Mechanisatie

Foto & video

Getest: Michelin EvoBib versus MachXBib

In 2017 introduceerde Michelin de zogenoemde EvoBib ‘compromisloze’ trekkerband. Maar is deze dure band de investering wel waard? Wij testten de EvoBib en vergeleken hem met de ‘standaard’ Michelin MachXbib.

De Michelin EvoBib zou de eerste ‘compromisloze’ trekkerband zijn die, mede dankzij een bandendrukwisselsysteem, zich op de weg gedraagt als een echte transportband, en in het veld als een echte, zachte tractieband. De EvoBib is dan ook van het type VF, wat staat voor ‘Very Flexible’, wat ervoor zou moeten zorgen dat de band op een veel lagere spanning mag dan de traditionele trekkerband.

Minder slijtage, lager brandstofverbruik

De doelen van Michelin zijn helder; de EvoBib zou moeten zorgen voor minder slijtage en een lager brandstofverbruik en dus ook een veel langere levensduur genieten. Maar zijn die beloftes écht sterk genoeg om de aanschaf van de EvoBib, die ruim 60% duurder is, te verantwoorden?

Lees verder onder de foto‘s


  • Getest: de Michelin EvoBib-trekkerband, vergeleken met de standaard MachXBib-band. De resultaten zijn verbluffend. Binnenkort meer in Trekker-magazine. - Foto's Michel Velderman

    Getest: de Michelin EvoBib-trekkerband, vergeleken met de standaard MachXBib-band. De resultaten zijn verbluffend. Binnenkort meer in Trekker-magazine. - Foto's Michel Velderman

  • De banden zijn onder meer getest op trekkracht, wegligging, geluid, voetprint en brandstofverbruik.

    De banden zijn onder meer getest op trekkracht, wegligging, geluid, voetprint en brandstofverbruik.

Om dat uit te vinden hebben we een uitgebreide test georganiseerd waarin we veel eigenschappen van de EvoBib hebben getest én vergeleken met de – min of meer – vergelijkbare gangbare trekkerband, de Michelin MachXBib. Alle geteste banden zijn van de maat 710/70 R42 met bijpassende voorbanden in de maat 600/70 R30.

Lees verder onder de video

Trekkracht

We hebben beide bandtypen onder meer getest en vergeleken op trekkracht, waarbij een onafhankelijk testinstituut, het Finse Eurofins Expert Services, met moderne apparatuur de verschillen tussen de banden heeft vastgelegd.

Er is ook getest op wegligging en brandstofverbruik waarbij de trekker, een New Holland T7.315 HD met een volle kipper, over een heel lang traject is gevolgd.

Verschillen zijn enorm

En tot slot hebben we de banden op stabiliteit getest én het contactoppervlak gemeten tussen band en bodem. En dan kan je niet anders stellen dan dat de verschillen enorm zijn.

Hoe we dat allemaal gedaan hebben en wat de uitslagen zijn van al deze testonderdelen, is de komende maanden te lezen in TREKKER-magazine.

Of registreer je om te kunnen reageren.