Foto: Martin Smits MechanisatieFoto

Breed assortiment Massey Fergusons in Nij Beets

Door de coronatijd zijn er dit jaar vrijwel geen oldtimer-evenementen of rondritten. Toch is er wel een enkele lokale bijeenkomst, zoals bij melkveehouder en Massey Ferguson-liefhebber Jan-Arend Poppinga in Nij Beets (Fr.).

Poppinga speelde al langer met het idee om een Massey Ferguson-dag op zijn bedrijf te organiseren. Dit jaar moest het er maar een keer van komen. Door de coronaproblematiek – en omdat het evenement voor het eerst werd georganiseerd – heeft Poppinga de omvang en vooral de publiciteit bescheiden gehouden. Niettemin stonden er zo’n 90 trekkers en enkele werktuigen bij Poppinga, gesorteerd naar type en bouwjaar in de wei. Het werd voor de deelnemers een mooie dag.

Verschillen in trekkers

Gewone en toch ook een aantal ongewone trekkers waren stof voor vele gesprekken. Die beginnen met verschillen in uiterlijke kenmerken van de diverse typen en eindigen bij het aantal graden voorinspuiting en het aantal boutjes in het kroonwiel van het differentieel.

  • In de ochtend arriveren de deelnemers met een breed assortiment aan trekkers van verschillende generaties bij Arend Poppinga in Nij Beets (Fr.). Hier komen Taeke Jan en Wilko Hoogeveen uit Boerakker het erf op met hun keurig gerestaureerde 2680 en de 133 die opa Hoogeveen destijds nieuw heeft gekocht. Achterop de aanhanger staat de recent gebouwde Pro-Stock 1155. - Foto's: Martin Smits

    In de ochtend arriveren de deelnemers met een breed assortiment aan trekkers van verschillende generaties bij Arend Poppinga in Nij Beets (Fr.). Hier komen Taeke Jan en Wilko Hoogeveen uit Boerakker het erf op met hun keurig gerestaureerde 2680 en de 133 die opa Hoogeveen destijds nieuw heeft gekocht. Achterop de aanhanger staat de recent gebouwde Pro-Stock 1155. – Foto’s: Martin Smits

  • Loonbedrijf De Vries uit Oudega betreedt het toneel met meerdere trekkers. Onder andere deze nog in goede staat verkerende 595 MKII. In 1974 begon MF met het vervangen van de 100-serie door de 500-serie, met de 595 (aanvankelijk rode wielen). Pas in 1976 ging het volop los en werd de hele 100-serie vervangen door de 500-serie.

    Loonbedrijf De Vries uit Oudega betreedt het toneel met meerdere trekkers. Onder andere deze nog in goede staat verkerende 595 MKII. In 1974 begon MF met het vervangen van de 100-serie door de 500-serie, met de 595 (aanvankelijk rode wielen). Pas in 1976 ging het volop los en werd de hele 100-serie vervangen door de 500-serie.

  • In 1936 begon de Ferguson-geschiedenis met de introductie van de Ferguson A. Geproduceerd door David Brown in het Britse Huddersfield en op de markt gebracht door Harry Ferguson. Dit was ’s werelds eerste trekker met hydraulische driepunts-hefinrichting met trekkrachtregeling. De samenwerking duurde tot 1939. Harry Ferguson had inmiddels afspraken gemaakt met Henry Ford, de beroemde ‘handshake agreement’. In samenwerking met Ford werd de trekker volledig opnieuw ontworpen en bij Ford in de Verenigde Staten in productie genomen. Pas na de Tweede Wereldoorlog nam Ferguson de trekkers zelf in productie in Coventry (Gr.-Br.).

    In 1936 begon de Ferguson-geschiedenis met de introductie van de Ferguson A. Geproduceerd door David Brown in het Britse Huddersfield en op de markt gebracht door Harry Ferguson. Dit was ’s werelds eerste trekker met hydraulische driepunts-hefinrichting met trekkrachtregeling. De samenwerking duurde tot 1939. Harry Ferguson had inmiddels afspraken gemaakt met Henry Ford, de beroemde ‘handshake agreement’. In samenwerking met Ford werd de trekker volledig opnieuw ontworpen en bij Ford in de Verenigde Staten in productie genomen. Pas na de Tweede Wereldoorlog nam Ferguson de trekkers zelf in productie in Coventry (Gr.-Br.).

