Mechanisatie

Nieuws 5557 x bekeken 6 reacties

John Deere koppelt werktuig automatisch aan

Doetinchem - John Deere ontwikkelde een methode om een getrokken machine helemaal automatisch aan de trekker te koppelen, inclusief aftakas, hydrauliekslangen en elektronica. De trekker stuurt zelfs zichzelf naar het werktuig.

John Deere noemt haar systeem 'Autoconnect' en ontvangt hiervoor een zilveren medaille op de aankomende Sima-show in Parijs eind februari 2015.

Hoe het werkt? De basis is de bekende 'Engelse' oppikhaak waaraan een K80-kogelkop zit. Deze is hydraulisch uitschuifbaar en beweegt omhoog en omlaag via de hefinrichting van de trekker. Tot zo ver weinig spannend, omdat de uitschuifbare oppikhaak al tientallen jaren op de markt is.

Het vernuft schuilt in twee zaken. Ten eerste dat de combinatie van stuurautomatiek en twee camera's achterop de trekker het mogelijk maken dat de trekker zich autonoom (uit zichzelf) achteruit naar de aankoppelbok stuurt en vervolgens aankoppelt. De stuurautomatiek werkt als de trekker maximaal 10 meter verwijderd is van het werktuig. Het tweede vernuft schuilt in een slimme multikoppelbok die in één keer aftakas, olieaansluitingen en elektronica aansluit aan de trekker. Deze zogenoemde multikoppelaars zijn al langer bekend bij voorladers en aanbouwdelen, maar werden tot nu toe niet of nauwelijks toegepast achterop de trekker. Voor zover bekend werkt AutoConnect alleen op getrokken werktuigen en zal het leverbaar zijn op alle 6R-series en groter.

Foto

 • John Deere nadat de trekker autonoom naar het werktuig rijdt, raapt de uitschuifbare oppikhaak het werktuig op, koppelt het aan de trekker en sluit vervolgens automatisch aftakas, hydrauliek en elektronica aan.

  John Deere nadat de trekker autonoom naar het werktuig rijdt, raapt de uitschuifbare oppikhaak het werktuig op, koppelt het aan de trekker en sluit vervolgens automatisch aftakas, hydrauliek en elektronica aan.

Laatste reacties

 • marc47

  filmpje !

 • Bas van Hattum
  Redactie

  @ Jorislenting: dank voor je waardevolle toevoeging.

 • farmerbn

  Moet je je machines wel meer dan 10 meter uit elkar zetten anders koppelt je sjonnie steeds de verkeerde machine aan!

 • Trot

  hoe krijgt dit systeem het voor elkaar om de aftakas altijd goed aan te koppelen? volgens mij gebeurt het nog al eens dat de spiebaan van de aftakas niet gelijk staat met de aftakas aan de trekker, hoe wordt dit opgelost? volgens mij moet je dan als nog de trekker uit om de aftakas goed aan te koppelen

 • farmerbn

  Zouden ze een systeem gebruiken zoals kuhn dat heeft met die schudders? Elke machine heeft dan die vingers vast aan de machine met daaraan een gewone aftakas die langer en korter kan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.