Mechanisatie

Nieuws 2416 x bekeken 7 reacties

Mechanische kweekbestrijding

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) gaat voor de kweekbestrijding een Deense machine inzetten, de Kvik Up.

Vanuit de proefboerderij in Wijnandsrade gaat deze in loonwerk, inclusief trekker en chauffeur, de regio in. Doel van de WML is het gebruik van gewasbeschermingsmiddel te verlagen. Om het gebruik van de Kvik up te stimuleren houdt WML het tarief laag, enkele tientjes per uur. Wortelonkruiden als kweek vormen een toenemend probleem, omdat boeren in Limburg veel niet-kerende grondbewerking toepassen als erosie-bestrijding. De Kvik Up heeft een draaiende as met tanden. Deze tanden trekken de wortels naar boven, waar ze uitdrogen. De Kvik Up zal vooral ingezet worden bij de teelt van bieten, brouwgerst en mais.

Laatste reacties

 • info36

  Round up werkt beter volgens mij. Al dat geneuzel.

 • beeldman
  Panellid

  Ben wel benieuwd. Zeker of de bovenlaag van de zandgrond niet de rul wordt.

 • vink

  Mechanische kweekbestrijding werkt alleen in een droge zomer als je er wekelijks met de triltand zonder rol doorgaat en dus geen gewas teelt.

 • agratax2

  Waarom deze nieuwe mogelijkheid af kraken? Laten we eerst enkele jaren proef draaien afwachten en dan oordelen.

 • Jan-Zonderland

  Round Up ready bieten telen zou een prima oplossing wezen maar dat zal er voorlopig wel niet in zitten voor die boeren.

 • ed12345

  Het is beslist geen gemakkelijke taak ;Geen kerende grondbewerking ,in een streek wonen waar het land verre van vlak is ,dus de grond intensief bewerken met b.v. triltand en dan laten liggen in een absoluut NO NO dan toch een mechanische kweek bestrijding geen gemakkelijke opdracht

 • JoepB

  Uit eigen ervaring kan ik melden dat deze machine prima werkt, mits je er goed weer op krijgt. Ik heb het ook ooit s'winters gedaan bij droge oosten wind, dat ging ook prima.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.