren.