Mechanisatie

Foto & video 4 reacties

USA Farm Progress (part 2)

Decatur (VS) - 1, 2, en 3 september was Decatur, Illinois, 'the place to be'. De Farm Progress show was er in volle gang, in advertenties aangeprezen als de 'Super Bowl of American Agriculture'.

Farm Progress is gericht op de Amerikaanse Midwest. Mais en soja tot aan de einder op vaak zwarte, zware, maar ook heel vruchtbare grond. De melkveehouderij bloeit, en zeker ook varkens en kippen zijn er genoeg te vinden. Maar op hooibouw en mestverwerking na heeft de show op dat gebied weinig te bieden. Een ploeg zul je er niet vinden; grote zaaimachines en schijveneggen des te meer.

Foto

 • USA Farm Progress (part 2)
  Foto: Martin Smits
 • Amerikanen houden nogal van ruimte. En die is er ook meer dan genoeg. De stand van Kinze, een toonaangevende fabrikant van zaaimachines en overlaadwagens, is daar een voorbeeld van. Het showterrein is bijna 40 hectare groot. Hoewel er toch veel bezoekers zijn, heb je (mede door het 100 hectare grote demonstratieterrein er omheen) meestal lekker de ruimte om de boel te bekijken.

  Amerikanen houden nogal van ruimte. En die is er ook meer dan genoeg. De stand van Kinze, een toonaangevende fabrikant van zaaimachines en overlaadwagens, is daar een voorbeeld van. Het showterrein is bijna 40 hectare groot. Hoewel er toch veel bezoekers zijn, heb je (mede door het 100 hectare grote demonstratieterrein er omheen) meestal lekker de ruimte om de boel te bekijken.

 • Het type 1300 is de op een na grootste overlaadwagen van Kinze. 1300 staat voor 1.300 bushel inhoud. Graanopbrengsten worden niet in gewicht maar in volume uitgedrukt. Een bushel is net iets meer dan 35 liter. Er gaat dus zo'n 45 kuub in. Goede mais brengt in de Midwest zo'n 220 bushel per acre op. Mais is 25,4 kilo per bushel dus dan zit je op 14 ton per hectare. Kinze levert ook het model 1500. Daar gaat dus 38 ton mais in.

  Het type 1300 is de op een na grootste overlaadwagen van Kinze. 1300 staat voor 1.300 bushel inhoud. Graanopbrengsten worden niet in gewicht maar in volume uitgedrukt. Een bushel is net iets meer dan 35 liter. Er gaat dus zo'n 45 kuub in. Goede mais brengt in de Midwest zo'n 220 bushel per acre op. Mais is 25,4 kilo per bushel dus dan zit je op 14 ton per hectare. Kinze levert ook het model 1500. Daar gaat dus 38 ton mais in.

 • Ook blauw, maar dan van New Holland: een zelfrijdende spuitmachine. Vorig jaar nam CNH Miller over, waardoor het bij de spuitmachines nu ook met de grote jongens mee kan doen. Zelfrijdende spuiten zijn een belangrijke markt geworden nu boeren steeds meer met eigen machines spuiten en strooien. Eerder was het vooral de coöperatie of handelaar die dat verzorgde, of waar je de machine ophaalde. De laatste jaren wordt mais niet alleen meer tegen onkruid gespoten, maar ook tegen ziekten, in een hoog gewas. Het belang van bodemvrijheid wordt daardoor met grote letters geschreven.

  Ook blauw, maar dan van New Holland: een zelfrijdende spuitmachine. Vorig jaar nam CNH Miller over, waardoor het bij de spuitmachines nu ook met de grote jongens mee kan doen. Zelfrijdende spuiten zijn een belangrijke markt geworden nu boeren steeds meer met eigen machines spuiten en strooien. Eerder was het vooral de coöperatie of handelaar die dat verzorgde, of waar je de machine ophaalde. De laatste jaren wordt mais niet alleen meer tegen onkruid gespoten, maar ook tegen ziekten, in een hoog gewas. Het belang van bodemvrijheid wordt daardoor met grote letters geschreven.