  • Trekkers met vierwielaandrijving werden pas bij de 500-serie flink verkocht. In de nadagen van de 100-serie was vanaf de 168 ook vierwielaandrijving al een fabrieksoptie. Van de 188 zijn de meeste trekkers met vierwielaandrijving geleverd. Wellicht nog met aangedreven vooras, die afkomstig was van Landini. Daarin had MF een belangrijk aandeel.

    Trekkers met vierwielaandrijving werden pas bij de 500-serie flink verkocht. In de nadagen van de 100-serie was vanaf de 168 ook vierwielaandrijving al een fabrieksoptie. Van de 188 zijn de meeste trekkers met vierwielaandrijving geleverd. Wellicht nog met aangedreven vooras, die afkomstig was van Landini. Daarin had MF een belangrijk aandeel.

  • In 1972 kwam de 1200 op de markt, voorzien van een 105 pk zescilinder Perkins-motor en assen en transmissie van een 100-serie MF. Net iets eerder kwamen in Noord-Amerika de 1500 en de 1800 op de markt. Wat vormgeving betreft is er wel wat gelijkenis, maar technisch zijn het totaal verschillende trekkers.

    In 1972 kwam de 1200 op de markt, voorzien van een 105 pk zescilinder Perkins-motor en assen en transmissie van een 100-serie MF. Net iets eerder kwamen in Noord-Amerika de 1500 en de 1800 op de markt. Wat vormgeving betreft is er wel wat gelijkenis, maar technisch zijn het totaal verschillende trekkers.

  • Van de 1155 zijn in Nederland destijds maar enkele exemplaren verkocht. Inmiddels is de trekker door import uit het buitenland geen onbekende meer in Nederland. De achtcilinders zijn dankbare uitgangspunten voor pullers in diverse klassen, tot en met Super- en Prostock toe. De Red Adventure van de familie Hoogeveen uit Boerakker is een recente toevoeging aan het strijdtoneel.

    Van de 1155 zijn in Nederland destijds maar enkele exemplaren verkocht. Inmiddels is de trekker door import uit het buitenland geen onbekende meer in Nederland. De achtcilinders zijn dankbare uitgangspunten voor pullers in diverse klassen, tot en met Super- en Prostock toe. De Red Adventure van de familie Hoogeveen uit Boerakker is een recente toevoeging aan het strijdtoneel.

  • In 1980 waren de 2640 en 2680 het begin van een nieuwe generatie MF’s, en had Massey Ferguson eindelijk in het segment van 120-140 pk een trekker die de concurrentie goed aankon. De cabine en ook de hele ergonomie in de cabine zijn sterk afgeleid van de iets eerder op de markt verschenen Amerikaanse 2700-typen. Technisch waren dat verder volledig verschillende trekkers. De introductie van deze serie maakte ook meteen een eind aan de 1250-kniktrekker, die tot dan toe de zwaarste Europese, door MF geproduceerde trekker was.

    In 1980 waren de 2640 en 2680 het begin van een nieuwe generatie MF’s, en had Massey Ferguson eindelijk in het segment van 120-140 pk een trekker die de concurrentie goed aankon. De cabine en ook de hele ergonomie in de cabine zijn sterk afgeleid van de iets eerder op de markt verschenen Amerikaanse 2700-typen. Technisch waren dat verder volledig verschillende trekkers. De introductie van deze serie maakte ook meteen een eind aan de 1250-kniktrekker, die tot dan toe de zwaarste Europese, door MF geproduceerde trekker was.

  • Coronatijd is geen goede tijd voor het organiseren van evenementen. Echter kleinschalig en met een beetje begrip voor elkaar lukte het in Nij Beets goed om er toch een mooie dag van te maken. Met een goede opkomst en een mooi assortiment trekkers op het veld, was het beslist een geslaagde dag.

    Coronatijd is geen goede tijd voor het organiseren van evenementen. Echter kleinschalig en met een beetje begrip voor elkaar lukte het in Nij Beets goed om er toch een mooie dag van te maken. Met een goede opkomst en een mooi assortiment trekkers op het veld, was het beslist een geslaagde dag.

Beheer
WP Admin