 • Door de overname van Flexicoil kwam CNH ook in de wereld van de graanzaaimachines terecht. De P-serie zaadwagens is nieuw dit jaar. Afgebeeld het middelgrote type met 16 kuub inhoud. De grootste heeft een inhoud van zo'n 33 kuub. Hij hangt achter een pneumatische zaaimachine die in tien secties wordt bediend. 500 pk-plus ervoor, en je kunt 20 tot 30 hectare per uur zaaien.

  Door de overname van Flexicoil kwam CNH ook in de wereld van de graanzaaimachines terecht. De P-serie zaadwagens is nieuw dit jaar. Afgebeeld het middelgrote type met 16 kuub inhoud. De grootste heeft een inhoud van zo'n 33 kuub. Hij hangt achter een pneumatische zaaimachine die in tien secties wordt bediend. 500 pk-plus ervoor, en je kunt 20 tot 30 hectare per uur zaaien.

 • Ook New Holland. Een TS 6.10. Een typische trekker voor de veehouder. Vanouds is New Holland een belangrijke leverancier van hooibouwwerktuigen, en die zijn nog steeds in de rood-met-gele kleurstelling uitgevoerd.

  Ook New Holland. Een TS 6.10. Een typische trekker voor de veehouder. Vanouds is New Holland een belangrijke leverancier van hooibouwwerktuigen, en die zijn nog steeds in de rood-met-gele kleurstelling uitgevoerd.

 • Geen vergelijking tussen rood en groen, maar een proefrit om kennis te maken met de eigenschappen van brede banden bij GoodYear.

  Geen vergelijking tussen rood en groen, maar een proefrit om kennis te maken met de eigenschappen van brede banden bij GoodYear.

 • Dubbellucht is heel gewoon in Amerika, vaak op relatief smalle banden. Maar enkellucht kan een alternatief zijn: 1250/35 R46 voor de kniktrekker of 1100/45 R46 voor de 'gewone' trekker. Dan heb je dus op enkellucht al tot 2,50 meter breedte aan banden, plus nog een metertje ruimte ertussen... Voor Europa dus geen optie.

  Dubbellucht is heel gewoon in Amerika, vaak op relatief smalle banden. Maar enkellucht kan een alternatief zijn: 1250/35 R46 voor de kniktrekker of 1100/45 R46 voor de 'gewone' trekker. Dan heb je dus op enkellucht al tot 2,50 meter breedte aan banden, plus nog een metertje ruimte ertussen... Voor Europa dus geen optie.

 • Drainage wint aan populariteit. Het concept van een Amerikaanse draineermachine komt overeen met het Europese. Maar ook hier is het van dik hout zaagt men planken. Vanwege de grote percelen gaat er trouwens vaak een heel wat dikkere buis de grond in.

  Drainage wint aan populariteit. Het concept van een Amerikaanse draineermachine komt overeen met het Europese. Maar ook hier is het van dik hout zaagt men planken. Vanwege de grote percelen gaat er trouwens vaak een heel wat dikkere buis de grond in.

 • Draineren is echt grond verzetten. Hoewel er zo'n beetje sleufloos wordt gewerkt, komt de grond toch tussen een halve en een hele meter omhoog. De bodem rond Decatur behoort tot het beste van de Midwest, en is vergelijkbaar met de zwarte aarde waar ook Oekraïne bekend om is. Mooie, zwarte grond, maar wel behoorlijk zwaar. Geen Betuwse of Oldambter klei, maar ook beslist geen zavel.

  Draineren is echt grond verzetten. Hoewel er zo'n beetje sleufloos wordt gewerkt, komt de grond toch tussen een halve en een hele meter omhoog. De bodem rond Decatur behoort tot het beste van de Midwest, en is vergelijkbaar met de zwarte aarde waar ook Oekraïne bekend om is. Mooie, zwarte grond, maar wel behoorlijk zwaar. Geen Betuwse of Oldambter klei, maar ook beslist geen zavel.

 • Agco stopte enige tijd geleden met de productie van de SpraCoupe. Het officiële excuus luidt dat ze over moesten naar een Fase IV-motor. GVM, in Pennsylvania dealer van SpraCoupe, voorzag nog steeds een markt voor zo'n lichtgewicht hogesnelheidsmachine, voor kleinere bedrijven van zo rond 1.000 hectare. Nadere studie leerde dat Agco alleen patent had op de cabine en de spuitbomen. Dus bouwden ze een look-alike van de SpraCoupe. Omdat ze kleine aantallen maken, mogen ze nog een 130 pk Cummins Fase IIIA-motor monteren. Verder een eigen ontwerp cabine en boom erop. Staat in de prijslijst voor $150.000 (€135.000) en is afgelopen februari voor het eerst gepresenteerd.

  Agco stopte enige tijd geleden met de productie van de SpraCoupe. Het officiële excuus luidt dat ze over moesten naar een Fase IV-motor. GVM, in Pennsylvania dealer van SpraCoupe, voorzag nog steeds een markt voor zo'n lichtgewicht hogesnelheidsmachine, voor kleinere bedrijven van zo rond 1.000 hectare. Nadere studie leerde dat Agco alleen patent had op de cabine en de spuitbomen. Dus bouwden ze een look-alike van de SpraCoupe. Omdat ze kleine aantallen maken, mogen ze nog een 130 pk Cummins Fase IIIA-motor monteren. Verder een eigen ontwerp cabine en boom erop. Staat in de prijslijst voor $150.000 (€135.000) en is afgelopen februari voor het eerst gepresenteerd.

 • De velddemonstraties bestaan uit mais dorsen en grondbewerking. Lemken gooit twee machines in de strijd, een Rubin 9 en een Rubin 12. Niks mis mee, maar naast het Amerikaanse materiaal zijn de Rubins (net als de Amazone Catros, die ook werd gedemonstreerd) maar bescheiden machientjes.

  De velddemonstraties bestaan uit mais dorsen en grondbewerking. Lemken gooit twee machines in de strijd, een Rubin 9 en een Rubin 12. Niks mis mee, maar naast het Amerikaanse materiaal zijn de Rubins (net als de Amazone Catros, die ook werd gedemonstreerd) maar bescheiden machientjes.

 • Het gaat los. Een stuk of 15 combinaties maken na elkaar een baantje langs het publiek. Een touw houdt de mensen netjes langs de zijlijn. Dan wordt het ook duidelijk wat je aan moet met een 600 pk sterke trekker. Met 10 meter werkbreedte en wat schijven en woelpoten, kun je zo'n bakbeest op de vroegere prairie lekker laten werken.

  Het gaat los. Een stuk of 15 combinaties maken na elkaar een baantje langs het publiek. Een touw houdt de mensen netjes langs de zijlijn. Dan wordt het ook duidelijk wat je aan moet met een 600 pk sterke trekker. Met 10 meter werkbreedte en wat schijven en woelpoten, kun je zo'n bakbeest op de vroegere prairie lekker laten werken.

 • Type 620 staat bij Case IH voor zo'n 620 pk. Trekt een nog traditionele Amerikaanse schijveneg. Het ziet er naar uit dat dit type schijveneg op termijn toch wat uit beeld verdwijnt en plaatsmaakt voor compactere typen.

  Type 620 staat bij Case IH voor zo'n 620 pk. Trekt een nog traditionele Amerikaanse schijveneg. Het ziet er naar uit dat dit type schijveneg op termijn toch wat uit beeld verdwijnt en plaatsmaakt voor compactere typen.

 • Behalve de mannen van het groot materieel, zijn er ook enkele honderden standhouders die aan enkele vierkante meters genoeg hebben. Een nieuwe ontwikkeling die onder de aandacht wordt gebracht is die van de drones. Die zijn er in soorten en maten. De Vapor 35-helicopter is oorspronkelijk voor militaire toepassingen gemaakt, maar vindt nu ook zijn weg naar de landbouw. Kan bijna 3 kilo vervoeren, dus daar past een knappe camera onder. Hij is nu drie jaar op de markt en wordt voor het eerst in de landbouw voorgesteld. Erg professioneel ding voor $65.000 (€50.000). Leg je er $20.000 bij dan koop je het type 55 dat 5 kilo kan vervoeren.

  Behalve de mannen van het groot materieel, zijn er ook enkele honderden standhouders die aan enkele vierkante meters genoeg hebben. Een nieuwe ontwikkeling die onder de aandacht wordt gebracht is die van de drones. Die zijn er in soorten en maten. De Vapor 35-helicopter is oorspronkelijk voor militaire toepassingen gemaakt, maar vindt nu ook zijn weg naar de landbouw. Kan bijna 3 kilo vervoeren, dus daar past een knappe camera onder. Hij is nu drie jaar op de markt en wordt voor het eerst in de landbouw voorgesteld. Erg professioneel ding voor $65.000 (€50.000). Leg je er $20.000 bij dan koop je het type 55 dat 5 kilo kan vervoeren.

 • Overwegend gemaakt van piepschuim, weegt minder dan een kilo, blijft 45 minuten in de lucht. Vliegt autonoom volgens een voorgeprogrammeerd vluchtplan en is met vijf verschillende camera's uit te voeren, afhankelijk van wat je wilt meten. Gemaakt in Zwitserland  door Parrot. Deze drone is nu twee jaar op de markt en staat in de prijslijst voor $26.000 (€23.000). Voor wie denkt dat je in Amerika lekker kunt doen waar je zin in hebt: ook hier gelden grenzen. De eisen aan het professioneel gebruik van drones zijn minstens zo streng als momenteel in Nederland.

  Overwegend gemaakt van piepschuim, weegt minder dan een kilo, blijft 45 minuten in de lucht. Vliegt autonoom volgens een voorgeprogrammeerd vluchtplan en is met vijf verschillende camera's uit te voeren, afhankelijk van wat je wilt meten. Gemaakt in Zwitserland  door Parrot. Deze drone is nu twee jaar op de markt en staat in de prijslijst voor $26.000 (€23.000). Voor wie denkt dat je in Amerika lekker kunt doen waar je zin in hebt: ook hier gelden grenzen. De eisen aan het professioneel gebruik van drones zijn minstens zo streng als momenteel in Nederland.

 • Lankota verkoopt de helikopter en Agrobotics doet de landbouwkundige kant. NVDI is het toverwoord. Dat staat voor Normalized Difference Vegetation Index, een maat voor verschillen in het gewas. Drones en camera's zijn er inmiddels wel, maar de opnames moet je vertalen naar een perceelkaart. Dat is wat Agrobotics online doet. Binnen vier uur heb je het kaartje in huis. Komt op $89 per maand (€79)voor een kaart en $159 per maand als je er ook de getallen bij wilt hebben (die weer als input kunnen dienen voor bijvoorbeeld een taakkaart voor bespuiten of bemesten). $9.500 voor de drone inclusief laptop (€8.450) inclusief een jaar gratis service van Agrobotics.

  Lankota verkoopt de helikopter en Agrobotics doet de landbouwkundige kant. NVDI is het toverwoord. Dat staat voor Normalized Difference Vegetation Index, een maat voor verschillen in het gewas. Drones en camera's zijn er inmiddels wel, maar de opnames moet je vertalen naar een perceelkaart. Dat is wat Agrobotics online doet. Binnen vier uur heb je het kaartje in huis. Komt op $89 per maand (€79)voor een kaart en $159 per maand als je er ook de getallen bij wilt hebben (die weer als input kunnen dienen voor bijvoorbeeld een taakkaart voor bespuiten of bemesten). $9.500 voor de drone inclusief laptop (€8.450) inclusief een jaar gratis service van Agrobotics.

 • De AgEagle komt uit Kansas. Geen hobbytoestel, laat de leverancier weten. Weegt net onder de 3 kilo, kost $15.000 (€13.350) en scant dik 30 hectare in 12 minuten volgens een voorgeprogrammeerd vluchtplan. De batterij heeft power om ruim 100 hectare in één vlucht in beeld te brengen. Er hoort een soort lanceerinstallatie bij; het toestel landt op de buik op de grond.

  De AgEagle komt uit Kansas. Geen hobbytoestel, laat de leverancier weten. Weegt net onder de 3 kilo, kost $15.000 (€13.350) en scant dik 30 hectare in 12 minuten volgens een voorgeprogrammeerd vluchtplan. De batterij heeft power om ruim 100 hectare in één vlucht in beeld te brengen. Er hoort een soort lanceerinstallatie bij; het toestel landt op de buik op de grond.

 • De Precision Hawk is een soort bouwpakket dat je snel in elkaar klikt. Dit bedrijf levert niet alleen een vliegtuig, maar ook de bijbehorende software om de hoogte van het gewas driedimensionaal in beeld te brengen, of de vochtigheid. 12 verschillende sensoren leverbaar. Het toestel kan tot 45 minuten in de lucht blijven en kost exclusief sensoren $18.000 (€16.000). Grootste punt is nog steeds het vertalen van de metingen naar een kaartje waar je ook echt wat mee kunt.

  De Precision Hawk is een soort bouwpakket dat je snel in elkaar klikt. Dit bedrijf levert niet alleen een vliegtuig, maar ook de bijbehorende software om de hoogte van het gewas driedimensionaal in beeld te brengen, of de vochtigheid. 12 verschillende sensoren leverbaar. Het toestel kan tot 45 minuten in de lucht blijven en kost exclusief sensoren $18.000 (€16.000). Grootste punt is nog steeds het vertalen van de metingen naar een kaartje waar je ook echt wat mee kunt.

 • Hobico levert een simpele kwadradcopter met een bereik tot 800 meter. Het verkocht tot voor kort drones voor de hobbyist. Die zitten meestal nog onder de $500. Maar het bedrijf ziet ook markt in de landbouw voor eenvoudige toepassingen. Verzekeringsagenten gebruiken ze graag om snel overzicht van schade te krijgen. Boeren om te kijken hoe het gewas erbij staat, of om op het dak van de silo te kijken of alles wel goed zit. De professionele uitvoering komt op $1.500 (€1.350). Neerstorten is er niet bij: raakt de drone te veel uit balans, dan komt-ie aan een parachute naar beneden.

  Hobico levert een simpele kwadradcopter met een bereik tot 800 meter. Het verkocht tot voor kort drones voor de hobbyist. Die zitten meestal nog onder de $500. Maar het bedrijf ziet ook markt in de landbouw voor eenvoudige toepassingen. Verzekeringsagenten gebruiken ze graag om snel overzicht van schade te krijgen. Boeren om te kijken hoe het gewas erbij staat, of om op het dak van de silo te kijken of alles wel goed zit. De professionele uitvoering komt op $1.500 (€1.350). Neerstorten is er niet bij: raakt de drone te veel uit balans, dan komt-ie aan een parachute naar beneden.

 • Claas komt in 2017 met de Lexion 780 op de markt in Amerika. Van de Amerikaanse uitvoering zijn nu vier machines gemaakt. Twee worden dit jaar in de mais ingezet bij de gebroeders Birky, die zich als loonwerker bezighouden met specialistisch werk gericht op rupstoepassingen. Met een 16-rijige plukbak ervoor gaan de twee 780's de drie eerdere 770's vervangen. Na de demo gaan de diepladers meteen naar huis. Over enkele dagen beginnen ze met de maisoogst. Het is de bedoeling dat deze twee machines vanaf midden september tot november dik 8.000 hectare mais plat gooien. 100 ton per machine per uur moet geen probleem zijn.

  Claas komt in 2017 met de Lexion 780 op de markt in Amerika. Van de Amerikaanse uitvoering zijn nu vier machines gemaakt. Twee worden dit jaar in de mais ingezet bij de gebroeders Birky, die zich als loonwerker bezighouden met specialistisch werk gericht op rupstoepassingen. Met een 16-rijige plukbak ervoor gaan de twee 780's de drie eerdere 770's vervangen. Na de demo gaan de diepladers meteen naar huis. Over enkele dagen beginnen ze met de maisoogst. Het is de bedoeling dat deze twee machines vanaf midden september tot november dik 8.000 hectare mais plat gooien. 100 ton per machine per uur moet geen probleem zijn.

 • Wie het oude niet eert is het nieuwe niet weert. De Allis Chalmers Club is uitgerukt, onder andere met een D-19 uit 1963 van de gebroeders Vonderheide. Deze moest begin jaren 60 concurreren met de John Deere 4020. De D-21 was in 1963 de eerste trekker boven 100 pk bij AC. Vanaf 1965 kwam er bijna 130 pk aan de aftakas door toepassing van een turbo.

  Wie het oude niet eert is het nieuwe niet weert. De Allis Chalmers Club is uitgerukt, onder andere met een D-19 uit 1963 van de gebroeders Vonderheide. Deze moest begin jaren 60 concurreren met de John Deere 4020. De D-21 was in 1963 de eerste trekker boven 100 pk bij AC. Vanaf 1965 kwam er bijna 130 pk aan de aftakas door toepassing van een turbo.

 • Oliver is nog steeds behoorlijk populair in de VS. Het heeft veel robuuste trekkers gemaakt, en is om die reden bij tractorpulling nog steeds een geliefd merk. Oliver had voor zijn tijd ook al een behoorlijke voorwielaandrijving. Rechts de legendarische Super 99 met driecilinder tweetakt GM-motor. Ook geleverd als Massey Ferguson 98 in de periode 1960-'62, en toen met 84 pk aan de aftakas een beest van een trekker.

  Oliver is nog steeds behoorlijk populair in de VS. Het heeft veel robuuste trekkers gemaakt, en is om die reden bij tractorpulling nog steeds een geliefd merk. Oliver had voor zijn tijd ook al een behoorlijke voorwielaandrijving. Rechts de legendarische Super 99 met driecilinder tweetakt GM-motor. Ook geleverd als Massey Ferguson 98 in de periode 1960-'62, en toen met 84 pk aan de aftakas een beest van een trekker.

 • Minneapolis Moline genoot net als Oliver een goede reputatie, maar kon het ook niet zelfstandig bolwerken. Beide kwamen onder White terecht, dat zijn landbouwdivisie al jaren geleden overdeed aan Agco.

  Minneapolis Moline genoot net als Oliver een goede reputatie, maar kon het ook niet zelfstandig bolwerken. Beide kwamen onder White terecht, dat zijn landbouwdivisie al jaren geleden overdeed aan Agco.

 • We zijn in het land van de cowboys. En hoewel Hollywood hun leven wat anders voorstelt dan het in het echt was, komt dat verleden nog altijd terug in de Amerikaanse tradities. De parkeerwachters op Farm Progress wijzen de auto's te paard de weg. Wel zo handig, want het terrein is groot.

  We zijn in het land van de cowboys. En hoewel Hollywood hun leven wat anders voorstelt dan het in het echt was, komt dat verleden nog altijd terug in de Amerikaanse tradities. De parkeerwachters op Farm Progress wijzen de auto's te paard de weg. Wel zo handig, want het terrein is groot.

 • Heb je pech, dan hoef je de ANWB niet te bellen. Er bestaat wel zo'n soort organisatie, maar repareren langs de kant van de weg is er niet snel bij. Hulp bestaat uit de komst van de plaatselijke tow truck die je naar een veilig oord sleept. Starthulp hebben ze wel aan boord.

  Heb je pech, dan hoef je de ANWB niet te bellen. Er bestaat wel zo'n soort organisatie, maar repareren langs de kant van de weg is er niet snel bij. Hulp bestaat uit de komst van de plaatselijke tow truck die je naar een veilig oord sleept. Starthulp hebben ze wel aan boord.

 • Het was warm. Erg warm. En ook best vochtig. Dat zijn ze in de Midwest wel gewend, al hebben ze dit septemberweer meestal in juli en augustus. Dan kan het gebeuren dat halverwege de middag de luiken toch gaan zakken.

  Het was warm. Erg warm. En ook best vochtig. Dat zijn ze in de Midwest wel gewend, al hebben ze dit septemberweer meestal in juli en augustus. Dan kan het gebeuren dat halverwege de middag de luiken toch gaan zakken.

Laatste reacties

 • ed12345

  Die Olivers en Massey trekkers John Deere heeft er ook nog een kleintje van gehad met een GM, Hier Detroit diesel genoemd waren grote lawaai makers ,met heel veel herrie en weinig Koppel
  Die 2 tact Detroit zaten hier werkelijk op alles van koelwagons op de treinen tot veerponten ook in Europa kom je ze nog wel tegen op de kleinere binnenschepen en vroeger op de in America gebouwde draglines FTF trucks zijn er ook geweest met Detroit diesel

 • Gullef

  Die clayson combines dan? Zit daar ook een Detroit diesel op?

 • pinkeltje

  Clayson heeft aanvankelijk met Perkins maar later overwegend met Ford gewerkt. Ik betwijfel of er überhaupt ooit een maaidorser met een tweetakt dieselmotor geweest is?

 • bakker.a.s1

  asb
  Bolinder Munktell MST 95 had vroeger een zelfrijder met een GM diesel.
  De motor was achter de achterwielen aan de zijkant geplaats

Of registreer je om te kunnen reageren.